van der Horst

Motocrosskampioen Eric Geboers overleden

Eric Geboers
Eric Geboers
Dit weekend overleed te Mol Eric Geboers, een van de beste motorcrossers die ons land voortgebracht heeft. Geboers won 39 Grote Prijzen en werd wereldkampioen zowel in de 125 cc (1982 & 1983), de 250 cc (1987) als de 500 cc (1988 & 1990). In 1990 zette hij een punt achter zijn motorcrosscarrière op de leeftijd van 28 jaar. Begin deze eeuw waagde Geboers zich ook aan de autosport, hij kwam zes opeenvolgende jaren uit in de Belcar eerst met BMW voor EG Racing en Compact Racing, daarna voor GLPK Racing, PSI Motorsport en Promoteam Racing. Ook in de 24 uren van Spa kwam hij tweemaal aan de start.
Eric Geboers/Freddy Van Roey - GLPK Porsche 996 GT2
Eric Geboers/Freddy Van Roey - GLPK Porsche 996 GT2
In 1998 debuteerde Eric Geboers samen met Freddy Van Roey in de Belcar met een BMW Compact (EG Racing) waarmee zij een enkele maal de top tien haalden. In 1999 werd de Compact gewisseld voor een M3 van Compact Racing en de resultaten volgden in stijgende lijn. Zij verrasten vriend en vijand door derde te worden samen met Frans Ooms in de 24 uren van Zolder. Het jaar daarop stapte Geboers samen met Van Roey over naar GLPK Racing waar zij een Porsche 996 GT2 kregen toebedeeld. Het werd zowaar zijn beste jaar in de autosport, samen met Van Roey behaalde hij de vijfde plaats in de Driver Challenge en pakten zij de derde plaats in de GT Challenge, maar vooral opnieuw met Ooms als derde rijder werden zij tweede in de 24 uren van Zolder na de Viper van GLPK Racing.

Bert Longin/Eric Geboers - GLPK Racing Chrysler Viper
Bert Longin/Eric Geboers - GLPK Racing Chrysler Viper
In 2001 startte Geboers het Belcar seizoen samen met Kurt Thiers op een Porsche 996, maar na twee races keerde hij terug naar GLPK Racing waar hij de betreurde Philip Verellen verving naast Bert Longin op de Viper. De resultaten volgden echter niet met als dieptepunt een opgave in de 24 uren van Zolder. Het seizoen werd nog goed gemaakt toen Geboers/Longin de laatste Belcar race in het kader van de Belgian Masters wonnen. Dat jaar kwam Geboers ook aan de start van de 24 uren van Spa op een Porsche 996 B--turbo van PSI Motorsport samen met Kurt Mollekens en Stephane Cohen, zij moesten de strijd staken met versnellingsbak problemen. Met Wim Daems nam hij met GLPK Viper ook deel aan een race van het FIA GT Championship te Jarama met een negende plaats als resultaat.

Geboers/Mollekens/Palttala - PSI Porsche 996 Bi-Turbo
Geboers/Mollekens/Palttala - PSI Porsche 996 Bi-Turbo
2002 ving Geboers het Belcarseizoen aan bij PSI Motorsport, de twee eerste races van de Belcar deelde hij een Porsche 996 GT2 met Kurt Mollekens waarna hij met de wagen nog een race betwistte tesamen met Marcus Palttala. De 24 uren van Spa met de PSI Porsche resulteerden opnieuw in een opgave en bij de 24 uren van Zolder gaf PSI forfait wegens budget problemen en verscheen Geboers aan de start op een Porsche 996 GT3 van Promoteam Racing met Vollebergh, Meulders en Nackaerts als teamgenoten. De wagen haalde de eindmeet niet waarna Geboers ook het Spa Racing Festival reed met dezelfde wagen ditmaal samen enkel met Wim Meulders.

Eric Geboers in de Touring Cup 2003
Eric Geboers in de Touring Cup 2003
Met hetzelfde team vatte Geboers ook het Belcar seizoen 2003 aan, bij de Spa Euro Race kwam Mollekens het team versterken en bij de 24 uren van Zolder sprongen Marc Neyens en Karl Jacobs bij, maar zij bereikten de eindmeet niet. Ook in de Touring Cup was Geboers te zien aan het stuur van een Porsche. Op het einde van het jaar keerde Geboers de autosport op circuit de rug toe nadat hij nog deelnam aan de Belgian Masters.

Foto's: Ronald Janssens & Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Belcar Endurance op dinsdag 8 mei 2018.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons