van der Horst

Dakar: Nasser Al-Attiyah pakt zijn eerste etappezege

Nasser Al-Attiyah - Prodrive BRX
Nasser Al-Attiyah - Prodrive BRX
Nasser Al-Attiyah heeft zijn eerste zege van deze Dakar beet. Hij is al de vijfde verschillende winnaar in evenveel etappes. Yazeed Al Rajhi bouwt zijn voorsprong verder uit als leider.
  • Prospeed Competition
Een pittige proef van amper 118 wedstrijdkilometers na een ellenlange verbinding van zowat 500 kilometer. Dat stond op het programma van de vijfde etappe. De deelnemers kregen niets anders dan duinen voorgeschoteld aan de vooravond van een lange marathonetappe die zich verspreidt over donderdag en vrijdag. Het was dus uitkijken of sommigen de handrem zouden ophouden om niet als eerste de kalvarietocht door het 'Empty Quarter' te moeten aanvatten. 

Sébastien Loeb (BRX) moest de baan openen en zat meteen in rode cijfers. Daar kwam snel nog een kwartier penalty bij na het missen van een checkpoint, wat wellicht de doodsteek is voor de Fransman zijn winstambities. Teamgenoot Nasser Al-Attiyah (BRX) heeft stilaan bloed geroken en trok fel van leer, nauwelijks denkend aan wat nog komen moet. De Qatarees liet niemand in zijn zog komen, maar moest wel lang wachten om zeker te zijn van winst want onder meer Guerlain Chicherit (Overdrive) drong vanuit de achterhoede aan. De Fransman eindigde uiteindelijk tweede. Yuan Cruz Jacopini (Overdrive) werde derde. Er eindigden vier Overdrives in de top vijf, met Yazeed Al Rajhi op vier en Guillaume de Mévius op vijf. De Mévius was dus weer in uitstekende doen.

Enkelen lichtten toch het voetje, zoals Stéphane Peterhansel (Audi) die quasi samen met Carlos Sainz (Audi) afklokte.

In de algemene stand doet Al Rajhi (Overdrive) opnieuw een goede zaak. Hij leidt nu met negen minuten voorsprong op Al-Attiyah, opgerukt naar plaats twee, en elf minuten op Carlos Sainz (Audi).

Bij de motoren blijven de Honda's scoren met een nieuwe dubbel. Pablo Quintanilla (Honda) haalde het voor Adrien Van Beveren (Honda) die zich eindelijk eens helemaal bovenaan laat zien. Ross Branch (Hero) pakt de leiding opnieuw over en gaat drie officiële Honda's vooraf: die van 'Nacho' Cornejo, leider af dus, Ricky Brabec en Adrien Van Beveren.

Morgen volgt die monsterproef van 626 kilometer verspreid over twee dagen. ASO heeft een onuitgegeven formule uitgewerkt. De deelnemers mogen tot 16 uur rijden. Daarna moeten ze zich naar de eerste rustplaats begeven om er te slapen onder de sterren, zonder info van de concurrentie. Op vrijdag wordt de etappe verder gezet. Bovendien krijgen de deelnemers in het 'Empty Quarter' enkel duinen en zand te zien en zullen de controleposten goed verstopt zitten. De 46ste Dakar zou tussen start- en eindplaats Shubaytah misschien wel eens in een stevige plooi kunnen vallen.

Stand 14 uur

Foto: ASO - Charly Lopez 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 10 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons