van der Horst

Deutschland Rallye: Eerste winst voor Dani Sordo – Neuville tweede na strijd tot op de meet

Dani Sordo - Citroën DS3 WRC
Dani Sordo - Citroën DS3 WRC
Het was een bijzonder spannende editie van de Deutschland Rallye afgelopen weekend. Een strijd die vier dagen duurde of 330 km tegen de chrono en die slechts in de laatste kilometers werd beslecht in het voordeel van Sordo met ook Neuville opnieuw in een glansrol. Reeds vroeg in de wedstrijd veloren we de Rus Novikov, nadien de WK-leider Ogier waarna eerst Neuville en nadien Latvala de fakkel over nam. Het zou normaliter tot een mooi duel komen tussen Latvala en Neuville met de tweede plaats in het kampioenschap als inzet, maar ook de Fin liet een steek vallen. Novikov kon terug via rally2 nog oprukken naar een verdienstelijke tiende plaats.
Neuville feliciteert Sordo na knap duel
Neuville feliciteert Sordo na knap duel
Ook Sordo, die een mindere eerste dag kende, kwam in het ritme en de specialist op asfalt zette een sterk offensief in met de Citroën DS3. En dat net na het feit dat de Spanjaard zich zag vervangen door Kris Meeke in Australië en net na de uitspraken van teambaas bij Citroën, Yves Matton die verkondigde dat hij knopen zou doorhakken na de Deutschland Rallye.

Thierry Neuville - Ford RS WRC
Thierry Neuville - Ford RS WRC
Na het wegvallen van Latvala kwam het tot een secondenstrijd tussen Neuville en een sterk presterende Dani Sordo. Twee piloten die nog geen WRC-zege achter hun naam hebben staan, maar voor Sordo dringt de tijd wel, want hij draait reeds tien seizoenen mee in het WK. De laatste KP van dag 3 werd geannuleerd door een spijtig dodelijk ongeval bij de Historics die een demonstratiewedstrijd afwerken na de WRC-wagens.


Jari-Matti Latvala - Volkswagen Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - Volkswagen Polo R WRC
Hierdoor ontsnapte Latvala aan vijf extra strafminuten en kon terug aansluiten in zevende positie in Rally2 deze morgen. Deze positie kon hij behouden en via een derde chrono in de afsluitende Power Stage pakt de Finse Volkswagen rijder in extremis nog 7 punten in Duitsland. Ploegmaat en WK leider Ogier won de Power Stage en pakt een magere troostprijs van 3 punten.  



Dani Sordo - Citroën DS3 WRC
Dani Sordo - Citroën DS3 WRC
Deze morgen was het verschil tussen de leidende Citroën van Sordo en de Ford van Neuville amper 0,8 seconden na drie dagen strijd. Deze morgen stonden de twee slotproeven op het menu. Tweemaal de KP van Dhrontal of samen goed voor nog 49 km. De eerste doortocht was Sordo de snelste en pakte 2,2 seconden op Neuville die de allerlaatste KP moest starten met een achterstand van drie seconden. In de eerste sector was Sordo opnieuw een fractie sneller, maar rond halfweg de KP maakte Neuville het verschil terug goed. Bij het ingaan van de laatste sector stonden beiden gelijk, maar uiteraard had Sordo nog de bonus van drie seconden achter de hand. Neuville ging dus tot het uiterste, maar net voor de finish ging onze landgenoot de boer op en verloor nog 50 seconden. Gegokt en verloren, maar Neuville scoort hier wel een vierde podiumplaats op rij en een derde tweede plaats op rij. Neuville is meer dan ooit klaar voor zijn eerste overwinning.

Neuville-Gilsoul
Neuville-Gilsoul
In de tussenstand van het kampioenschap heeft Ogier met 184 punten een voorsprong van 75 punten op Neuville die nu definitief de tweede plaats in handen heeft met een voorsprong van 11 punten op Latvala die de top 3 afsluit. Door zijn winst en de tweede plaats in de Power Stage scoort Sordo 27 punten en springt over Hirvonen in de tussenstand naar de vierde plaats. De Finse Citroën-rijder, geen specialist in verharde rally’s, reed een zeer verstandige en voorzichtige wedstrijd en werd derde in Duitsland. Hij blijft in de running voor een een dichte ereplaats achter Ogier die nog steeds mathematisch niet zeker is van de titel.

Robert Kubica - Citroën DS3 WRC2
Robert Kubica - Citroën DS3 WRC2
Via een schitterende vijfde plaats algemeen scheurde de Poolse ex F1-rijder Kubica voor de derde maal in vier wedstrijden naar winst in WRC2 met een kleine voorsprong van 12,9 seconden op Evans die zesde algemeen wordt. Een zeer spannende wedstrijd waarin Kubica Evans tweemaal voor zich moest dulden in de tussenstand, maar telkens zette de Pool opnieuw de puntjes op de i. Kubica pakt de leiding in WRC2 over van Al-Kuwari.

Chardonnet verloor in de laatste KP de zege in WRC 3 aan Wiegand, maar de Fransman blijft aan de leiding in de tussenstand.

In JWRC was er winst voor Tidemand die zijn leiding in de tussenstand verstevigd, terwijl Cracco junior deed wat van hem werd verlangd; Uitrijden en veel testkilometers verorberen.

Foto's: RIP Ferraro & Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 25 augustus 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Deutschland.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons