van der Horst

Marrakech: Gabriele Tarquini lukt dubbelslag en is opnieuw leider

Gabriele Tarquini
Gabriele Tarquini
Gabriele Tarquini is nog lang niet aan zijn pensioen toe. De 56-jarige Italiaan won na de openingsrace gisteren nu ook het derde treffen op de stratenomloop van Marrakech en pakt hiermee opnieuw de leiding in de puntenstand over van Jean-Karl Vernay, eerder deze namiddag winnaar van de tweede wedstrijd. Lukte Tarquini de dubbelslag dan deed constructeur Hyundai nog beter met een volledig 'Koreaans' gekleurd podium. Achter Tarquini mochten immers ook merkgenoten Muller en Björk mee op het podium. Yann Ehrlacher gaf voor zover nodig andermaal zijn visitekaartje af door zich nog maar eens als beste non-Hyundai-rijder op te werpen met een knappe vierde plaats. De jonge Elzasser doorbrak de Hyundai-hegemonie door Norbert Michelisz,vijfde, vooraf te gaan. Benjamin Lessennes tikte als 17de aan na uit de pitlane te zijn vertrokken terwijl Frédéric Vervisch andermaal door zijn remmen werd verraden en uit de wedstrijd crashte.
  • Curbstone
Gabriele Tarquini - BRC Hyundai i30 TCR
Gabriele Tarquini - BRC Hyundai i30 TCR
Bij de start komt polesitter Tarquini uitstekend weg, in tegenstelling tot Yvan Muller die Norbert Michelisz afknijpt. Een maneuver waarvan Thed Björk dankbaar gebruik maken om naar P2 door te stoten, Muller is derde voor Ehrlacher terwijl Michelisz verscheidene plaatsen verspeelt. Muller krijgt later overigens van de wedstrijdleiding een vermaning.
 
Rob Huff - Sebastien Loeb Racing VW GTI TCR
Rob Huff - Sebastien Loeb Racing VW GTI TCR
Het leidende kwartet Tarquini-Björk-Muller-Ehrlacher is reeds in twee duo's uiteen gevallen wanneer Frédéric Vervisch, op dat ogenblik in elfde stelling, door zijn rempedaal trapt en voorligger Pepe Oriola torpedeert. De Audi van onze landgenoot staat gevaarlijk opgesteld, waardoor de safety car uitrukt. Wanneer die opnieuw de pitlane opzoekt krijgen we een zelfde situatie met Tarquini-Björk die afstand nemen van Muller en diens neef Ehrlacher. Verderop heeft Norbert Michelisz het aan de stok met de beide Sebastien Loeb VW's van Mehdi Bennani en Rob Huff.

Zowat overal in het ontketende peloton wordt er hardnekkig strijd geleverd, waarbij contacten niet uit de lucht zijn.  Eén ervan, tussen Berthon en Homola ,leidt tot een nieuw safety car-fase maar ook die verandert niets aan de rangorde voorin.
Thed Björk - Yvan Muller Racing Hyundai i30 TCR
Thed Björk - Yvan Muller Racing Hyundai i30 TCR
Björk  die zich onder de achtervleugel van leider Tarquini heeft genesteld lijkt rijp voor de tweede plaats tot de Zweed in de slotfase bij vergissing zijn motor laat afslaan en een (podium)plaats verliest aan teamgenoot Yvan Muller. Ook Honda-rijder Yann Ehrlacher probeert de Zweed nog uit het zadel te lichten maar tevergeefs. Dat geldt een eind verderop ook voor Tom Coronel, in de slotronden in felle strijd gewikkeld met John Filippi maar net iets tekort schietend om andermaal tot scoren te komen.

​In de puntenstand komt Tarquini opnieuw aan de leiding. De Italiaan telt elf punten voorsprong op Thed Björk en 21 op Jean-Karl Vernay.  Ehrlacher staat vierde, Bennani vijfde.
 
Uitslag Race 3:
 
1.G.Tarquini 23 ronden in 35:32.310
2.Y.Muller +2.524
3.T.Björk +2.922
4.Y.Ehrlacher +4.645
5.N.Michelisz +5.937
6.M.Bennani +6.631
7.R.Huff +8.121
8.J.Thompson +9.932
9.JK Vernay +10.743
10.P.Oriola +13.740
12.T.Coronel +14.838
17.B.Lessennes +20.205
DNF:
23.F.Vervisch

Kampioenschap:
1 Gabriele TarquiniI BRC Racing Team 62p
2 Thed Björk YMRacing 51
3 Jean-Karl Vernay Audi Sport Leopard Lukoil Team 41
4 Yann Ehrlacher ALL-INKL.COM Münnich Motorsport 37
5 Mehdi Bennani Sébastien Loeb Racing 34
6 Yvan Muller  YMRacing 29
7 Rob Huff Sébastien Loeb Racing 24
8 Norbert Michelisz BRC Racing Team 22
9 Pepe Oriola Campos Racing 16
10 Esteban Guerrieri  ALL-INKL.COM Münnich Motorsport 14
11 James Thompson ALL-INKL.COM Münnich Motorsport 12
12 Gordon Shedden Audi Sport Leopard Lukoil Team 12
137Aurélien Comte DG Sport Competition 6
14 John Filippi Campos Racing 2
15 Tom Coronel Boutsen Ginion Racing1

Foto's: Hans van OnsemSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 8 april 2018.
  • ELMS 4 Hours of Spa

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons