van der Horst

Hong Kong: Eerste pole voor Stoffel Vandoorne

Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Deze ochtend stonden de kwalificaties voor de Hong Kong ePrix op het menu en het is Stoffel Vandoorne die zijn eerste pole in de ABB Formula E binnenhaalde. De Rumbekenaar was op een nat parcours met een 1:11.580 maar liefst drie tiende sneller dan de Nissan e.Dams van Oliver Rowland en bleef zeven tiende voor de Venturi van Edoardo Mortara. Kampioenschapsleider Jérôme D'Ambrosio had moeite met zijn Mahindra in deze weersomstandigheden en zal vanaf de laatste plaats starten.
  • Prospeed Competition
Jérôme D'Ambrosio, Pascal Wehrlein en Antonio Félix da Costa
Jérôme D'Ambrosio, Pascal Wehrlein en Antonio Félix da Costa
Al vanaf de vrije trainingen kregen de rijders te maken met regen die geleidelijk aan intenser werd. Terwijl Oliver Rowland en Robin Frijns (Envision Virgin Racing) nog de snelste tijd op de tabellen zetten tijdens die trainingen, kregen de piloten een zeer natte baan voorgeschoteld tijdens de kwalificaties. Dat het moeilijk was om de wagen goed te besturen in deze omstandigheden, bleek nadat Jérôme D'Ambrosio en Pascal Wehrlein maar liefst drie tot vier seconden achter lagen op de snelste tijd van de kwalificaties. Zij zullen helemaal achteraan starten, met in hun buurt Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) en António Félix da Costa (BMW) die niet verder kwamen dan een achttiende en een twintigste plaats.

Gary Paffett - HWA Racelab
Gary Paffett - HWA Racelab
De snelste tijd in de kwalificaties werd pas gezet in de laatste groep met de HWA Racelab-jongens in de hoofdrol. De Brit Gary Paffett kon als eerste onder de chrono van Oliver Rowland duiken, maar het was Vandoorne die maar liefst een halve tel sneller was dan zijn ploegmaat. Samen met André Lotterer (DS Techeetah), Lucas Di Grassi (Audi), Rowland en Edoardo Mortara mochten zij strijden voor de pole. Terwijl de meesten echt moeite hadden met de regenachtige baan, kon Vandoorne het beste om met deze condities en slaagde er zo in de pole te claimen. Hiermee haalt de Rumbekenaar zijn eerste drie punten voor het kampioenschap en voor HWA Racelab.

Wie straks naar de 50ste ePrix zal kijken, zal misschien een uniek gegeven meemaken. Als deze condities blijven, zullen we namelijk voor de eerste maal in de geschiedenis van de Formule E een race in de regen hebben. De race start later deze ochtend om 9 uur.

Foto's: Formula E

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 10 maart 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hong Kong.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons