van der Horst

Michiel Haverans kiest voor Formule BRL in 2020

Michiel Haverans
Michiel Haverans
Michiel Haverans kwam aan het einde van het voorbije Belcar Endurance Championship op Circuit Zolder aan de start op een Porsche die hij deelde met ervaren rot Jo Lammens. Het waren de eerste echte stappen op circuit, vertelde de jonge Antwerpenaar aan Autosport.be, terwijl hij plannen smeedde voor de toekomst. Die voornemens werden afgelopen week plots concreet, want de tiener tekent met steun van Braxx Racing namelijk present in de Formule BRL, het nieuwe kampioenschap van Raceway Venray-eigenaar Harry Maessen.
  • Prospeed Competition
De Formule BRL, een kampioenschap met een vleugje geschiedenis, want begin deze eeuw genoot de BRL-naam in de Benelux reeds van enige bekendheid met naast het Formule BRL-eenzitterkampioenschap ook de BRL V6 en BRL Lights toerismekampioenschappen onder de BRL Racing Series-vlag. Helaas stak de financiële crisis een stokje voor het kampioenschap en verdwenen de plannen van Harry Maessen in de koelkast. Tot nu, want recent besloot de Nederlander echter om de naam nieuw leven in te blazen. Het concept is simpel: een Reynard chassis voorzien van een 3,5 liter V6 van circa 360pk. Alle wagens worden klaargestoomd en onderhouden door de organisatie, die inzet op een "arrive & drive"-formule met een kostenplaatje van om en bij de 50.000 euro op jaarbasis, voor een kalender die een zestal meetings telt.

Jerry De Weerdt
Jerry De Weerdt
De doelgroep zijn jonge talenten die hun eerste stappen op circuit willen wagen, en Michiel Haverans past perfect in dat plaatje. Hij vond in de persoon van Jerry de Weerdt zijn mentor en samen zetten ze de krijtlijnen uit voor de nabije toekomst.  "Zijn debuut in de Belcar smaakte naar meer en dus zochten we naar een goed programma voor 2020", vertelt Jerry de Weerdt aan Autosport.be. "Ik zie dat Michiel talent heeft en dus besloten we hem met Braxx Performance te steunen. Via ons raceteam Braxx Racing verdienden we onder meer reeds onze strepen in de NASCAR Whelen Euro Series en de Belcar, maar daarnaast zijn we ook gespecialiseerd in het tunen en bouwen van Amerikaanse muscle cars. Er huist dus heel wat expertise in onze structuur en voor ons leek de Formule BRL een interessant concept. We brachten Michiel daarom vervolgens in contact met Harry Maessen en de zijnen. De Nederlanders willen een betaalbare instapklasse uitbouwen, met een maximum van een twintigtal wagens."

Michiel Haverans
Michiel Haverans
"We hadden een aantal opties voor volgend jaar, maar we hebben bewust gekozen om een seizoen in de eenzitterij af te werken", vervolgt de Weerdt. "Het uitgangspunt van de Formule BRL spreekt me aan, omdat het gaat over een vrij krachtige wagen, terwijl het op budgettair vlak toch geen gigantische eisen stelt. Bedoeling is om Michiel de kneepjes van het vak te laten leren en een goede basis te leggen voor zijn verdere carrière. Het kampioenschap rijdt driemaal in Venray, op het ovaal waarbij ze ook in het voorprogramma van het EK NASCAR in actie komen. Daarnaast is er ook een meeting in Assen, Zandvoort en het Duitse Meppen, waarbij de races een 25-tal minuten duren. Alle wagens zijn identiek, daar waakt de organisatie over, dus het komt echt aan op het talent van de rijder. Bovendien zullen we hem met Braxx Racing ook begeleiden tijdens de raceweekends. Het zal niet eenvoudig zijn, maar Michiel heeft al meermaals aangegeven er enorm veel zin in te hebben!"

Foto's: Braxx RacingDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit op zaterdag 30 november 2019.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons