van der Horst

Kilometerfraude bij tweedehands auto's: het belang van de Car-Pass

Carpass LRE by DRM - VW Fun Cup Biplace #365
Carpass LRE by DRM - VW Fun Cup Biplace #365
Je hebt de perfecte tweedehands auto gevonden. Het lijkt een geweldige deal, gezien de leeftijd en de kilometerstand. Echter, na slechts enkele kilometers begin je tekenen van buitensporige slijtage op te merken. Mogelijk ben je dan het slachtoffer geworden van kilometerstand fraude of tellerfraude! Dit is een praktijk waarbij verkopers de kilometerstand van een auto vervalsen om de waarde van de auto kunstmatig te verhogen. Deze bedrieglijke praktijk schaadt niet alleen de koper, die te veel betaalt, maar ook eerlijke autohandelaren die zo te maken krijgen met oneerlijke concurrentie.

Tellerfraude blijft een internationaal probleem

Kilometerfraude is een hardnekkig probleem dat wereldwijd voorkomt. Ondanks inspanningen van overheden en organisaties om het terug te dringen, blijft de fraude een internationale uitdaging. Ook Belgische kopers worden hierdoor getroffen. Het probleem ontstaat vooral bij de import. Volgens Knack zou er in 2021 niet minder dan 1.578 keer tellerfraude zijn vastgesteld. Bij een Renault Kangoo van bouwjaar 2012 werd er maar liefst 486.240 kilometer(!) teruggedraaid.

Car-Pass als bescherming tegen kilometerfraude

Om de consumenten en eerlijke handelaars tegen dergelijke bedrieglijke praktijken te beschermen, heeft de Belgische wetgever het Car-Pass-systeem ingevoerd. De vzw Car-Pass is belast met de uitvoering van het Car-Pass-systeem. De taken omvatten het uitgeven van Car-Pass-certificaten en het verzamelen van essentiële informatie over de voertuigen, waaronder de kilometerstanden. Verkopers kunnen aan het loket van elk keuringscentrum een Car-Pass aanvragen, ook als ze er geen technische keuring laten uitvoeren.

De Car-Pass is een officieel attest dat de kilometerhistorie van een tweedehands voertuig toont. Het document vermeldt de geregistreerde kilometerstanden en de bijbehorende datums, zodat de potentiële koper een duidelijk beeld krijgt van de gereden kilometers en de algehele staat van het voertuig. Elke verkoper, of het nu een particulier of professional is, moet de koper een Car-Pass verstrekken wanneer de koper zelf een particulier is. Dit document moet recent zijn opgesteld. Het mag namelijk niet ouder zijn dan twee maanden. Zonder Car-Pass is de verkoop wettelijk ongeldig. De echtheid van de Car-Pass kan online worden gecontroleerd op de website Car-Pass.be.

Tips om kilometerfraude te voorkomen

Als koper is het belangrijk dat je altijd om de Car-Pass vraagt en deze goed bekijkt. De kilometerstand moet daarbij logisch evolueren doorheen de tijd. De echtheid van de Car-Pass kun je online controleren. Sinds maart 2019 bevat de Car-Pass ook aanvullende informatie, bijvoorbeeld over de Euronorm van het voertuig en over de CO2-emissies. Ook deze informatie dien je nauwgezet door te nemen.

Bij geïmporteerde auto’s moet je extra voorzichtig zijn. De Car-Pass-wetgeving is namelijk iets Belgisch en is niet op Europees niveau geregeld. Hierdoor krijgt Car-Pass geen informatie van garages uit het buitenland, wat het moeilijker maakt om de werkelijkheid van kilometerstanden te controleren. Soms is de eerste genoteerde kilometerstand hoger dan de kilometerstand bij de importcontrole. Auto’s die uit Nederland zijn geïmporteerd, zijn wat dat betreft veiliger, omdat de Nederlandse RDW wel de kilometerstanden doorgeeft. Sommige autoconstructeurs hebben ook zelf een databank met kilometerstanden die door hun merkdealers worden geregistreerd. Ook dit biedt extra zekerheid. Bij sommige merkdealers krijg je zelfs tot twee jaar garantie op het voertuig.

Persbericht DB Online Marketing



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Automotive op maandag 9 oktober 2023.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons