van der Horst

Monaco: opvallende zege voor Markelov

Artem Markelov - Russian Time
Artem Markelov - Russian Time
Artem Markelov heeft op een zeer uitzonderlijke manier de eerste GP2 wedstrijd in Monaco gewonnen. Op een circuit waar het onmogelijk is om in te halen won hij vanaf de vijftiende startpositie. De Rus vertrok op harde banden en nam de leiding toen al de overige concurrenten hun verplichte pitstop maakten. Markelov plande zijn pitstop pas in de slotfase en net toen werd hij geholpen door een neutralisatie. Norman Nato werd zo, na heel de wedstrijd aan de leiding te hebben gelegen, teleurstellend tweede.
  • Powercars
Norman Nato leidt
Norman Nato leidt
Bij de start nam Nato al de leiding na een slechte start van poleman Sergey Sirotkin. De Rus sloot aan achter de Fransman en zette hem voortdurend onder druk in de beginfase van de wedstrijd. Nato gaf echter geen krimp en sloeg zelfs een kloofje naar Sirotkin en de man in derde positie, Jordan King. Achter King streed het groepje Mitch Evans, Oliver Rowland en Alex Lynn voor plaats vier. Na een herstart slaagde Rowland erin om Evans in te halen. Vooraan maakte Sirotkin een foutje bij het proberen bijhouden van Nato, bij het zwembad reed de Rus zijn wagen in de muur. Hierdoor reden de troepen van Racing Engineering rond op de plaatsen één en twee maar helaas voor het Spaanse team niet voor lang. Vijf ronden na de fout van Sirotkin reed ook King zijn wagen stuk tegen de beruchte vangrails van Monaco. Na de pitstops van Evans en Lynn reed Markelov intussen al derde, achter Nato en Rowland. 

sfeerbeeld Monaco
sfeerbeeld Monaco
Beide rijders maakten respectievelijk hun pitstops in de 31ste en 30ste ronde waarbij ze overschakelden op het super zacht rubber. Markelov nam de leiding, op versleten harde banden, Rowland zette Nato onder druk voor plaats twee maar geraakte er nimmer voorbij. Vier ronden voor het einde viel de wagen van Luca Ghiotto stil op het circuit waarna voor de derde keer de virtual safety car werd ingeschakeld. Anders dan in andere kampioenschappen, zoals het WEC, is er in GP2 geen snelheidslimiet tijdens een VSC waardoor Markelov flink wat tijd kon goed maken. Bij de herstart, twee ronden voor het einde, kwam Markelov binnen en kwam net voor Nato weer buiten. De Fransman deed zijn uiterste best om voorbij de Rus te geraken maar op vers rubber kon Markelov zich goed verdedigen. Pechvogel Nato werd tweede en Rowland pakte zijn eerste GP2-podium. De overige punten gingen naar Lynn, Evans, Raffaele Marciello, Antonio Giovinazzi, Marvin Kirchhöfer, Nobuharu Matsushita en Danïel De Jong. In de tussenstand neemt Markelov meteen ook de leiding over, Nato volgt op twee puntjes. Na de race kreeg Giovinazzi vijf seconden straftijd voor het inhalen buiten de tracklimits, de Italiaan viel zo terug naar plaats elf en scoort geen punten.

Uitslag GP2 Race 1 Monaco 2016

#RijderTeamResultaat
1.Artem MarkelovRussian Time1u01:27.183
2.Norman NatoRacing Engineering+1.541
3.Oliver RowlandMP Motorsport+3.187
4.Alex LynnDAMS+8.239
5.Mitch EvansPertamina Campos Racing+11.723
6.Raffaele MaricelloRussian Time+15.025
7.Marvin KirchhöferCarlin+21.153
8.Nobuharu MatsushitaART Grand Prix+21.582
9.Daniel De JongMP Motorsport+22.343
10.Arthur PicRapax+23.333
11.Antonio GiovinazziPrema Racing+25.345
12.Sergio CanamasasCarlin+30.192
13.Sean GelaelPertamina Campos Racing+31.295
14.Gustav MaljaRapax+34.900
15.Pierre GaslyPrema Racing+49.748
16.Philo Paz ArmandTrident-1 ronde
 Luca GhiottoTridentOpgave
 Jimmy ErikssonArden InternationalOpgave
 Jordan KingRacing EngineeringOpgave
 Nabil JeffriArden InternationalOpgave
 Sergey SirotkinART Grnad PrixOpgave
 Nicholas LatifiDAMSOpgave

Foto's: Racing International Photography



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons