van der Horst

Canada: Alle ogen gericht op Ferrari

Start GP van Canada
Start GP van Canada
Het F1-circus strijkt dit weekend neer op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal, aldaar dit weekend de zevende manche van het wereldkampioenschap Formule 1 zal plaatsvinden. De eerste Grote Prijs van Canada vond plaats in 1961, maar het was pas zes jaar later in 1967 dat deze race voor het eerst officieel deel uitmaakte van het F1-kampioenschap. Met elk 13 zeges op hun palmares zijn Scuderia Ferrari en McLaren de meest succesvolle teams in Canada. De Britse renstal won hier voor het laatst in 2012, maar alle ogen zullen gericht zijn op hun Italiaanse concurrent. De laatste maal dat het Italiaanse paard kon steigeren op het Ile Notre Dame dateert echter van 2004: een één-twee van Michael Schumacher en Rubens Barrichello.
Sebastian Vettel, winnaar 2017 F1 Monaco GP
Sebastian Vettel, winnaar 2017 F1 Monaco GP
Tijdens de laatste race in Monaco behaalde Ferrari voor het eerst de twee eerste podiumplaatsen sinds de Grote Prijs van Duitsland in 2010. In het prinsdom was het WK-leider Sebastian Vettel die teamgenoot Kimi Räikkönen na de pitstops van de eerste plaats verdrong. Een duidelijk zichtbaar teleurgestelde Iceman na de race was voor enkele media genoeg om te speculeren over spanningen binnenin het rijdersteam, maar twee dagen later tijdens een voetbalmatch voor het goede doel - waaraan beide heren deelnamen - was er echter geen vuiltje aan de lucht. Het trachten olie op het vuur te gooien door concurrent Lewis Hamilton met zijn uitspraak dat Ferrari met opzet Räikkönen de koppositie liet verliezen aan Vettel viel in dovemans oren.

Valtteri Bottas & Lewis Hamilton
Valtteri Bottas & Lewis Hamilton
Het trachten te manipuleren van de concurrentie via mentale oorlogsvoering, lijkt voor Hamilton één van zijn sterke punten. Zo kon hij in het verleden door het hoofd spoken van zijn toenmalige teamcollega Nico Rosberg en meermaals met succes. Of het dit jaar zal lukken met een van beide Ferrari-rijders, lijkt een moeilijke opgave. Of hij erin zal slagen om zijn nieuwe teampartner Valtteri Bottas ermee te destabiliseren, is nog de vraag. Maar het is duidelijk dat de Britse kampioen zijn handen vol zal hebben aan de Fin. Ook al heeft Bottas ondertussen een achterstand van 29 punten - mede dankzij een opgave in Spanje - is hij zeker niet te onderschatten. Of Mercedes AMG nu al teamorders zal invoeren om alles op alles te zetten op hun ex-wereldkampioen, is verre van duidelijk.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Met nul punten op de teller is McLaren-Honda de enige renstal die nog niet heeft kunnen scoren dit seizoen. Monaco moest verandering brengen, maar de verwachtingen werden niet ingelost. Wederom problemen aan de Honda-krachtbron zorgde ervoor dat Fernando Alonso's vervanger – Jenson Button – een gridpenalty van maar liefst 15 plaatsen aan zijn broek kreeg. En Stoffel Vandoorne moest drie plaatsen achteruit, als sanctie voor zijn aanrijding met Felipe Massa in Barcelona. Beide oranje bolides kwalificeerden zich knap voor Q3, maar Stoffel knalde tegen de vangrails tijdens de eindfase van Q2. En op zondag - wat een verdiende puntenscorende uitslag moest worden voor de Rumbekenaar - eindigde jammer genoeg door koude banden en remmen in het decor.

Stoffel Vandoorne - McLaren-Honda
Stoffel Vandoorne - McLaren-Honda
Hopelijk prijkt er snel licht aan het einde van de tunnel voor de eens roemrijke Brits-Japanse alliantie. De bandenallocatie van het team voor dit weekend op het naar de legendarische Ferrarist Gilles Villeneuve vernoemde circuit laat toch vermoeden dat ze agressief het weekend zullen ingaan. Voor deze zevende manche van het wereldkampioenschap F1 brengt de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli zijn meest zachte P-Zero rubbers mee. De volledige toewijzing van de rijders publiceerden we eerder. De kwalificatie op zaterdag is rechtstreeks te volgen op Play Sports 3 van Telenet om 18u55. En voor de race op zondag kan u bij dezelfde zender terecht vanaf 19u30. Ook bij de Franstalige zender La Deux kan u terecht op zowel zaterdag en zondag.

 

Foto's: Racing International Photography & Georges De Coster




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op dinsdag 6 juni 2017.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons