van der Horst

Nogaro: Belgian Audi Club Team WRT monopoliseert podium (Update: winnaar en Parente bestraft)

Nogaro: De warm up in beeld gebracht
W Racing Team heeft op imposante wijze de FIA GT Series- seizoensopener in het Franse Nogaro gewonnen. Het Belgische team overkwam de miserie van gisteren en legde na zestig minuten race op Paasmaandag beslag op het volledige podium. René Rast ging bij het vallen van de vlag Edward Sandström en Laurens Vanthoor vooraf en dankzij deze collectief sterke prestatie trekt het Belgian Audi Club Team WRT als leider naar de thuisrace op Circuit Zolder.
Start van de wedstrijd
Start van de wedstrijd
Ijskoud en nat, zo konden we het weer omschrijven te Nogaro, omstandigheden die flink verschilden van gisteren bij de kwalificatierace. De regen zette het circuit onder water en de wedstrijdleiding besliste de wedstrijd te laten starten achter de Safety Car, hoewel de regen niet dermate hard omlaag viel toen de lichten op groen sprongen. Na twee ronden treintje rijden besloot de koersdirectie de groene vlag te zwaaien, waarna we nog 55 minuten racen te goed hadden. Sébastien Loeb behield zijn koppositie, voor Niki Mayr-Melnhof, Maximilian Buhk en Anthony Kumpen. De SLR McLaren van Parisy/Zuber zou bedacht worden met een drive-through penalty wegens het niet respecteren van de startpositie bij aanvang van de race en alzo niet in het stuk voorkomen.

Het zou trouwens een race in mineur worden voor het Franse team, want Loeb wist zijn leidersplaats te behouden tot aan de pitstops, maar na het sluiten van het pitwindow zou WRT een verbluffend staaltje pitstoptechniek tentoon spreiden en René Rast als leider terug de baan op brengen. Sébastien Loeb bleek echter bij het inrijden van de pits zijn gordels te vroeg losgemaakt te hebben, waarvoor de negenvoudige WRC-kampioen een drive-through penalty kreeg aangesmeerd. Ondertussen had Alvora Parente de McLaren onder de achtervleugel van de leidende Audi weten te sturen, maar ramde de Duitse bolide in de flank en stuurde deze de rondte in. De Portugees nam de leiding over, kreeg geen straf voor dit al dan niet vermijdbare manoeuvre, maar zag zijn kansen op de zege niettemin weggesmolten vanwege de drive-through penalty van ploegmaat Loeb.

HTP Gravity Charouz - Mercedes SLS AMG GT3
HTP Gravity Charouz - Mercedes SLS AMG GT3
De HTP Gravity Charouz Mercedes bleef netjes mee aan de kop van de wedstrijd, maar Alon Day leek in absolute snelheid toch te moeten onderdoen voor de Audi's. Wanneer in ronde 17 Edward Sandström zich voorbij de Mercedes SLS worstelde, had de Duitser geen schijn van kans. Enzo Ide, eveneens snel onderweg, kon aansluiten, maar geraakte niet voorbij de bolide met de ster, iets wat Laurens Vanthoor op minder dan een minuut van het einde wel lukte. De Limburger rukte na de pitstops op vanuit de buik van het peloton, liet ronde na ronde de snelste chrono's noteren en ging in extremis voorbij aan de Mercedes om zo WRT het ganse podium te schenken.

Wolfgang Reip werd samen met teamgenoot Mark Shulzhitskiy als veertiende afgevlagd bij zijn debuut in de FIA GT Series aan boord de Nissan GT Academy Team RJN Nissan GT-R Nismo GT3. René Rast en Niki Mayr-Melnhof wonnen vanzelfsprekend de Pro-Am Cup, terwijl Fabien Barthez samen met landgenoot Gérard Tonelli in hun thuisrace primus bleken in de Gentlemen Trophy. Vanaf dit seizoen voert SRO ook een prijs in voor het team dat de snelste pitstop heeft uitgevoerd; het zal u wel niet te verbazen dat die 2000 euro sponsoring naar WRT gaat. Over drie weken vindt de tweede meeting van het seizoen 2013 plaats; strijdtoneel is ons eigenste Circuit Zolder tijdens een weekend boordevol actie met naast de FIA GT Series ook het Belgian Racing Car Championship en de Supercar Challenge. See you in Zolder!

Vanzelfsprekend is er ook een fotoboek van de hoofdrace te Nogaro.

Update 17.00

De winnende Audi werd bedacht met een tijdstraf van 30 seconden en verliest daardoor de zege in Nogaro!

Update 19.00

En het blijft maar straftijden regenen in Nogaro, na Rast/Mayr-Melnhoff kreeg het duo Loeb/Parente enkele uren na de race ook een straftijd van 30 seconden toebedeeld waardoor het duo zijn vijfde plaats verliest en in het klassement buiten de top 10 tuimelt. Reden voor de penalty was de tik die Parente uitdeelde aan de Audi van Rast gedurende de race.

Uitslag Championship Race FIA GT Series Nogaro 2013

01. Rast/Mayr-Melnhof - 35 ronden
02. Sandström/Strippler +11.950
03. Ortelli/Vanthoor +19.991
04. Buhk/Day +20.909
05. Kumpen/Ide +22.035
06. Loeb/Parente +22.985
07. Viera/Campanico +27.198
08. Ordóñez/Buncombe +30.587
09. Baumann/Proczyk +3.388
10. Bueno/Khodair +46.549

Foto: Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in FIA GT Series op maandag 1 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Coupes de Pâques.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons