van der Horst

Hungaroring; Nabeschouwing van de organisatoren

TCR Benelux
TCR Benelux
Het is een gewoonte geworden dit jaar: de TCR Benelux stond opnieuw garant voor een weekend vol plotwendingen. Daarenboven was het weer erg wisselend, wat maakt dat je al heel slim moest zijn om de winnaars van de twee manches op het zeer mooie Hungaroring-circuit te kunnen raden. Julien Briché, die reeds heel goed presteerde in Spa-Francorchamps, pakte de polepositie in het Benelux-klassement voor Wedstrijd 1, dankzij zijn 9de tijd algemeen. Sterker nog, de piloot van de Peugeot 308 TCR #7 van JSB Compétition startte vanop de eerste rij bij Wedstrijd 2, dankzij het principe van het omgekeerde rooster.
Wedstrijd 1: Vernay van heel ver

Wedstrijd 1 werd zaterdagnamiddag beslecht op een opdrogende piste, nadat de zon was teruggekeerd. Het werd een Franse aangelegenheid. Julien Briché bereikte de aankomst aan kop van het Benelux-klassement, en hij bereikte zelfs de tweede plaats in het algemene klassement. Maar een straf van 30 seconden voor een onregelmatige drive-through deed hem terugvallen naar de 16de plaats.

Jean-Karl Vernay (Audi RS3 LMS #69 Leopard Lukoil Team) zorgde voor een knotsgekke remonte vanop de… 21ste plaats op de startgrid. Een prestatie die hem een nieuwe overwinning in de TCR Benelux opleverde. "Het was een onverhoopte overwinning, als je weet dat ik achteraan de grid moest beginnen !", zo legt de Fransman uit. "Het voertuig reed erg goed op de vochtig piste. We waren in het voordeel. Ik ben zeer tevreden. Dit zijn mooie punten voor het kampioenschap."

Ook Stefano Comini (Honda Civic Type R FK7 TCR #42 Autodis Racing by THX) liet de ervaring spreken om het zilver te pakken met een voorsprong van… 13 duizendsten van een seconde op Danny Kroes (Cupra León TCR #38 PCR Sport). Loris Cencetti (Honda Civic Type R FK7 TCR #14 Autodis Racing by THX) en Cedric Piro (Hyundai i30 TCR #13 Autodis Racing by Piro Sports) vervolledigden de Top 5 voor Marie Baus-Coppens (Cupra León TCR #21 JSB Compétition), Julien Briché en Maxime Potty (Volkswagen Golf GTI TCR #88 Comtoyou Racing).

Wedstrijd 2: Comini duikt op en wint

Een identiek scenario tijdens de zondagsrace. Julien Briché was goed op weg om de overwinning te pakken. Maar net als tijdens Wedstrijd 1 hypothekeerde een drive-through zijn kansen op de overwinning, deze keer omwille van het niet-respecteren van de grenzen van de piste.

Stefano Comini profiteerde van de situatie om de overwinning te pakken en zo het team Autodis Racing by THX van Christian Jupsin zijn eerste overwinning in de TCR Benelux te schenken. "Het was echt een geweldige overwinning!", lacht Stefano."We werden niet geholpen door de kwalificaties, maar het team voorzag me van een uitstekende auto. We hadden deze overwinning nodig om ons seizoen uiteindelijk op gang te trekken na een moeilijke start in Spa-Francorchamps."

Het werd zelfs een dubbelslag voor het Belgisch-Luxemburgse team dankzij de tweede plaats van Loris Cencetti, die heel snel het gebruik van zijn Honda onder de knie kreeg. Na een moeilijke eerste wedstrijd, herpakt Maxime Potty zich door zich op derde podiumtrede te hijsen. Het drietal wordt gevolgd door Julien Briché, Marie Baus-Coppens, Danny Kroes en Jean-Karl Vernay. De Nederlander en de Fransman zagen hun wedstrijd verbrod ten gevolge van een drive-through voor het niet respecteren van de baangrenzen.

De TCR Benelux neemt nu een welverdiende vakantie, om daarna terug te keren naar Nederland, naar het uitstekende Circuit TT Assen, op 18 en 19 augustus.

Kampioenschap piloten: 1. Danny Kroes 94 punten ; 2. Maxime Potty 79 ; 3. Loris Cencetti 77 ; 4. Julien Briché 69 ; 5. Jean-Karl Vernay 61 ; 5. Cedric Piro 56 7. Jaap Van Lagen 55 ; 8. Stefano Comini 45 ; 9. Marie Baus-Coppens 42

Kampioenschap teams: 1. Leopard Lukoil Team 120 punten ; 2. PCR Sport 98 ; 3. JSB Compétition 86 ; 4. Comtoyou Racing 85 ; 5. Autodis Racing by Piro-Sports 63 ; 6. Autodis Racing by THX 49

Persbericht TCR Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in TCR Benelux op dinsdag 10 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hungaroring.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons