van der Horst

New Race Festival: Nieuwssprokkels in aanloop naar de race

Blancpain GT series te gast in Zolder
Blancpain GT series te gast in Zolder
De eerste meeting van het Belcar Endurance Championship te Circuit Zolder lijkt een schot in de roos te worden. In de paddock heerste een gezellige drukte en heerste over het algemeen optimisme, niet in het minst over het schitterende programma dit weekend. Zelfs een regenbui op de middag kon de pret niet dempen. Net als gisteren, vrijdag, verzamelde Autosport.be vandaag weer enkele reacties bij de aanwezige teams en rijders.
  • LTF
Oracle Cars - Radical RS5
Oracle Cars - Radical RS5
In de Radical RS5 van Oracle Cars werd een volledig nieuwe motor gemonteerd na de problemen die de bolide plaagden bij de seizoensopener in Spa. "Er waren twee bobijnen in de vorige motor die stuk waren. Vervolgens is er benzine gelekt op de hete uitlaat, wat een brandje heeft veroorzaakt. We hebben er voor geopteerd om de motor te vervangen door een krachtbron die we nog in onze atelier hadden staan. Die laatste motor heeft al een wedstrijd gereden, dus in principe zou alles goed moeten lopen", legde Cédric Wauters uit.

Comparex Racing by EMG Motorsport - BMW M3 GTR
Comparex Racing by EMG Motorsport - BMW M3 GTR
De Comparex Racing by EMG Motorsport BMW M3 GTR van Steve Vanbellingen en Wiebe Wijtzes had de tweede race van het Belcar-seizoen anders willen aansnijden. "Tijdens de eerste training ging na vier ronden onze motor stuk", zuchtte Steve Vanbellingen. "We hadden veel energie gestoken in het klaarstomen van deze motor om zo het tempo van de Porsches te kunnen volgen. De wagen voelde een pak beter aan en beschikte merkbaar over meer koppel. Het team heeft de bolide terug naar de werkplaats gevoerd om de oude motor terug in te bouwen, daarmee gaan we de wedstrijd starten."

Belgium Racing - Porsche 991 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 991 GT3 Cup
Ervaren rot Henk Haane is dit weekend aan het werk bij Belgium Racing op de Porsche 991 GT3 Cup met startnummer 98. Hoewel Haane over een karrevracht aan ervaring beschikt, was het dit weekend toch aanpassen. "Ik heb al heel lang niet meer gereden hier in Zolder", vertelt Haane. "Ik denk dat het van 2014 geleden moet zijn dat ik hier nog een wedstrijd heb gereden. Het was dus bij de trainingen zeker wat zoeken voor mij en ik heb ook wat problemen gehad met de grip van de wagen. Met elke ronde gaat het echter beter en beter."

Morgen (zondag) organiseert SRO een handtekeningsessie in de paddock te Circuit Zolder. De sessie vindt plaats net voor het middaguur, van 11:30 tot 12:00. Meer informatie kan u hier terugvinden.

EuroRacing - Radical SR3 RS
EuroRacing - Radical SR3 RS
Marnik Battryn maakte dit weekend zoals geweten zijn eerste meters op circuit. De karter gebruikt de Radical SR3 RS van EuroRacing om tijdens de Belcar-race zoveel mogelijk ervaring op te doen aan de zijde van Stienes Longin. Longin toonde zich echter opgetogen, "ik ben onder de indruk van hem. Hij maakt echt ronde per ronde progressie, gisteren knabbelde hij gestaag aan zijn tijden en verbeterde doorheen de dag zijn snelste chrono met drie tellen." Ook niets dan lachende gezichten bij Battryn zelf, "de Radical is echt een leuke auto. Ik probeer nu de limieten van de wagen op te zoeken en dat lukt redelijk goed."

Bij DVB Racing kan men dit weekend geen beroep doen op de voltallige ploeg. "Bij de laatste manche van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux in Zandvoort crashte Cenk Ceyisakar zwaar", licht team manager Frank Thuriaux toe. "Zijn Porsche ging meerdere malen overkop en bleek volledig afgeschreven. We hebben een nieuwe wagen besteld bij Porsche en de is aangekomen in onze atelier. Ons team heeft nu een week tijd om de bolide op te bouwen en te laten bestickeren, want de wagen moet de maandag nadien reeds in Le Mans zijn (waar de Porsche GT3 Cup Challenge zijn derde meeting afwerkt n.v.d.r.) voor de technische controle. Dat heeft zijn gevolgen voor ons Belcar-programma, want we moeten onze mechaniekers verdelen tussen Zolder en het atelier voor de opbouw van de Porsche. Hier te Circuit Zolder is onze ambitie echter duidelijk: we mikken op het podium!"

DVB Racing - Norma M20FC
DVB Racing - Norma M20FC
De DVB Racing Norma M20FC beschikte bij de seizoensopener in Spa-Francorchamps nog niet over gedetailleerde datalogging. Vanwege de problemen bij de seizoensopener, heeft het team er nu geopteerd om toch de investering te maken. "We hebben nu een uitgebreide datalogging. Dat laat ons hopelijk toe om bij eventuele nieuwe problemen sneller de oorzaak te kunnen vaststellen en verhelpen", aldus team manager Frank Thuriaux.

PG Motorsport - Porsche 981
PG Motorsport - Porsche 981
De PG Motorsport Porsche Cayman GT4 prijkt momenteel op een bewonderenswaardige derde plaats in de algemene rangschikking van het Belcar Endurance Championship. Dat heeft de bolide te danken aan zijn goede prestaties tijdens de seizoensopener in Spa. "Voor ons was het toch wel ietwat onverwacht", zei teameigenaar Paul Geeris. "Het is echter leuk en we gaan proberen de goede lijn hier in Zolder door te trekken. We dachten dat Spa onze auto niet zo goed zou liggen en Zolder wel, maar in Spa presteerden we goed en hier in Zolder hebben we wat problemen. We hebben een update geïnstalleerd van Porsche en sindsdien krijgen we waarschuwingen in de auto, waardoor we bijvoorbeeld moeten resetten. Het team is de ganse nacht in de weer geweest de oude software terug te zetten in de hoop dat we de goede vorm van Spa terug kunnen vinden."

MC Donalds racing - Norma M20 FC
MC Donalds racing - Norma M20 FC
McDondald's Racing werkt de eerste Belcar-wedstrijd dit seizoen te Circuit Zolder af met slechts twee rijders. "David Houthoofd komt dit weekend niet in actie wegens een communiefeest", vertelt François Bouillon. "Zijn vrouw stond erop dat zoiets niet op het circuit gevierd werd; ik had nochtans gezegd dat er hier in Zolder sfeer en ambiance genoeg is", lachtte de sympathieke Kortrijkzaan.


EMG Motorsport - Porsche 991
EMG Motorsport - Porsche 991
Kris Cools stapt dit weekend eenmalig in op de EMG Motorsport Porsche 991, naast reguliere rijder Johan "Jokke Vlo" Huygens. Voor hem het is de eerste kennismaking met het materiaal uit Weissach. "Ik reed in het verleden al wel met de Porsche 997, maar met de Porsche 911 type 991 reed ik tot dusver nog niet. Het is wat aanpassen, maar wel leuk. Het is wel een heel andere ervaring dan rijden met een prototype", aldus de man die vorig jaar bij de 24 Hours of Zolder nog uitkwam voor PK Carsport op de Wolf GB08."

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zaterdag 3 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons