van der Horst

New York: Di Grassi pakt overwinning – Jean-Éric Vergne kampioen

Jean-Éric Vergne - Kampioen Formule E 2017/18
Jean-Éric Vergne - Kampioen Formule E 2017/18
Jean-Éric Vergne (Techeetah) gaat de geschiedenisboeken in als de kampioen Formule E van seizoen vier. De Fransman vertrok vanaf de 18de positie en na een rustige opbouw tijdens het eerste gedeelte van de race, begon de aanval op de titel. Terwijl Vergne opklom, geraakte zijn rivaal voor de titel Sam Bird (DS Virgin Racing) niet verder dan een negende plek. Hierdoor is de achterstand opgelopen tot 31 punten en dit was genoeg om de titel te claimen. Vooraan was het Lucas Di Grassi (Audi Sport ABT Schaeffler) die de overwinning binnen rijfde voor teamgenoot Daniel Abt en dat na een gewaagd inhaalmanoeuvre. Derde in de uitslag was polesitter Sébastien Buemi (Renault e.dams) die geen vuist kon maken tegen de Audi-jongens en de vierde plek ging verrassend naar Tom Dillman (Venturi). Daarnaast was er vooral pech voor beide Jaguar-piloten alsook een late safety-car die nog voor een beetje spanning zorgde, maar de top vijf onaangeroerd liet.
Daniel Abt - Audi Sport ABT Schaeffler
Daniel Abt - Audi Sport ABT Schaeffler
Van bij de start liep het al direct mis voor Mitch Evans (Jaguar Racing). De kiwi vertrok als tweede, maar viel zo goed als stil wanneer de lichten op groen sprongen. Hierdoor moest Jérôme d'Ambrosio (Dragon Racing) direct ontwijken met als gevolg dat hij wat snelheid verloor en teamgenoot José María Lopéz aanreed in de eerste bocht. Lopéz verloor daarbij zijn achtervleugel en de Belg reed zijn voorvleugel aan diggelen. Lopéz zou later opgeven en d’Ambrosio eindigde op P13. Vooraan moest Buemi verdedigen tegen Daniel Abt en kreeg later af te rekenen met Lucas Di Grassi, die dankzij de debacle bij Dragon, samen met Nelson Piquet Jr. (Jaguar Racing) kon profiteren en zo kon opschuiven naar de top vijf. De Zwitser kon geen vuist maken en viel terug naar P4. Achteraan was Bird gestaag aan het opklimmen naar de top tien terwijl Vergne als laatste hing. Na een tiental ronden begon Vergne vrij snel op te klimmen en kon nog net voor de pitstops Bird inhalen.

Lucas Di Grassi - Audi Sport ABT Schaeffler
Lucas Di Grassi - Audi Sport ABT Schaeffler
Terwijl praktisch iedereen tegelijk de pits opzocht was het Abt die als eerste de pitstraat verliet voor ploegmaat Di Grassi en Sébastien Buemi. Net daarachter was het Piquet Jr. die de vierde plek innam, maar direct na het verlaten van de pits stil viel. De Braziliaan kon nog verder rijden, maar besloot later om op te geven. Ondertussen was Vergne al tot bij zijn ploegmaat André Lotterer (Techeetah) geraakt, die van de 19de plaats tot P5 opgeschoven was tot voor de pitstops. Bird kon geen vuist maken en verloor meer terrein op Vergne alsook het uitzicht op de titel. Vooraan kregen we een bitsig moment tussen Audi-teamgenoten Abt en Di Grassi. Van uit het niets schoot de Braziliaan voorbij de Duitser naar de eerste plek. Hier kon Abt niet mee lachen en probeerde de eerste plaats terug te claimen, wat leidde tot angstige blikken van teambaas Allan McNish. Op tien ronden van het einde kwam er nog een safetycar buiten na een zware crash van Alex Lynn (DS Virgin Racing). Hierdoor werd de race gefinisht na een bepaalde tijdslimiet waardoor er nog maar drie ronden over bleven. Bird kon hier niet van profiteren om op te schuiven waardoor de titel richting Vergne ging.

Een verrassende vierde plaats ging naar Tom Dillman. De Fransman viel in voor Eduardo Mortara, die DTM-verplichtingen had in Zandvoort. Achteraf was het ook overduidelijk dat Daniel Abt not amused was na de charge van zijn ploegmaat, maar zweeg wijselijk tijdens zijn interview na de race over het incident. Met nog één race te gaan mag het individuele kampioenschap al beslist zijn, maar voor het teamkampioenschap ligt alles nog open, met Audi Sport ABT Schaeffler die een achterstand wegknabbelde tot op 5 punten van Techeetah. Het feestje voor Vergne zal hierdoor nog even moeten wachten. Morgen krijgen alle renners nog een kwalificatiesessie en een superpole voorgeschoteld terwijl de race zal starten om 21:00.

Foto's: Formula E - Audi AGSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 14 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New York 1 (Verenigde Staten).
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons