Brands Hatch: Phoenix Racing en HHC Motorsport winnaars van woelige races

De safety car, ster van de wedstrijden
Ook in Brands Hatch bij de wedstrijden voor de GT4 European Series speelde de safety car een belangrijke rol. In het eerste treffen moest de neutrale wagen tweemaal uitrijden alvorens de race vroegtijdig werd gestopt met code rood. Ook de tweede wedstrijd werd lange tijd onderbroken door een safety car procedure na een crash van een deelnemer. Uiteindelijk werden de Phoenix Racing Audi R8 LMS van Milan Dontje en Nicolaj Moller Madsen en de HHC Motorsport Ginetta G55 van Will Tregurtha en Stuart Middleton tot winnaars uitgeroepen van respectievelijk race 1 en race 2.
Al vlak na de start van de eerste race diende de safety car buiten komen nadat enkele deelnemers naast de baan geraakten en na een lange onderbreking werd de race weer op gang geschoten. Niet voor lang echter, want toen er weer twee bolides zich vastreden in het grind, was er een tweede neutralisatie nodig. Ook na de tweede herstart kwam men bijna niet aan racen toe, want de Equipe Verschuur McLaren 570S #10 ging kort na de herstart hard de bandenmuur in. Voor de racedirectie was dit voldoende om de rode vlag boven te halen en de race vroegtijdig te beëindigen.

Bas Schouten/Ward Sluys - Selleslagh Racing Team Mercedes AMG GT4
De HHC Motorsport Ginetta G55 lag bij de neutralisatie aan de leiding, maar het bleek dat deze wagen een te korte pitstop had uitgevoerd waarop een straftijd volgde en de Britse bolide terugzakte naar de vijftiende plaats in het eindklassement. De Phoenix Racing Audi R8 LMS van Milan Dontje en Nicolaj Moller Madsen werd uitgeroepen tot winnaar, de MDM Motorsport BMW M4’s van Simon Knap/Max Koebolt en Mark van der Aa/Koen Bogaerts mochten mee het podium op. Best geklasseerde Belg werd Stéphane Lémeret die als vierde afsloot in de 4Y Technology BMW M4. Ward Sluys en Bas Schouten eindigden bij hun Europees debuut op de Selleslagh Racing Team Mercedes AMG mooi zesde. De twee andere wagens van het Belgische team finishten op de posities 27 (Vannerum/Vandierendonck) en 37 (Soenen). De BMW M4 van Jamie Vandenbalck haalde de meet niet.

HHC Motorsport - Ginetta G55 GT4
Lang moest HHC Motorsport niet wachten om revanche te nemen, Will Tregurtha en Stuart Middleton wonnen de tweede race met 7.7 seconde voorsprong op de MDM Motorsport BMW M4 GT4 van Simon Knap en Max Koebolt. Even pakte de Selleslagh Racing Team Mercedes AMG van Sluys/Schouten de leiding van de race, maar kort na safety car fase nam de Ginetta de koppositie weer over. Sluys en Schouten verloren kort voor het einde nog een plaats aan de Leipert Motorsport Mercedes AMG van Marcus Paverud en Ivan Pareras en finishten uiteindelijk als vierde.

Louis-Philippe Soenen - Selleslagh Racing Team Mercedes AMG GT4
Soenen pakte de 33ste plaats met de Selleslagh Racing Team Mercedes #33, het exemplaar van Vannerum/Vandierendonck haalde de finish niet. Lémeret tikte aan als dertiende, terwijl Jamie Vandenbalck samen met Floss zeventiende werd en derde in de PRO-AM klasse.

Foto's: Arne Simons

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA GT4 op zondag 6 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Brands Hatch.