van der Horst

New York: Vergne pakt felbevochten overwinning – Audi Sport ABT Schaeffler teamkampioen

Alejandro Agag en Jean-Éric Vergne
Alejandro Agag en Jean-Éric Vergne
Nieuwbakken kampioen Jean-Éric Vergne (Techeetah) won de laatste race van seizoen vier tijdens de New York ePrix, doch ging dit niet zonder slag of stoot. Door de aanhoudende druk van Lucas di Grassi (Audi Sport ABT Schaeffler) kreeg de Fransman geen moment rust, maar hij hield toch stand. Daarnaast was er nog een ander doel voor beide teams: het teamkampioenschap. In het eerste gedeelte leek Techeetah ook deze titel binnen te halen, maar een 10 seconden stop en go voor André Lotterer (Techeetah), was dit het startsein voor Audi om vol in de aanval te gaan. En met succes, naast Vergne en di Grassi was het kijken naar Daniel Abt die zich moest weren tegen een Sébastien Buemi (Renault e.dams). Hier slaagde de Duitser in en werd derde en doordat Lotterer slechts negende eindigde pakt Audi Sport ABT Schaeffler het teamkampioenschap met een miniem verschil. Daarnaast kon di Grassi nog juichen, want dankzij deze tweede plaats schuift de Braziliaan op naar de tweede plaats in de eindstand, voor Sam Bird (DS Virgin Racing).
  • VR Racing
André Lotterer - Techeetah
André Lotterer - Techeetah
Van bij de start werd Buemi direct aangevallen door Vergne, die bij de eerste bocht al de leiding over nam, met Lotterer net achter beiden. En toen begon het tumult. Beide Techeetah-renners werden onderzocht vanwege een valse start. Vergne en Lotterer probeerden een voorsprong uit te bouwen maar deze was echter van korte duur. José María Lopéz (Dragon Racing) raakte de curbs waardoor hij zijn wagen op de baan moest parkeren en opgeven. Hierdoor was de wedstrijdleiding genoodzaakt om de full course yellow uit te brengen. Net hiervoor viel ook Jérôme D’Ambrosio (Dragon Racing) uit. De Belg werd aangereden door Luca Filippi (NIO) die op zijn beurt werd aangereden door Antonio Félix da Costa (Andretti Formula E). Hierdoor zag teambaas Jay Penske zijn beide wagens wegvallen in nog geen vijf minuten.

Lucas Di Grassi en Daniel Abt winnen het teamkampioenschap
Lucas Di Grassi en Daniel Abt winnen het teamkampioenschap
Ondertussen werd ook beslist dat Lotterer een 10 seconden stop en go kreeg, terwijl Vergne zonder problemen mocht doorrijden. Dit was het sein voor Audi om te pushen. En zo ging di Grassi als eerste voorbij Buemi en daarna volgde Abt nog net voor de pitstops naar een derde plaats. Abt was ook de eerste die de pits opzocht en een ronde later volgden de twee leiders. De stand vooraan bleef ongewijzigd terwijl Lotterer probeerde op te schuiven om toch het teamkampioenschap binnen te halen. Ondertussen werd JEV belaagd door di Grassi en moest Daniel Abt afrekenen met Buemi. Terwijl er vooraan niets meer wijzigde, kreeg Audi het nog even warm wanneer Lotterer naar de negende plaats opschoof. Dit was helaas niet genoeg en zo kwam Techeetah twee punten te kort om het teamkampioenschap binnen te rijven. Felix Rosenqvist (Mahindra) eindigde zijn seizoen in schoonheid en vervolledigde de top vijf.

Voor Sam Bird werd het een afsluiting van het seizoen in mineur. Niet alleen verloor gisteren de Brit het individueel kampioenschap, maar vandaag verloor hij ook nog de tweede plaats in de eindstand na een teleurstellende tiende plaats in de race. Hiermee sluiten we ook een era af met het chassis dat nu zijn afscheid heeft gekregen na vier jaar en krijgt op 15 december tijdens de Riyadh ePrix de nieuwe Gen2 zijn eerste racekilometers voorgeschoteld.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 15 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New York 2 (Verenigde Staten).
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons