van der Horst

Canada: Vooruitblikken op de zevende F1-afspraak

Start Grote Prijs van Canada 2017
Start Grote Prijs van Canada 2017
Op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal vindt dit weekend de Grote Prijs van Canada plaats. Voor de zevende manche van het wereldkampioenschap F1 heeft de FIA beslist om een derde DRS-zone in te voeren. De eerdere zones blijven: de ene na bocht tien, het lange rechte stuk na de haarspeldbocht en de andere ligt op het rechte stuk van de start/finish-lijn en ‘The Wall of Champions’. De derde situeert zich tussen bochten zeven en acht. Dit om de rijders dichter bij elkaar te brengen voor bocht tien, wat hopelijk meer inhaalmanoeuvres teweeg brengt op het rechte stuk.
Michael Schumacher wint de Chinese GP 2006
Michael Schumacher wint de Chinese GP 2006
WK-leider Lewis Hamilton hoopt dit weekend om op z’n minst vanaf de eerste startrij te starten. Hiermee zal hij het record van Michael Schumacher evenaren, de Duitser startte in Suzuka tien keer vanop rij 1. Ook kan de Brit Schumi’s record van zeven zeges in Montreal evenaren. Het record staat op zeven en Hamilton telt één zege minder. Ook Mercedes-collega Valtteri Bottas kan tevreden terugblikken op zijn palmares in Canada. De Fin eindigde de laatste drie races op het Île Notre Dame telkens in de top drie.

Kimi Raikkonen & Sebastian Vettel
Kimi Raikkonen & Sebastian Vettel
In Monaco kon Sebastian Vettel slechts drie punten goedmaken op rivaal Hamilton. Of de Ferrari-rijder de kloof nog verder kan verkleinen is verre van zeker. De Brit heeft goede resultaten weten te boeken in het verleden, terwijl  Vettel hier slechts één maal won, in 2013 met Red Bull Racing. Voor de Scuderia stond hij nog maar één maal op het podium. Een tweede stek in 2016. Kimi Räikkönen won hier in 2005 voor McLaren. Het is ondertussen 100 GP’s geleden dat Iceman nog op het hoogste schavotje heeft mogen staan. Een zege hier zou het record van Riccardo Patrese teniet doen.

Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne
Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne
Fernando Alonso viert deze week zijn 300ste Grand Prix-weekend. De Spanjaard maakte zijn debuut in de F1 tijdens de Grote Prijs van Australië in 2001. Dat zelfde weekend zeventien jaar geleden debuteerde ook Räikkönen in de koningsklasse van de autosport. Historisch gezien is de Grote Prijs van Canada een succesverhaal voor McLaren. De Britse renstal won er dertien keer - een met Ferrari gedeeld record - waarvan negen op het Circuit Gilles Villeneuve. De laatste zege dateert echter van 2012. Overwinning nummer veertien lijkt nog ver af voor de renstal van Stoffel Vandoorne en co.

Ricciardo & Verstappen
Ricciardo & Verstappen
Slechts met vijf zijn ze nog, de rijders die elk race dit seizoen in de top tien zijn gestart  Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Carlos Sainz Jr. en Daniel Ricciardo. Van Ricciardo weten we reeds dat hij uit dit groepje zal wegvallen. De winnaar van Monaco krijgt voor het vervangen van de MGU-K tien strafplaatsen aan zijn broek. Dus alle ogen bij Red Bull Racing weer op Max Verstappen gericht dit weekend? Het is zeker geen makkelijk jaar voor de jonge Limburger. Een goed resultaat gooide hij op zaterdag in Monaco al tegen de vangrails. Kan hij dit weekend revanche nemen?

Stuurwiel Stoffel Vandoorne
Stuurwiel Stoffel Vandoorne
Hoe het dit weekend zal verlopen kunnen we vanuit onze zetel meepikken. Let wel op dat de pole positie niet garant staat voor succes in Canada. Van de laatste 16 races zijn er slechts 7 gewonnen vanop de pole, rijders die startten van buiten de top 5 lukten vier overwinningen. De kwalificaties op zaterdag zijn rechtstreeks te volgen op Play Sports 2 van Telenet om 19u45.  De race op zondag gaatv live op Play Sports 4 om 19u45. Ook de Franstalige collega’s van La Deux zenden de kwalificatie en de race rechtstreeks uit.

Foto’s:  Racing International Photography & Georges De Coster
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op woensdag 6 juni 2018.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons