van der Horst

Nieuwsoverzicht Blancpain GT Series testdagen Paul Ricard

Paul Ricard
Paul Ricard
Afgelopen week werden de deelnemerslijsten voor de Blancpain GT Series editie 2016 voorgesteld, niet alleen op papier maar ook met een testsessie op het circuit van Paul Ricard. Net zoals enkele andere kampioenschappen zitten ook de SRO-series in de lift, met als blikvanger de Sprint Cup, die in een jaar tijd van 18 naar 38 deelnemers gaat. Ook de GT Sports Club zal met ongeveer 20 wagens een mooi voorprogramma vormen, bovendien tekent ook Patrick Selleslagh er present met een Corvette C6.R GTE. De Endurance Cup blijft het gewoon goed doen, misschien wel te goed met 57 wagens… Stéphane Ratel hoopte namelijk op een lichte terugval om zo wat meer ruimte op de baan te creëren. Autosport.be geeft u een overzicht van het laatste Blancpain GT nieuws.
  • St. Paul
HTP Motorsport - Mercedes-AMG GT3
HTP Motorsport - Mercedes-AMG GT3
***Het nieuws ging al een tijdje de ronde en Maxi Buhk kwam in Paul Ricard ook effectief in actie voor HTP Motorsport. De Duitser bleef trouw aan HTP en sloeg dus een fabriekscontract bij Bentley af. Hoewel het nog wachten is op een officiële bevestiging, lijkt Buhk op weg naar het statuut van AMG-rijder. Dominik Baumann, Jazeman Jaafar, Clemens Schmid, Jules Szymkowiak en Indy Dontje kwamen ook uit voor HTP Motorsport, dat dit seizoen in de Endurance Cup twee en in de Sprint Cup drie Mercedes-AMG GT3 inzet. 

***Tijdens de testdagen kwamen er een aantal nieuwe GT3-bolides in actie, maar de grote afwezige was toch wel de nieuwe Ferrari 488 GT3. Michelotto besloot om eerst de teams in Amerika, Australië en Japan te voorzien van de nieuwe wagen aangezien het seizoen ginder reeds vroeger op gang komt. Iedereen gelijk voor de wet en dus kon geen enkel Blancpain team al met de wagen testen in Paul Ricard, ook niet AF Corse. De 488 GT3 was twee weken geleden nochtans al op Paul Ricard voor de Balance of Performance testen van SRO. Het competitiedebuut van de wagen staat gepland voor de 12 uren van Sebring.

***We zien dit seizoen overigens een Belg in actie komen op een nieuwe 488. Na zijn deelname aan de 24 uren van Spa vorig jaar, keert Stef Vancampenhoudt dit jaar terug naar Rinaldi Racing. De Belg zal in de Endurance Am Cup uitkomen op een 488 van het Duitse team, dezelfde wagen zal in de Sprint Cup worden ingezet voor Marco Seefried en Norbert Siedler.

***Voor heel wat teams was Paul Ricard niet de eerste stop in hun testprogramma. WRT, Grasser Racing Team, Attempto Racing, ISR, AKKA ASP en Saintéloc waren de week voordien al aan het testen op Misano, voor sommigen gevolgd door Monza. Grasser, Attempto en Barwell Motorsport waren eerder ook al aan het testen in Spanje (Barcelona, Valencia).

Porsche 991 GT3 R
Porsche 991 GT3 R
***Attempto Racing heeft een lange geschiedenis met Porsche. Ondanks het ambitieuze programma met de nieuwe Lamborghini Huracán GT3 in zowel Blancpain als de ADAC GT Masters besloot teambaas Arkin Aka er alsnog een gloednieuwe Porsche 991 GT3 R bij te nemen. De wagen zal alvast in de Endurance Cup aan het werk te zien zijn, mogelijks ook in Sprint. De nieuwe Porsche is overigens geen overrompelend succes, enkel Attempto, IMSA Performance en Team a-workx zullen de wagen inzetten in de SRO-kampioenschappen.

***Maxime Martin maalde ook de nodige kilometers af in Zuid Frankrijk. Onze landgenoot was net als vorig jaar ter plaatse om Boutsen Ginion Racing bij te staan met het afstellen van de nieuwe BMW M6 GT3. Het is niet voorzien dat Martin dit jaar een Blancpain programma afwerkt.

***Collega BMW-rijder Nick Catsburg was eveneens present. De Nederlander deelde met Stef Dusseldorp een van de ROWE Racing BMW’s. Hoewel hij nog niets kon bevestigen is de kans reëel dat we de sympathieke Catsburg dit jaar enkele keren in actie zien komen voor het team.

***Stéphane Ortelli verloor eind vorig jaar zijn stuur bij WRT. De Fransman had echter nog zin om door te gaan met zijn carrière en zocht de voorbije maanden naar alternatieven. Het heeft er momenteel alles van weg dat Ortelli dit jaar Emil Frey Racing zal vervoegen. Na een eerste overwinning in de Pro-Am Cup eind vorig seizoen verhuist de Zwitserse zelfontwikkelde Jaguar dit jaar naar de Pro Cup. Vooralsnog werd enkel Lorenz Frey bevestigd. 

***Er zal dit seizoen maar één Aston Martin V12 Vantage GT3 aan het werk te zien zijn in de Blancpain GT Series. Oman Racing is het enige team dat trouw bleef aan de Britse GT3. Aston Martin lanceerde eind vorig jaar nochtans een upgrade voor de wagen.

***Met GT Russian Team en Team Brasil verliest SRO twee teams die wat extra internationale uitstraling gaven aan het kampioenschap. In beide gevallen vormde vooral een ongunstige wisselkoers voor problemen, waardoor de programma’s een veelvoud kosten ten opzichte van vorig jaar.

***Reiter Engineering was weliswaar aanwezig met twee Lamborghini Gallardo R-EX op de test, maar het Duitse team ziet dit jaar af van een deelnamen aan de Blancpain GT Series (doch wel GT Sports Club). Hans Reiter verklaarde tegenover Autosport.be dat hij zich voortaan zal toeleggen op de door hem ontwikkelde KTM GT4 bolides en nog maar weinig heil ziet in de Lamborghini en Camaro projecten.

GRT - Lamborghini Huracán GT3
GRT - Lamborghini Huracán GT3
***Grasser Racing Team gaat een zeer druk jaar tegemoet. Het officiële fabrieksprogramma voor Lamborghini is weliswaar tot een einde gekomen, maar de Oostenrijkse equipe zet nog steeds 3 wagens in en staat bovendien in voor de ondersteuning van klantenteams wereldwijd. Grasser zal telkens met minstens een ingenieur en een mekanieker aanwezig zijn bij maar liefst 70 race weekends dit jaar (in 8 verschillende kampioenschappen). Er werden al 35 exemplaren van de Huracán GT3 verkocht.

***Bas Leinders staat dit jaar aan het hoofd van Garage 59 in de Blancpain GT Series. Garage 59 is de facto een voortzetting van Von Ryan Racing, dat met terugkeer van Dave Ryan naar de F1 ophield te bestaan. Het team brengt twee McLaren 650S GT3 aan de start in zowel de Sprint als Endurance Cup.

--- Album Blancpain GT Series testen Paul Ricard ---

--- Deelnemerslijst Blancpain Sprint Cup Misano (PDF) ---

--- Deelnemerslijst Blancpain Endurance Cup Monza (PDF) ---


Foto's: Vincent WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Series op zondag 13 maart 2016.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons