van der Horst

Ma Qing Hua vervangt Benjamin Lessennes in China

Ma Qing Hua
Ma Qing Hua
Daar is Ma Qing Hua weer. De Chinese duizendpoot die eerder reeds opdook in Formule E en World RX maakt andermaal een come back in de toerwagenracerij. Bij Boutsen Ginion Racing neemt de Chinees ter gelegenheid van de WTCR-races in Ningbo (28-30/9) en Wuhan (5-7/10) het Honda Civic Type R TCR-stuur van onze landgenoot Benjamin Lessennes over. Ma flankeert er zodoende Tom Coronel terwijl Lessennes zijn rol van test- en reserverijder opnieuw opneemt.
  • Hamofa Performance
Ma Qing Hua - Citroën Racing
Ma Qing Hua - Citroën Racing
Ma is in Europa al lang geen onbekende meer. De 30-jarige Chinees verbaasde anno 2014 vriend en vijand door bij zijn WTCC-debuut bij Citroën Racing in Moskou meteen naar de zege te snellen. Een jaar later won hij ook in Vila Real maar moest het toen in het kampioenschap met een vierde stek afleggen tegen José-Maria Lopez, Yvan Muller en Sebastien Loeb zelf. In 2016 verdween hij van het WTCC-toneel om precies een jaar geleden opnieuw op te duiken in Macau waar hij aan de finaleraces deelnam.

Inmiddels dook de man uit Shanghai recent ook op in het World RX, reed enkele formule E-wedstrijden voor Team Aguri (2015/2016) en Techeetah (2016/2017) en werd vorig seizoen in deze klasse reserverijder bij het Chinese NIO Formule E-team waar hij zonder veel potten te breken inviel voor Oliver Turvey en Luca Filippi. Momenteel staat hij bij dat zelfde NIO op de shortlist voor een Form.E-zitje.

Ma is vanzelfsprekend opgezet in de nieuwe klasse te kunnen aantreden maar beseft dat hem geen gemakkelijke taak wacht. "Ik ken de wagen helemaal niet en heb nog nooit op beide omlopen gereden. Bovendien word ik halfweg het seizoen in een serie gedropt waarin iedereen inmiddels zijn draai heeft gevonden. Het wordt zwaar maar ik kijk er naar uit het op te kunnen nemen tegen jongens als Rob Huff, Gabriele Tarquini of nog een Yvan Muller." aldus Ma.

Benjamin Lessennes - Boutsen Ginion Racing
Benjamin Lessennes - Boutsen Ginion Racing
De wissel binnen het team van Olivia Boutsen en Olivier Lainé betekent een (voorlopig?) einde van de WTCR-campagne voor Benjamin Lessennes die bij de start van het seizoen als vervanger voor de nog steeds revaliderende Tiago Monteiro werd opgeroepen. De jonge Belg kweet zich niet alleen uitstekend van zijn taak maar wierp zich meteen op als één van de smaakmakers van de serie. Lessennes sprokkelde tijdens de eerste zes wedstrijden 58 punten en staat hiermee op P14 in de puntenstand. Bovendien wist hij zich tweemaal voor de Q3-sessie te kwalificeren en scoorde hij met een vierde stek op de Nordschleife zijn beste resultaat.

Foto's: Hans van Onsem & FIA Fomula E
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op dinsdag 18 september 2018.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons