van der Horst

Internationale juweeltjes: voorstelling Australische Supercars

Sydney SuperNight
Sydney SuperNight
In 'Internationale juweeltjes' zetten we iedere week een in België relatief onbekende raceklasse in de kijker. Deze week is het de beurt aan het Australische V8 Supercars Championship onder hun nieuwe naam Repco Supercars Championship. Dit weekend gaat het kampioenschap van start met de Mount Panorama 500.
  • St. Paul
Het Repco Supercars Championship is een van de populairste raceklasses in Australië. Het V8-kampioenschap heeft veertien evenementen per seizoen verdeeld over tweeëndertig races. De twaalf teams met vierentwintig coureurs rijden verschillende soorten races.

Het vroegere V8 Supercars Championship, heeft een uniek concept. Er zijn verschillende soorten races met elk een andere puntentelling. Een normaal weekend bevat meestal twee races, maar soms ook drie of vier races en verschilt enorm.

Zo zijn er Supersprint-races. Voor Supersprint-races zijn vooral de kwalificaties belangrijk. De rijders hebben slechts vijftien minuten voor de zaterdagrace en twintig minuten voor de zondagsrace om een goede tijd neer te zetten.

Cameron Waters - Tickford Racing
Cameron Waters - Tickford Racing
Superstreet-races zijn zoals de naam al laat vermoeden straatraces. De kwalificatie vindt plaats op vrijdag of zaterdag, waarna de top tien een shootout-kwalificatie rijden op zondag, voor de top 10-plaatsen op de grid tijdens de race.

Langeafstandsraces

Dan is er nog de Endurocup. Dat is de speciaalste en meest gevierde cup van het Repco Supercars Championship. Er zijn drie langeafstandsraces per jaar: de Sandown 500, de Gold Coast 600 (twee races van 300 km) en de Bathurst 1000. De Adelaide 500 wordt dan weer gezien als een mix van een Superstreetrace en een langeafstandsrace.

De Endurocupraces worden gereden met twee racers. De tweede rijder heeft vrijdag (in het merendeel van de evenementen ook naast Endurocupraces) zijn eigen vrije trainingen. Vaak zijn de tweede rijders mensen die al langer in het vak zitten, maar geen fulltime programma afwerken. Daarnaast zijn het ook vaak jonge rijders die bruisen van het talent en zichzelf zo kunnen bewijzen. 

Bathurst 1000

De Bathurst 1000 is de bekendste race van allemaal en ook het belangrijkste race-evenement in Australië. De langeafstandsrace vindt plaats op het Mount Panorama-circuit in Nieuw-Zuid-Wales. De winnaars van die 1000 kilometer race krijgen de Peter Brock Trophy, ter ere van de gestorven racer die de Bathurst 1000 negen keer won. 



Puntensysteem Repco Supercars Championship
Puntensysteem Repco Supercars Championship
De meeste punten zijn ook te winnen tijdens de Bathrust 1000. Rechststaand schema toont uitgebreid hoeveel punten er te rapen vallen tijdens ieder weekend en per locatie. 
 


Rivaliteit

Net zoals in elke klasse met close racing, komen crashes en frustraties vaak voor. De rijders zijn niet bang om hun Australisch temperament te tonen op en naast het asfalt. Elkaar een duwtje op de bumper geven en het daarna in het openbaar luid en duidelijk bespreken met alle media in de buurt is een algemeen verspreid fenomeen in de Repco Supercars Championship.

Ook de merken hebben een onderlinge rivalitieit. Holden versus Ford was van 1995 tot en met 2012 het gevecht waarvoor iedereen kwam kijken. Een nieuw project in 2013 zette de deuren open voor Nissan, Mercedes en Volvo. Spijtig genoeg hebben die drie merken, het speelterrein van het Repco Supercars Championship al verlaten. 2021 is nu ook het laatste jaar voor de Holden Commodore. Volgend jaar komt Chevrolet in de plaats. Ford rijdt vanaf vorig jaar ook met Mustangs. Een geplande aanpassing voor Gen 3 van de wagens in 2022.



De bekendste teams rijden al enkele jaren mee. Sinds 2003 rijdt het iconisch team Triple Eight Race Engineering al mee, met ook een team in de junioren reeks SuperCars2. Daarnaast zijn namen als Walkinshaw Andretti United en Erebus Motorsport al jaren aanwezig in de klasse. Bij de rijders stopt huidig kampioen Scott McLaughlin er echter mee om Indycar te gaan rijden in de Verenigde staten. Dit wil zeggen dat dit seizoen er sowieso een nieuwe kampioen gekroond zal worden.

Ter ere van de start van het 2021 seizoen van het Repco Supercars Championship eind deze week, publiceren we in een volgend artikel de rijke geschiedenis en records van het kampioenschap. Stay tuned!

Foto: Repco Supercars Championship
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Circuit Internationaal op dinsdag 23 februari 2021.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons