van der Horst

De 12 Uren van Oostende in woord en beeld

12 Uren van Oostende
12 Uren van Oostende
Bloed, zweet en tranen heeft het journalist-fotograaf Wilfried Geerts gekost om alle info te verzamelen over een vergane glorie, de 12 uren van Oostende. Een boek dat de wedstrijden verslaat van 1965 tot 1973 en de kleine heropflakkering nadien in 1984, 1986 en 1987. Een uniek document in beperkte oplage dat iedere doorwinterde rallyfan in zijn bibliotheek moet hebben.
12 Uren van Oostende
12 Uren van Oostende
Geen wedstrijd, beurs, tentoonstelling of autosalon in binnen- en buitenland of Wilfried Geerts tekent paraat. Als Oostendenaar was hij destijds nauw betrokken bij de 12 Uren van Oostende en gezien andere wedstrijden zoals Ieper reeds een boek lieten maken, vond hij het nodig om ook de geschiedenis van de 12 Uren van Oostende te vereeuwigen in een boek. Jaren van speurwerk naar materiaal en interviews met piloten en winnaars resulteerden in een hebbeding waarin onder meer Staepelaere, 'Pedro', Adriaenssens en co hun zegje doen.

12 Uren van Oostende
12 Uren van Oostende
"De bedoeling was om een boek te maken van de periode toen de 12 Uren van Oostende een nationale proef was voor het Belgisch kampioenschap tussen '65 en '73 (1973 was een criterium). Maar na aandringen van enkele mensen hebben we er nog de drie resterende edities aan toegevoegd. Na 1973 werd de organiserende Automibile Club d'Ostende et du littoral ontbonden. Pas in 1984 werd door een Oostendse rallyclub deze wedstrijd terug georganiseerd, maar al na één editie terug afgevoerd. Het was in 1986 en 1987 dat Autoclub Seagull zijn schouders onder deze laatste twee edities stak", aldus de gepassioneerde auteur.

Naast Staepelaere met Cortina en Escort passeerden er nog tal van namen die nu nog klinken als een bel in de autosport. De eerste edtie werd gewonnen door Emile Holvoet in een DKW. De edtie van 1984 was voor Eddy Van Oost die we kennen van zoon Olivier in Belcar en zaakvoerder is van Powercars. De laatste twee edities waren voor Lietaer en Van Dorpe. De rest van de winnaars zal je zelf moeten ontdekken in het boek. 

Een boek publiceren is uiteraard een kostelijke aangelegenheid vandaar dat er vooraf kan ingetekend worden. Deze publicatie wordt mede mogelijk gemaakt door ICONS of elegance. Vast staat dat het een collectorsitem zal worden voor de echte Rallyfanaten en het een beeld zal geven van hoe het eraan toeging dik 50 jaar geleden. De eerste 50 exemplaren zijn zelfs genummerd.
Tijdig reserveren is dus de boodschap. Reserveren en betalen kan via www.ccda.eu (rubriek boeken)

Foto's: Wilfried Geerts



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op vrijdag 27 september 2019.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons