van der Horst

Londen: Jake Dennis wint voor eigen publiek

Jake Dennis - BMW i Andretti Autosport
Jake Dennis - BMW i Andretti Autosport
Het heeft vijf jaar geduurd maar opnieuw heeft een Brit de Londen E-Prix gewonnen. Jake Dennis nam de leiding halfweg de race over en bleef net buiten schot van de rest van het veld om zo zijn tweede overwinning dit seizoen te behalen. De BMW-piloot bleef een ijzersterke Nyck de Vries (Mercedes) en Alex Lynn (Mahindra) voor. Ook Stoffel Vandoorne (Mercedes) scoorde punten, voor Jaguar werd het een desastreuze race.
Start 2021 Londen E-Prix 1
Start 2021 Londen E-Prix 1
De race begon slecht voor Alexander Sims (Mahindra) en Sam Bird (Jaguar), die elkaar na een paar bochten raakten. Voor beide rijders betekende het incident einde verhaal. Om het nog erger te maken voor de Britse constructeur verloor Mitch Evans (Jaguar) een ronde, waardoor Jaguar puntenloos de dag afsloot. Vooraan werd er gestreden tussen Lynn en Dennis, terwijl Mercedes-rijder Nyck de Vries zich daarachter een weg baande van de negende startplaats naar een plek in de top 5.

Vooraan volgde halfweg een wissel van de wacht, nadat Lynn besloten had om zijn 'Attack Mode' te wapenen in tegenstelling tot zijn rivaal voor de zege. De Mahindra-piloot kon wel aanklampen bij de BMW, maar inhalen lukte niet. Daarenboven maakte Lynn ook nog eens wat foutjes, waardoor Dennis een voorsprong cadeau kreeg en zijn tweede 'Attack Mode' kon wapenen zonder ingehaald te worden.

Podium 2021 Formule E Londen E-Prix 1
Podium 2021 Formule E Londen E-Prix 1
Achter de beide koplopers maakte de Vries het mooie weer met een koel inhaalmanoeuvre op Sébastien Buemi (Nissan).  De Nederlander haalde in de laatste minuten ook Lynn in en hijst zich zo mee in de titelstrijd. Buemi eindigde uiteindelijk als vierde, al is er wel een onderzoek lopende naar beide Nissans wegens te veel energieverbruik, terwijl André Lotterer (Porsche) beide Audi's afhield voor de vijfde plaats. Ook Vandoorne was in betere doen dan tijdens de kwalificaties. In de eerste helft van de race klom de Rumbekenaar van plaats 14 naar plaats 8, maar van daaruit was het gat te groot richting de Audi's van René Rast en Lucas di Grassi. Onze landgenoot hield wel voldoende voorsprong op António Félix da Costa (DS Techeetah).

In de stand blijft Bird op kop, maar hij ziet Dennis wel naderen tot op twee punten. De top 5 bevindt zich overigens binnen vijf eenheden. Vandoorne daarentegen zakt wel een plaatsje, maar blijft ondanks zijn veertiende plek nog steeds in de running voor de titel, met een achterstand van 23 punten. Ook in het teamklassement is het enorm spannend, waarbij DS Techeetah en Envision Virgin Racing nu op gelijke hoogte komen met 146 punten.

Hiermee zit de eerste van twee races in Londen er op. Morgenvroeg gaan de heren weer van start met de laatste vrije training. Wel slecht nieuws, voor de piloten alleszins, is dat er weer veel regen voorspeld wordt. Of het even zwaar wordt als deze ochtend, weten we vanaf 9 uur.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 24 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Londen 1.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons