van der Horst

Marrakesh: Jérôme D'Ambrosio wint race na onvoorstelbare plottwist

Jérôme D'Ambrosio
Jérôme D'Ambrosio
Vandaag zagen we tijdens de Marrakesh ePrix een race met veel plottwists. Jérôme D'Ambrosio moest de ePrix starten vanaf een tiende plek. Na een tumultueuze start en dankzij een aanrijding tussen beide BMW-piloten klom D'Ambrosio op richting de leiding. Deze kon hij in de laatste ronde vasthouden en hij pakte de overwinning voor de Envision Virgin Racing jongens Robin Frijns en Sam Bird. Op een vierde plek vinden we Alexander Sims met zijn BMW terug, die op een cruciaal moment een aanval plaatste op teamgenoot en kampioenschapsleider Antonio Félix da Costa met een opgave voor da Costa tot gevolg. Regerend kampioen Jean-Éric Vergne, die na de 1ste bocht helemaal naar achteren verwezen werd, vervolledigde met zijn DS Techeetah de top 5. Voor Stoffel Vandoorne is het alweer een weekend om snel te vergeten, nadat hij al moest opgeven in de eerste ronde.
Antonio Félix da Costa - BMW i Andretti Motorsport
Antonio Félix da Costa - BMW i Andretti Motorsport
Al van bij de start was er animo alom. Jean-Éric Vergne probeerde in de eerste bocht polesitter Sam Bird voorbij te steken, maar de DS Techeetah raakte de Envision Virgin Racing Audi waardoor hij een halve spin maakte in het midden van de baan. Hierdoor moesten veel van de koplopers uitwijken naar de buitenkant en konden anderen zoals D'Ambrosio, Lucas di Grassi en André Lotterer opschuiven. In de achtergrond vertraagde Gary Paffett om niet in de wagen van Vergne te rijden, met als gevolg dat Stoffel Vandoorne zijn ploegmaat aanreed. Vandoorne kon de pits nog bereiken maar moest uiteindelijk opgeven, net als Paffett een paar ronden later. Vooraan was het BMW die de druk opvoerde op Bird en uiteindelijk gingen beide BMW rijders in drie bochten voorbij de Brit. Daarachter was het D'Ambrosio die net zoals in Riyad een berekende race aan het rijden was en zelfs kon opschuiven tot op een derde plaats.

Podiumceremonie 2019 Marrakesh ePrix
Podiumceremonie 2019 Marrakesh ePrix
Desondanks dat in de eindfase de BMW's hun voorsprong zagen slinken, leek het er op dat Antonio Félix da Costa zijn tweede overwinning van het seizoen ging binnenhalen. Maar dat was buiten Alexander Sims gerekend die zijn ploegmaat wilde inhalen waardoor Félix da Costa (te) laat remde en Sims raakte en recht in de muur reed in bocht zeven. Hier kon D'Ambrosio van profiteren om de leiding over te nemen. De safety car kwam buiten en bleef voor het peleton hangen tot voor de laatste ronde. Frijns probeerde nog de Etterbekenaar in te halen in de laatste bocht, maar kwam net te kort, tot groot jolijt van D'Ambrosio en teambaas Dillbagh Gil, die voor het tweede jaar op rij zijn fez mocht bovenhalen.

Hiermee haalt D'Ambrosio zijn derde overwinning in zijn Formule E-carrière binnen, maar is het de eerste die hij op de baan kon winnen. Daarnaast neemt hij ook de leiding over in het algemeen klassement, met een mooie voorsprong van 12 punten op Antonio Félix da Costa en Jean-Éric Vergne. De volgende race is gepland binnen twee weken, dan trekken we richting Santiago, Chili.

Foto's: Kurt VanhoenackerSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 12 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakesh.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons