van der Horst

Jänner Rallye: Bandenkeuze blijkt cruciaal

Raimund Baumschlager - Škoda Fabia Super 2000
Raimund Baumschlager - Škoda Fabia Super 2000
De eerste lus van de openingsrally van het nieuwe ERC seizoen is achter de rug en heeft reeds heel wat teams grote kopzorgen bezorgd. Vooral de keuze van de banden speelde een grote rol. Was de eerste KP nog ideaal voor een bepaalde bandenkeuze, dan werd deze tenietgedaan in de twee daaropvolgende proeven en omgekeerd.
De eerste KP van het nieuwe seizoen werd deze morgen om 8u20 op gang geschoten met de eerste doortocht op Pierbach over 20 km. De wegen lagen er nat bij en er waren wat ijsplekken opgemerkt. De favorieten lieten al meteen van zich spreken met een zege voor de Tsjechische Škoda rijder Kopecky en een tweede plaats voor de Peugeot van de Fransman Bouffier. Delecour kreeg reeds meteen 22 seconden aangesmeerd en lukte een vijfde chrono, na de MINI van de Tsjech Pech en de Peugeot van diens landgenoot Valousek. Van de plaatselijke Oostenrijkse helden voorlopig geen spoor. Vooral Baumschlager sakkerde over een verkeerde bandenkeuze en had meer ijs verwacht.

Dat kreeg hij in de tweede en derde KP van de eerste lus. De Oostenrijker won met zijn Škoda Fabia S2000 de 10 km lange KP van Liebenau voor de Mitsubishi’s van zijn landgenoten Harrach en Haneder. Nu was het de beurt aan Kopecky om 27 seconden in te boeten, terwijl de Fransen Delecour en Bouffier respectievelijk 35 en 57 tellen moesten inleveren.

Ook op de derde en laatste KP van de eerste lus, St Oswald over iets meer dan 8 km, en over een quasi complete ijspiste konden de favorieten geen vuist maken en pakte de Tsjech Orsak de zege met zijn Mitsubishi, voor merkgenoot Harrach en de Škoda's van Cerny en Baumschlager. Ook hier verloor de Tsjechische leider Kopecky een halve minuut op de winnaar.

Na de eerste lus stond Kopecky met zijn Škoda nog steeds aan de leiding, maar zijn Oostenrijkse merkgenoot Baumschlager was ondertussen terug gekomen tot op 2 seconden van de leider en maakte 7 plaatsen goed op deze twee KP’s.

De tweede lus van deze rally is identiek aan de eerste

Foto: FIA ERC



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op vrijdag 4 januari 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Jänner Rallye.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons