van der Horst

Londen: Jake Dennis wint - Stoffel Vandoorne comfortabel tweede

Jake Dennis - Avalanche Andretti Formula E
Jake Dennis - Avalanche Andretti Formula E
Als er één naam gelinkt mag worden aan de Londen E-Prix, dan is het deze van Jake Dennis. Twaalf maanden geleden won de Brit al eens in en rond de ExCel Arena en vandaag deed de Avalanche Andretti-piloot dat kunstje met verve over. Heel de race hield Dennis Stoffel Vandoorne achter zich, die met de tweede plaats zeer belangrijke punten pakt, gezien zijn naaste concurrenten grotendeels faalden.
Vandoorne kwam goed weg van de startlijn, maar dat was ook voor Dennis het geval. Ondertussen verliep het in het middenveld wel zeer anders. Edoardo Mortara (ROKiT Venturi) geraakte betrokken bij een ongeval met Sam Bird (Jaguar). De Brit mocht voor een derde maal op rij zijn wagen parkeren, terwijl Mortara zijn voorvleugel kwijtspeelde. De Zwitser zocht de pits op en zou voor de rest van de race niet meer in beeld komen. Ondertussen kon Vandoorne vooraan rekenen op Nyck de Vries als bewaker, al verliep dat niet helemaal volgens plan met Sérgio Sette Câmara (Dragon / Penske Autosport), die de Nederlander wist te passeren. De Vries wist zich nadien opnieuw voorbij de Braziliaan te murwen, maar echt tijd om aan te sluiten met de top twee had hij niet.

Deze top twee reed zelfs weg van het veld. Vandoorne bleef wel in de buurt van Dennis, maar de Rumbekenaar vond nooit een mogelijkheid waarbij hij voorbij de Brit kon geraken. Hierdoor pakte Dennis voor het tweede jaar op rij de winst in Londen en dat met een grand slam - pole, winst en snelste ronde. Spanning was er wel voor de derde plaats, met Nick Cassidy (Envision Racing) die op het einde van de race oprukte en de Vries onder druk zette. De Kiwi gooide alles in de strijd, maar dat deed de Nederlander ook, waardoor de Vries de derde plaats behield en daarmee moest Cassidy tevreden zijn met P4. De top vijf werd vervolledigd door Oliver Askew (Avalanche Andretti), tevens zijn beste resultaat ooit in de Formule E. Sette Câmara viel stil in de slotronde en zag zo een zekere puntenscore - voor het eerst dit seizoen voor het team - in het water vallen.

Met deze tweede plaats breidt Vandoorne zijn voorsprong in de puntenstand gevoelig uit. Zeker gezien Mitch Evans (Jaguar) - de enige van drie concurrenten - slechts een zesde plaats behaalde. De Kiwi springt over Mortara naar de tweede plaats, maar heeft een achterstand van 26 punten op onze landgenoot. Mortara volgt op 29 punten, terwijl Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) - die vandaag als veertiende eindigde - met 45 punten achterstand uitgeteld lijkt voor de titel. Ook bij de teams loopt Mercedes weg van DS Techeetah en ROKiT Venturi met respectievelijk 34 en 41 punten.

Maar lang nagenieten kunnen de heren niet, want morgen wordt er nog een hele racedag afgewerkt, te beginnen om 9:30 uur met de derde vrije training.

Update: Nick de Vries verliest podiumplaats


Foto: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 30 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Londen 1.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons