van der Horst

Hungaroring: Race 1: Winst Voor Yann Ehrlacher - dubbel voor Honda en Münnich Motorsport (UPDATE)

Yann Ehrlacher - Münnich Motorsport
Yann Ehrlacher - Münnich Motorsport
Yann Ehrlacher snelde in een gesmaakte eerste WTCR-treffen op de Hungaroring naar de zege. De neef van Yvan Muller profiteerde optimaal van het tumult voor hem bij de start om dadelijk naar de leiding door te stoten en die tot het vallen van de vlag te behouden. Esteban Guerrieri maakte het feestje voor All.Inkl.Com kompleet met een tweede plaats onder teamgenoot Ehrlachers bumper na een niet-aanvalspact in de slotronden. Polesitter Norbert Michelisz troostte zich met de laatste podiumplaats nadat hij in de op één na laatste ronde uiteindelijk toch aan rivaal Yvan Muller was voorbij geraakt. Rob Huff vervolledigde met zijn VW Golf GTi de top vijf. Benjamin Lessennes tikte als tiende aan maar de Boutsen-Ginion-rijder moet mogelijk zijn eerste punt alsnog inleveren zo hem bij zijn inhaalmaneuver op James Thompson een fout wordt aangewreven. In de kampioenschapsstand klimt Ehrlacher naar de tweede plaats achter puntenleider Gabriele Tarquini.
Hungaroring Race 1
Hungaroring Race 1
Bij de start snoepte Guerrieri polesitter Michelisz op weg naar de eerste bocht de leiding af. In een poging zijn verloren goed te heroveren werden zowel Michelisz als Tarquini evenwel door de Argentijn naar de buitenkant van de baan gedrumd, waarvan Yann Ehrlacher dan weer profiteerde om zonder slag of stoot de leiding te nemen. Thed Björk van zijn kant viel in het tumult terug naar de achtste plaats.

Yvan Muller - Yvan Muller Racing
Yvan Muller - Yvan Muller Racing
Waar Hyundai in kwalificatie duidelijk efficiënter was gebleken, deed Honda beter in de race. Beide Münnich Motorsport Honda Civic's sloegen al snel een beslissende kloof op Yvan Muller, de Elzasser maakte het het leidersduo makkelijk(er) door een intrinsiek snellere Michelisz op te houden. Na ettelijke mislukte pogingen zou de Hongaar er alsnog in slagen aan Muller voorbij te gaan en voor eigen publiek de laagste podiumtrede te claimen, zij het duidelijk ontgoocheld.
 
Jean-Karl Vernay
Jean-Karl Vernay
Achter Muller, leverden Rob Huff, Gabriele Tarquini en de jonge Daniel Nagy strijd voor de plaatsen vijf tot zeven zonder dat het daarbij tot positiewissels kwam. Jean-Karl Vernay rukte dankzij een prima start vanuit elfde stelling op naar P8, de WRT-piloot wist als enige Audi-rijder punten te scoren. Achter Björk, teleurgesteld negende, claimde Benjamin Lessennes met zijn tiende de plaats het laatste puntje ten koste van James Thompson. Diens inhaalmaneuver op de Brit zou na de race echter nader door de wedstrijdleiding onderzocht worden. Tom Coronel, Lessennes' teamgenoot bij Boutsen-Ginion, diende al na enkele ronden op te geven nadat hij een alarmmelding op zijn display kreeg.
 
Fred Vervisch - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS TCR
Fred Vervisch - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS TCR
Onze beide andere landgenoten hadden na een voor Audi collectief desastreuse kwalificatie de hoop op een goed resultaat lang opgegeven. Een BoP-aanpassing lijkt zich op te dringen. Fred Vervisch maakte er evenwel nog het beste van door vanuit 26ste stelling op te rukken naar een 14de stek, net voor Comtoyou-teamgenoot Aurélien Panis. Denis Dupont werd bestraft om meermaals buiten de lijnen te kleuren maar zelfs dat kon de RACB-rijder niet van de voorlaatste plaats weghouden. Hopen maar dat morgen beterschap brengt.

​UPDATE: Zoals gevreesd kreeg Benjamin Lessennes na afloop een tijdstraf van tien seconden om contact te hebben gemaakt met James Thompson. De Boutsen-Ginion-rijder valt hierdoor terug naar P15 en moet zijn eerste WTCR-punt inleveren.

--- Uitslag Race 1 WTCR Hungaroring (PDF) ---

Kampioenschap:

1.Tarquini - Hyundai 72p
2.Ehrlacher - Honda 64
3.Björk - Hyundai 55
4.Vernay - Audi 47
5.Muller - Hyundai 43
6.Michelisz -,Hyundai 39
7.Huff - VW 36
8.Guerrieri - Honda 34
9.Bennani - VW 32
10.Oriola - Cupra 16
11.Thompson - Honda 12
12.Shedden - Audi 12
13.D.Nagy - Hyundai 8
14.Comte - Peugeot 6
15.Filippi - Cupra 2
16.Lessennes - Honda 2
​17.Coronel - Honda 1

Foto's: FIA WTCR/DPPI & Hans van OnsemSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 28 april 2018.
  • Powerkit.shop

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons