van der Horst

Ningbo: Dubbelslag voor Björk, Tarquini als puntenleider naar Wuhan, eerste podium voor Denis Dupont (update)

Yvan Muller, Gabriele Tarquini, Thed Björk, Denis Dupont
Yvan Muller, Gabriele Tarquini, Thed Björk, Denis Dupont
Met Thed Björk en Yvan Muller, winnaars van respectievelijk races 1&3 en 2 drukte het Yvan Muller Racing als geen ander zijn stempel op een erg gesmaakt Ningbo-raceweekend. Mullers opgave als gevolg van contact in de slotconfrontatie levert Gabriele Tarquini evenwel opnieuw de leiding in de puntenstand op nadat hij die in de zaterdagrace aan Muller was kwijtgespeeld. Björk wipt dan weer over zijn werkgever naar de tweede plaats en telt nog slechts acht punten achterstand op Tarquini. Het Belgische Comtoyou Racing van zijn kant gooide hier na een bijzonder moeilijke seizoenstart volledig het roer om. Nadat het team van Jean-Michel Baert reeds zaterdag met Vervisch een derde plaats uit de brand sleepte, prijkte het in race 2 met Denis Dupont en Vervisch op resp. plaatsen vier en zes. Als kers op de taart schudde youngster Denis Dupont een tot dusver bleek seizoen definitief van zich af met een oververdiende derde stek in de hoofdrace waarin ook teammaats Vervisch (4de), Berthon (8ste) en Panis (9de) tot scoren kwamen!
  • LTF
Thed Björk, souverein
Thed Björk, souverein
Qualifying Races 2 en 3: Björk andermaal op pole
Thed Björk ging zondagochtend probleemloos door op zijn elan. Na reeds de pole voor race 1 en de openingsrace zélf te hebben gewonnen, toonde de Zweed zich ook de snelste in de shootout met vijf waarin hij Norbert Michelisz, Esteban Guerrieri, Gabriele Tarquini en Rob Huff voor bleef. Denis Dupont bevestigde zijn knap resultaat uit race 1 met een zesde chrono, de jonge RACB-rijder greep maar net naast een eerste Q3-ticket en ging op zijn beurt Fred Vervisch, Yann Ehrlacher, Yvan Muller en Mehdi Bennani vooraf, de Marokkaan vertrekt zodoende vanop de pole in race 2.
   
Frédéric Vervisch - Comtoyou Racing
Frédéric Vervisch - Comtoyou Racing
Race 2: Muller nieuwe puntenleider na onbedreigde zege, Dupont knap vierde
Bij de start van race 2 waarin de Q2-top 10 wordt omgegooid, neemt Yvan Muller dadelijk de maat van polesitter Mehdi Bennani die in Q2 de tiende tijd had gelukt. Volgen Ehrlacher, Vervisch, Dupont en Guerrieri die in één ruk aan Huff en Tarquini voorbij was gegaan. De Italiaan knalt nog in de openingsronde tegen de achtersteven van die zelfde Guerrieri aan, met flink wat schade aan de voortrein en opgave als gevolg. Niet alleen de puntenleider, ook Jean-Karl Vernay, gisteren in race 1 reeds puntenloos, staat al snel met schade aan de kant na contact met Aurelien Comte.
 
Mehdi Bennani - Yvan Muller - Esteban Guerrieri
Mehdi Bennani - Yvan Muller - Esteban Guerrieri
Zeven ronden lang blijft de rangorde voorin ongewijzigd tot Denis Dupont knap door de remonterende Guerrieri wordt voorbijgesneld. Met nog vier ronden op de teller wordt het duel om de laatste podiumplaats tussen Yann Ehrlacher en Fred Vervisch vinniger. Onze landgenoot duikt mooi bij de Fransman binnendoor, Ehlacher stuurt alsnog in maar gaat dwars, verliest heel wat plaatsen en wordt wat later nog zwaar aangetikt door diens achteropkomende ... gelegenheidsteammaat Ma Qing Hua. Guerrieri, Dupont, Björk en Huff profiteren van het incident waarbij Vervisch naar de zevende plaats terugvalt.
Muller wint afgetekend voor Bennani en Guerrieri, pas als achtste gestart. Denis Dupont lukt met een vierde stek zijn beste resultaat, de Comtoyou-piloot  presteerde tot dusver bescheiden maar is hier duidelijk aan de beterhand. Rob Huff en Vervisch leggen alsnog beslag op plaatsen vijf en zes nadat zij in de slotkilometer aan Thed Björk voorbij zijn gegaan. Muller is de nieuwe leider en komt met een bonus van 14 punten op pechvogel Tarquini aan de start van race 3.
UPDATE: Frederic Vervisch kreeg aanvankelijk tien seconden straftijd voor zijn 'vergrijp' op Yann Ehrlacher. De wedstrijdleiding kwam later evenwel op haar beslissing terug waardoor onze landgenoot zijn 6de plek behoudt. Volkomen terecht.
 
Denis Dupont - Comtoyou Racing
Denis Dupont - Comtoyou Racing
Race 3: Björk lukt dubbelslag, Tarquini en ... Denis Dupont mee op podium!
Polesitter Björk duikt als leider de eerste bocht in voor merkgenoot Michelisz, Guerrieri, Tarquini en Dupont die Rob Huff te grazen neemt. Volgen Vervisch en Muller, de nieuwe puntenleider profiteert van het feit dat Ehrlacher na de tik van maatje Ma vanuit de pitlane moet vertrekken. Guerrieri vergaat het minder goed dan in race 2. De Argentijn lanceert een té optimistische aanval op Michelisz' tweede plaats, valt ver terug en moet naar de pits. Tarquini en Dupont profiteren en snellen slachtoffer Michelisz voorbij. Muller, even in de clinch met Vervisch, krijgt een erg optimistische aanval van Jean-Karl Vernay te verduren. De WRT-piloot gaat hierbij dwars en zal andermaal buiten de punten eindigen. Ook Muller wacht een zelfde lot, halfweg de wedstrijd tot opgave gedwongen door een bandprobleem als gevolg van een tik in de openingsronde.
 
Vooraan zien leider Björk, Tarquini en Dupont hun uitgediepte voorsprong tenietgedaan wanneer de race met code rood wordt gestopt om de staat van de gehavende curbstones te controleren. Na de herneming achter de safety car toont Audi-pion Frederic Vervisch zich vooraan het meest ondernemend: onze landgenoot wringt zich aan Rob Huff voorbij en dwingt in de slotronde ook Michelisz tot een fout. De Kortrijkzaan strandt zodoende aan de voet van het podium waarop vaste klanten Thed Björk en Gabriele Tarquini door ... youngster Denis Dupont worden geflankeerd. Norbert Michelisz moet vrede nemen met de vijfde stek, BRC-teamgenoot Tarquini van zijn kant trekt na de opgave van Muller wel opnieuw als leider richting Wuhan.

Uitslag Qualifying Race 1&2 WTCR  Ningbo:

Uitslag Race 2 WTCR  Ningbo:

Uitslag Race 3 WTCR  Ningbo:

Stand kampioenschap na Ningbo:

Foto's: FIA WTCC



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 30 september 2018.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons