van der Horst

Monza: Voorbeschouwing Marc VDS Racing Team

Volgend weekend start het Marc VDS Racing Team haar Blancpain Endurance Series-campagne op het beroemde Italiaanse circuit van Monza. Na in 2012 zowel bij de rijders als bij de teams de titel van vice-kampioen te hebben veroverd, gaat de renstal in 2013 voluit voor de overwinning.

De rijderssamenstelling is licht gewijzigd: Bas Leinders en Maxime Martin rijden voortaan met Yelmer Buurman op de #3, terwijl Markus Palttala, Nicky Catsburg en Henri Moser achter het stuur van de #4 kruipen. Beide teams beschikken over een BMW Z4 GT3.

Op beide wagens is er dus een sterke mix van jeugd en ervaring aanwezig. Leinders, Martin en Palttala reden vorig jaar naar het vice-kampioenschap en geen enkele rijder scoorde ooit meer punten in de Blancpain Endurance Series dan Markus Palttala. Afgelopen winter werd Martin een fulltime BMW-fabrieksrijder, terwijl ook Buurman – die in Monza zijn racedebuut maakt voor het Marc VDS Racing Team – geruggensteund wordt door BMW. Catsburg en Moser mogen dan wel relatief jong zijn, ze hebben voldoende race-ervaring en zijn ook ontzettend snel. Zo is Moser bijvoorbeeld een voormalig Europees GT3-kampioen.

De Autodromo Internazionale Monza is een ontzettend snelle omloop, met een mix van lange rechte stukken en scherpe chicanes, afgewisseld door spectaculair snelle bochten. Om een snelle ronde neer te zetten en de wagen een hele stint lang zo efficiënt mogelijk te laten presteren is het cruciaal om een goede set-up voor de smalle chicanes en bijhorende boordstenen te vinden. De Parabolica is één van ’s werelds meest beroemde bochten: 180 graden die van vitaal belang zijn voor de lange start/finish-lijn, waar de wagens in de buurt van 275 km/u komen.

Vorig seizoen veroverde het team in zware regenval een verrassende overwinning, maar de lange rechte stukken passen eigenlijk niet bij de BMW Z4 GT3. De sterke punten van de wagen zijn het rijdgedrag en de wendbaarheid, die bij de beste van het hele startveld horen.

De Blancpain Endurance Series beschikken over de sterkste GT-startgrid ter wereld, met niet minder dan 60 wagens die zich voor deze eerste manche hebben ingeschreven. Iedere race is drie uur lang, met twee verplichte pitstops voor brandstof, nieuwe banden en een rijderswissel.

De race is live te volgen de op website van het kampioenschap, blancpain-endurance-series.com, vanaf zondagmiddag 14u30 lokale tijd.

Markus Palttala: BMW Z4 GT3 #4
“Ik ben heel blij dat we eindelijk kunnen racen, de winter was veel te lang. Het kampioenschap ziet er goed uit – het niveau wordt steeds hoger en er is een volle startgrid. Vorig jaar trokken we naar Monza met de gedachte dat het het slechtst mogelijke circuit voor de auto was – maar we wonnen wel de race. Ik denk dat we deze keer in een vergelijkbare situatie vertoeven. Als het droog blijft, zullen we het hier heel moeilijk krijgen. Bovendien komen er meer dan 20 bolides in de Pro-klasse in actie, dus het zal een spannende race worden om in de punten te eindigen. Dit gezegd zijnde, we beschikken wel over een fantastisch team, met fantastische kerels. Vorig seizoen bleken onze strategie en pitstops verbazingwekkend goed en ik heb alle vertrouwen in het team dat ze dat dit jaar kunnen herhalen.”

Yelmer Buurman: BMW Z4 GT3 #3
“Ik kijk er echt naar uit om eindelijk aan de start van een race te komen. De openingsmanche van de VLN Series werd door het slechte weer immers geannuleerd, maar nu ben ik er helemaal klaar voor. Het valt moeilijk te voorspellen waar precies op de startgrid we ons kunnen situeren, want tijdens de tests voor het seizoen laat niemand echt in zijn kaarten kijken. Voeg daar nog de Balance of Performance bij en het wordt interessant om zien hoe de waardeverhoudingen nu echt liggen. Wat er ook van zij: de lange rechte stukken zullen de auto heel erg op de proef stellen. Er staan dit jaar heel wat Pro-teams aan de start, met heel wat goede rijderscombinaties. Ik ben wel heel tevreden over mijn teammaats. Als je samen kan rijden met twee kerels die zich keer na keer weten te bewijzen, dan zien je kansen op succes er goed uit. Ik hoop dat we dit seizoen allemaal samen, rijders en team, sterke prestaties kunnen neerzetten.”

Bas Leinders: Team Principal
“Het is goed gevoel te kunnen vaststellen dat het Marc VDS Racing Team sterker dan ooit aan het seizoen kan beginnen. Beide rijderscombinaties zijn beter dan vorig jaar, het team is helemaal op zijn taak gefocust en heeft afgelopen winter ontzettend hard gewerkt om zo goed mogelijk aan de start te komen. De BMW Z4 GT3 is een schitterende machine en bovendien kennen we de wagen nu op ons duimpje, wat altijd een extra troef is. Ieder teamlid kijkt er naar uit om het samen met het Marc VDS Racing Team op te nemen tegen zo een fantastisch startveld.”

Marc VDS Racing press
Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Blancpain GT Endurance op woensdag 10 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons