van der Horst

Monaco: Senna’s record houdt al 25 jaar stand

Ayrton Senna - Monaco
Ayrton Senna - Monaco
Vandaag is het exact 25 jaar geleden dat de legendarische Ayrton Senna zijn laatste zege in de nauwe straten van Monaco boekte. Het was tevens ook zijn zesde overwinning in het Prinsdom van Monte-Carlo en dat maakte van de drievoudige wereldkampioen sinds 1993 de onbetwiste recordhouder. Hiermee stootte hij Graham Hill die vijf zeges telt, van de troon. Michael Schumacher kwam nog dicht bij om het record van de Braziliaan te evenaren maar strandde ook op “slechts” vijf zeges aan de Franse Rivièra.
Ayrton Senna - Camel Team Lotus Honda
Ayrton Senna - Camel Team Lotus Honda
Het was geen dominante zege voor Senna, op deze dag in 1993. De overwinning werd hem in de schoot geworpen toen in ronde 32 leider Schumacher zijn rokende Benetton in de haarspeldbocht parkeerde. Deze overwinning was de vijfde zege op rij in Monaco voor de Paulista. De eerste Monegaskische Grand Prix-zege lukte hij in 1987 voor Lotus. In 1988 crashte hij onbegrijpelijk uit de leiding in Portier met zijn McLaren maar herpakte zich het jaar erop én won alle races daar tot en met 1993.

Kimi Raikkonen kwam niet eens aan racen toe
Kimi Raikkonen kwam niet eens aan racen toe
Deze dag in 1993 werd tevens ook de laatste keer dat de talentvolle Braziliaan deelnam aan de Grote Prijs van Monaco. Nog geen jaar later liet hij het leven tijdens de Grote Prijs van Imola. Van de huidige F1-rijders staan Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Fernando Alonso elk op twee zeges op het stratencircuit in Zuid-Frankrijk. Kimi Räikkönen won hier één maal. De Fin behaalde zijn laatste zege in Australië 2013. Indien Iceman dit weekend wint, dan komt hij op gelijke hoogte met Riccardo Patrese’s record van 99 wedstrijden tussen twee zeges in.

Foto's: McLaren, Niels Vaeck & Racing International Photography
 
 



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons