van der Horst

FIA Truck GP: Voorbeschouwing van de organisatoren

c34696f202cfb55f35ed3332ee3de14f8df518a1.jpg
In 2013 was er een stevig crash tijdens de FIA Truck Grand Prix op Circuit Zolder. Dit was ongezien in de geschiedenis van Circuit Zolder. Dat de mastodonte racetrucks niet verlegen zijn om een bocht metersbreed af te snijden, dat waren ze al gewend. Maar dat ze er eentje zouden bijmaken? Het gebeurde nochtans ei zo na. En nog wel op het rechte stuk pal voor de tribune! De onfortuinlijke piloten kwamen er gelukkig met wat lichte verwondingen vanaf. Binnen 2 weken zakken ze opnieuw af naar Circuit Zolder, en wel op 20 en 21 september.
  • Powercars
Zolder is de 7e manche van het kampioenschap en elk jaar voelt men hier reeds de druk en de spanning tussen de toprijders. De ‘Le Mans’ finale is niet zo ver af en niemand kan zeggen wie kampioen zal worden. Voor Most (vorige manche) was voor de meeste de uitslag als duidelijk:, Norbert Kiss op één, Antonio Albacete op twee en Jochen Hahn op drie. Maar in Most werden de kaarten opnieuw geschud en zien we Albacete op de leidersplaats met slecht 12 punten voorsprong op de nummer 2 Hahn. Kiss staat momenteel derde. De strijd zal dus zeer interessant zijn.
 
Maar laten we ook even stilstaan bij de enige Belg in het kampioenschap, Jean-Pierre Blaise. In Zolder, zal hij thuis rijden met natuurlijk veel fans.  Dit jaar start hij in een MAN van Lion Truck Racing. Het gele team zal in Zolder met maar liefst 3 vrachtwagens starten.
 
Zo heftig als het eraan toe gaat op het circuit, zo gemoedelijk is het vertoeven in de paddock. Tijdens dit feestje van de transportindustrie tonen de truckers hun gerief van de schoonste kant. Renault, DAF, Scania, Mercedes, MAN, Volvo, … het is één lange parade van glimmende veeltonners en geairbrushte pareltjes. En tussen die gigantische wielen hier en daar de rook van een gezellige barbecue.
 
Vervelen is er niet bij, deze traditionele derde zondag van september. Want het programma is elk jaar meer dan gevuld. Naast de FIA Truck Grand Prix wordt ook de Promotion Truck Racing Holland verreden en vormen de Lotus Cup Europe, KIA Lotos Race Series en de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux de welkome gasten.

Circuit Zolder  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons