van der Horst

Londen: Nick Cassidy neemt weerwraak op Mitch Evans met pole

Nick Cassidy - Envision Racing
Nick Cassidy - Envision Racing
Tijdens de laatste kwalificatie van het Formule E-seizoen in Londen kregen we een heruitgave van de finale van gisteren met een duel tussen Mitch Evans (Jaguar) en Nick Cassidy (Envision Racing). Gisteren mocht Evans met de drie punten lopen, maar vandaag was het de beurt aan Cassidy, die zijn landgenoot met een zeer miniem verschil kon verslaan. Overigens was dit een zeer belangrijk duel, want hiermee heeft Envision Racing een lichte voorsprong inzake het teamkampioenschap. Ook Stoffel Vandoorne (DS Penske) deed het niet onaardig met een vijfde startplek.
Na het onderlinge moment tussen Envision Racing piloten Cassidy en Sébastien Buemi wisten ze wat ze vandaag moesten doen: zo hoog mogelijk eindigen in de kwalificaties om straks het teamkampioenschap binnen te halen ten voordele van Jaguar, en dat deden beide heren. De Kiwi was de snelste met in zijn zog zijn Zwitserse teamgenoot. Veel verbeteren konden zij niet op het einde, maar wie zich wel mee bovenaan kwam moeien was nieuwbakken kampioen Jake Dennis (Avalanche Andretti). De Brit nestelde zich tussen beide heren op een tweede plek. Jaguar is wel al zeker van één wagen in de duels, met Sam Bird (Jaguar) die als vierde kon doorstoten.

De tweede groepskwalificatie kende dan wel weer wat verrassingen. Evans kon met vlag en wimpel doorstoten naar de duels als beste. De eerstvolgende na hem was dan weer een verrassing, want het was niemand minder dan Nico Müller (ABT Cupra) die verraste met een snelle tijd en hield hiermee Norman Nato (Nissan) achter zich. Vandoorne kon uiteindelijk op het einde nog zijn tijd verbeteren en werd vierde. Dan was het afwachten wat de rest ging doen, maar noch de Porsche's noch de Maserati's konden deze laatste plaats afsnoepen van de Rumbekenaar.

Het eerste duel was er al eentje om duimen en vingers bij af te likken. Buemi leek de bovenhand te halen in de eerste twee sectoren tegenover Dennis, maar in de laatste bochten pakte de Brit tijd terug en dat was genoeg om door te stoten. Dat terwijl het belangrijk duel tussen Cassidy en Bird richting de Kiwi ging. Nato kon zonder problemen Müller achter zich houden. En dan kwam Vandoorne tegenover Evans. De Rumbekenaar hield goed stant tegenover de Kiwi in de eerste sectoren, maar een tikje overstuur zorgde ervoor dat hij tijd verloor. Hij start straks als vijfde. De halve finale tussen Dennis en Cassidy was op het scherpst van de snee, maar in de laatste bochten haalde de Kiwi uit met de snelste tijd. Dat terwijl Evans zonder problemen over Nato ging.

En zo kregen we een heruitgave van de finale van gisteren. Het ging continu haasje-over tussen beide Nieuw-Zeelanders, maar uiteindelijk haalde Cassidy het van Evans. Het verschil: tien honderdsten van een seconde. Hiermee heeft Envision Racing een lichte voorsprong op Jaguar in het teamklassement.

Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 30 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Londen 2.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons