van der Horst

Marrakech: Thed Björk pakt pole voor race 1, Hyundai lukt hattrick

Thed Björk - Yvan Muller Racing Hyundai i30 TCR
Thed Björk - Yvan Muller Racing Hyundai i30 TCR
In een door Hyundai gedomineerde eerste FIA WTCR-kwalificatiesessie ooit pakte regerend WTCC-kampioen Thed Björk de pole. De Zweed gaat deze namiddag voor race 1 het BRC Racing-duo Norbert Michelisz en Gabriele Tarquini vooraf, waarmee een eerste hattrick voor Hyundai een feit is. Regerend TCR International Series-kampioen Jean-Karl Vernay redde de Audi- en WRT-eer met een vierde tijd voor Rob Huff, eerste VW-vertegenwoordiger. John Filippi stuurde zijn Campos Racing Cupra TCR naar de zesde startplaats. Of Michelisz straks vanop de eerste rij van start mag is erg twijfelachtig, de Hongaar blies immers de motor van diens Hyundai i30 op en zal na een bevroede motorwissel wellicht als allerlaatste van start moeten gaan. In het Belgische kamp zorgde finaal Frédéric Vervisch voor de beste prestatie met een 14de chrono. Denis Dupont lukte de 20ste tijd, terwijl Benjamin Lessennes, eerder op natte baan sterk onderweg, nu vrede moest nemen met de 24ste tijd.
Jean-Karl Vernay - WRT Audi RS3 LMS TCR
Jean-Karl Vernay - WRT Audi RS3 LMS TCR
Eén veertig minuten durende kwalificatiesessie moest  zaterdagmiddag in Marrakech uitsluitsel brengen wie later op de dag vanuit polepositie mocht starten. Tarquini was zowat de eerste die op een inmiddels droge baan een referentietijd op de klokken zette, de Italiaan werd naderhand bovenaan de tabel afgelost door BRC Racing teamgenoot Norbert Michelisz. Nadat Thed Björk de hegemonie van Hyundai onderstreepte door de Hongaar van de eerste plaats te verdringen, hees Michelisz zich kort daarna toch maar weer opnieuw in het leiderszitje.

Norbert Michelisz
Norbert Michelisz
Michelisz voor Björk, Tarquini, Guerrieri en Shedden was de top vijf toen met nog zeventien minuten op de klok de sessie diende gestopt nadat tijdsnelste Michelisz spectaculair - want met de vlam in de pijp - tot stilstand kwam,  zo te zien met definitieve motorschade. Indien bevestigd en mits men bij BRC tijdig een nieuwe motorblok kan inbouwen moet de Hongaar sowieso vanop de laatste plaats van start, een quasi onmogelijke opdracht om hier vandaag alsnog tot scoren te komen.
 
Fred Vervisch - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS TCR
Fred Vervisch - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS TCR
Toen de smurrie was opgeruimd trok het 24-koppig veld zich opnieuw op gang maar verschuivingen van betekenis werden er aanvankelijk niet opgetekend. Tot zeven minuten voor het afvlaggen Rob Huff op P4 kwam postvatten. In de slotminuten hees Björk zich voorbij Gabriele Tarquini naar P2 om finaal ook de ongelukkige Michelisz de allereerste WTCR-besttijd te ontzeggen. In de slotminuut perste Jean-Karl Vernay er nog een snel rondje uit, wat de WRT-rijder alsnog de vierde chrono opleverde. In het Belgisch-Nederlandse kamp wist enkel Frédéric Vervisch zijn tijd nog scherper te stellen, het leverde de West-Vlaming een stek op de zevende startrij op. "De auto voelde iets beter aan op het droge, maar ik heb geen idee waar ik nog een seconde moet zien te halen" aldus Frédéric. Ook Tom Coronel had ongetwijfeld op meer gehoopt dan een op deze omloop vrij problematische zeventiende startplaats. 

--- Uitslag Q1 WTCR Marokko/Marrakesh --- 

Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 7 april 2018.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons