van der Horst

Nieuwe FIA WTCR-serie maakt lang verwacht debuut in Marrakech

FIA WTCR 2018
FIA WTCR 2018
Op het semipermanente Circuit Moulay El Hassan wordt dit weekend het startschot gegeven voor de FIA WTCR, de nieuwe toerwagenwereldcup ontstaan uit de samensmelting van WTCC en TCR International Series. Een afspraak die de voorbije maanden veel (virtuele) inkt deed vloeien en waarnaar terecht met zelden gezien enthousiasme naar uitgekeken wordt. Een sprekend bewijs van dat enthousiasme is de interesse die constructeurs als Alfa Romeo, Audi, Cupra, Honda, Hyundai, Peugeot en Volkswagen voor dit nieuwe toerwagenverhaal aan de dag leggen. Hieronder zetten we de belangrijkste WTCR-weetjes op een rijtje.
Honda Racing
Honda Racing
De FIA World Touring Car Cup (WTCR) kwam er na een akkoord tussen promotor Eurosport Events, de FIA en WSC (eigenaar van het TCR-concept) en wordt de eerstvolgende twee jaar verreden volgens de TCR-reglementering.  Enkel gehomologeerde voorwielaangedreven vier- of vijfdeurs salooncars/hatchbacks met een turboaangedreven krachtbron van 1750 tot 2000 cc, begrensd tot 350 pk, maken voortaan de dienst uit. De FIA en de TCR technical staff bepalen de o zo belangrijke Balance of Performance die vanaf de heat op de Hungaroring wordt aangepast op basis van gerealiseerde rondetijden.

In Marrakech krijgt naar verluidt iedereen 60 kilogram ballast mee aan boord. Eén motor per wagen moet het volledige seizoen zien uit te zingen, motorwissels worden bestraft met een gridstraf. Jaarlijks mogen per wagen maximaal vijf turbo's worden gebruikt. Voor de WTCR Afriquia Race of Morocco (waarvoor geen wild cards worden uitgereikt), beschikt elk van de 26 starters over 28 Yokohama-banden. Voor teams die vorig jaar in de TCR International Series met de hardere Michelin-gom aantraden, wordt het allicht even aanpassen. 

Yvan Muller - Thed Björk
Yvan Muller - Thed Björk
Omdat een constructeurstitel niet langer wordt toegekend, ruilt de serie haar status van wereldkampioenschap voor die van 'World Cup'. Rijders- en teamtitels blijven vanzelfsprekend vacant en de piloot die tijdens een raceweekend het grootst aantal punten heeft gescoord, wint de 'Most Valuable Driver'-award met de daaraan verbonden TAG Heuer-horloge.

Kalender FIA WTCR 2018
Kalender FIA WTCR 2018
Hoewel u te allen tijde de Autosport.be-kalender kan raadplegen, geven we hier gemakkelijkheidshalve nogmaals de kalender voor het openingsseizoen mee. Hierop staat nu ook de tiende meeting vermeld, die wordt een week na de heat in Ningbo verreden in het Chinese Wuhan. De moderne stad telt dik tien miljoen inwoners en is een belangrijk centrum voor de automobielindustrie.
 

Met drie wedstrijden per raceweekend onderging het raceformat grondige wijzigingen. Met uitzondering van de heat op de Nordschleife staat op zaterdag voortaan telkens één kwalificatiesessie en één race geprogrammeerd. Op zondag krijgen we een meer vertrouwd beeld te zien met de gebruikelijke, driedelige kwalificatiesessie en twee races waarvan de eerste met een omgegooide top 10-grid van start gaat.

Format

  • Zaterdag: Vrije Training 1 (30') - Vrije Training 2 (30') - Eerste Kwalificatie (30', maar 40' op stratenomlopen) - Race 1
  • Zondag: Tweede Kwalificatie Q1 (20', 30' op stratenomlopen) - Tweede Kwalificatie Q2 (10', 15' op stratenomlopen) - Tweede Kwalificatie Q3 (top 5 shootout) - Race 2 (omgekeerde top 10-grid op basis van Q2) - Race 3 (grid op basis van de gecombineerde rangorde na Q3)
     
Wie na een race snel de kampioenschapsstand wil berekenen, houdt er best rekening mee dat de top 10 na elk van de drie wedstrijden een afwijkende puntenbonus krijgt toebedeeld:
De 5 rijders die Q3 haalden scoren resp. 5-4-3-2-1 punten
  • De top 10 uit R1 scoort respectievelijk 27-20-17-14-12-10-8-6-4-2 punten
  • De top 10 uit R2 scoort  respectievelijk 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 punten
  • De top 10 uit R3  scoort respectievelijk 30-23-19-16-13-10-7-4-2-1 punten
     
Last but not least, waar/hoe kunnen fans dit jaar de exploten van hun favoriete rijders volgen? De kwalificatie en race op zaterdag zal dit seizoen bewust NIET live op Eurosport te zien zijn in tegenstelling tot het volledige wedstrijdverloop op zondag.

Tom Coronel
Tom Coronel
Inspelend op de snel wijzigende kijkgewoonten van vooral jongelui wil broadcaster Eurosport de extra wedstrijd op zaterdag benutten om nieuwe grenzen op het communicatieplatform af te tasten. Zo zullen de beide vrije oefensessies, de eerste kwalificatie alsook race 1 in de meeste landen wél live op Facebook te volgen zijn; uiteraard ook op Eurosport Player, maar in België, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje en Zwitserland  bij wijze van proef tevens op Oscaro.com, de site van Eurosport's partner gespecialiseerd in de online verkoop van auto-onderdelen. Beide partijen verwachten hiermee elkaars kijkers/bezoekers aan te trekken.
 
Norbert Michelisz
Norbert Michelisz
Het startveld oogt zoals gezegd indrukwekkend met vier WTCC-kampioenen, drie TCR-kampioenen, drie BTCC-titelhouders, drie WTCC Trophy-winnaars en nog vijf andere WTCC-winnaars, uitgedaagd door rijders met internationale faam en aanstormend jong talent. Wie doet beter?Startveld FIA WTCR 2018

TeamWagenRijders

ALL-INKL.COM Münnich Motorsport
 
Honda CivicType R TCR#68 Yann Ehrlacher (Fra)
#86 Esteban Guerrieri (Arg)
#15 James Thompson (GBr)
Audi Sport Leopard Lukoil TeamAudi RS 3 LMS#52 Gordon Shedden (GBr)
#69 Jean-Karl Vernay (Fra)
Audi Sport Team ComtoyouAudi RS 3 LMS#20 Denis Dupont (Bel)
#21 Aurélien Panis (Fra)
#22 Frédéric Vervisch (Bel)
#23 Nathanaël Berthon (Fra)
Boutsen Ginion RacingHonda CivicType R TCR#9 Tom Coronel (Ned)
#63 Benjamin Lessennes (Bel)
#18 Tiago Monteiro (Por)
BRC Racing TeamHyundai i30 N TCR#5 Norbert Michelisz (Hon)
#30 Gabriele Tarquini (Ita)
DG Sport CompétitionPeugeot 308 TCR#7 Aurélien Comte (Fra)
#70 Mato Homola (Slk)
Sébastien Loeb RacingVolkswagen Golf GTI TCR#25 Mehdi Bennani (Mar)
#12 Rob Huff (GBr)
Team MulsanneAlfa Romeo Giulietta TCR#88 Fabrizio Giovanardi (Ita)
#10 Gianni Morbidelli (Ita)
Team OSCARO by Campos RacingCupra TCR#27 John Filippi (Fra)
#74 Pepe Oriola (Spa)
YMRHyundai i30 N TCR#11 Thed Björk (Zwe)
#48 Yvan Muller (Fra)
Zengő Motorsport Cupra TCR#8 Norbert Nagy (Hon)
#66 Zsolt Szabó (Hon)
 

WTCR-Kalender 2018

MeetingLocatieDatum
MarrakechMarokko7-8 april
Hungaroring Hongarije27-29 april
Nürburgring NordschleifeDuitsland10-12 mei
Zandvoort Nederland19-21 mei
Vila RealPortugal22-24 juni
Termas de Río HondoArgentinië3-5 augustus
Ningbo China28-30 september
Wuhan China5-7 oktober
Suzuka Japan26-28 oktober
Macau Macau15-18 november

Foto's: Hans van OnsemSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op donderdag 5 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons