van der Horst

Nürburgring: Nabeschouwing Marc VDS Racing Team

Na afloop van de laatste manche van het seizoen wist het Marc VDS Racing Team de Pro Cup Teamstitel in de Blancpain Endurance Series te veroveren. Een tweede plaats in de Blancpain 1000 voor Maxime Martin, Bas Leinders en Yelmer Buurman aan het stuur van de #3 BMW Z4 GT3 zorgde voor de allereerste titel voor het team. De #4 van Henri Moser, Markus Palttala en Nick Catsburg finishte als zesde in de Pro-klasse.
  • LTF
De race was één van de zwaarste van het seizoen. Een wedstrijd over zes uur, vol spannende duels, strategisch doordenken en een overvol asfaltlint. De Marc VDS-bolides startten als zesde en zestiende, kwamen bij de start en de nauwe eerste bocht onder druk te staan van het grote startveld, maar wisten de eerste ronde toch heelhuids door te komen. De twee wagens werkten trouwens een groot deel van de race wiel aan wiel af en wisten zich zo een weg naar voor te banen. Dankzij excellente pitstops en een consistent tempo lagen ze al snel tweede en derde, achter de Mercedes die de debatten sinds de start domineerde.

Hoe meer de race vorderde, hoe duidelijker het werd dat de remmen een belangrijke rol zouden spelen. De #4, met Nicky Catsburg aan het stuur, had een klein probleem met één van de remmen vooraan en de nodige herstellingen deden hen buiten de strijd om de podiumplaatsen belanden. Kort daarna moest er ook bij de leidende wagen aan de remmen worden gesleuteld, waardoor Maxime Martin met de #3 met een minieme voorsprong aan de leiding kwam te liggen. Het bleek echter onmogelijk om de Mercedes – met nieuwe remmen – tot aan de finish achter zich te houden en Martin moest zich neerleggen bij een tweede plaats.

Een resultaat dat echter volstond om de titel bij de teams te veroveren. Het zorgde er ook voor dat Yelmer Buurman, Bas Leinders en Maxime Martin derde eindigden in het Pro Cup rijderskampioenschap.

Markus Palttala, #4 BMW Z4 GT3
“Ik maak al vier jaar deel uit van dit team en het is schitterend te hebben bijgedragen aan deze titel. Elk jaar wisten we wel minstens één race te winnen, maar dit is pas de eerste titel. Natuurlijk is de rijderstitel voor de rijders zelf belangrijk, maar ik kan de titel bij de teams eigenlijk nog meer naar waarde schatten, want die is voor iedereen. Het verhaal van het Marc VDS Racing Team is er één van vier jaar voortdurend vooruitgang boeken. Van nergens zijn we nu één van de beste teams in de GT-racerij. Dit wordt nu ook bekroond. Dit is een beloning voor iedereen in het team, of ze er nu sinds het begin bij zijn, of pas sinds kort. Dat maakt me echt heel blij.”

Maxime Martin, #3 BMW Z4 GT3
“Ja, dit lijkt me wel een leuk verhaal, het behalen van de teamtitel in de Blancpain Endurance Series. Vorig jaar grepen we in de laatste race naast beide titels, in heel frustrerende omstandigheden, maar nu is dit team het beste van Europa. Dit is voor het hele team een uitstekend resultaat. Het bewijst dat alle rijders en beide wagens het hele seizoen lang goed hebben gepresteerd. Dit is een belangrijk kampioenschap en we hebben het nu op onze naam kunnen schrijven. Tuurlijk ben ik ook een beetje ontgoocheld dat we niet ook de rijderstitel hebben veroverd, maar we hebben toch een kampioenentrofee! Ik moet ook nog Marc van der Straten bedanken, voor de kans die hij me gegeven heeft om voor dit team te kunnen rijden, en ook voor zijn passie en zijn steun. Dit is een schitterend resultaat.”

Bas Leinders, Team Principal
“Ik ben heel, heel, heel blij – zeker voor Marc van der Straten, omdat zijn team nu het beste in de Blancpain Endurance Series is. Een titel die helemaal bij zijn passie past! We mogen onszelf kampioenen noemen – en dat is een eerste keer voor het Marc VDS Racing Team. Dit is schitterend, voor het hele team. Elk teamlid heeft ontzettend hard gewerkt, prachtig werk afgeleverd en de titel behoort iedereen toe. Om het seizoen met zo een fantastische en faire race te kunnen beëindigen – met zo een boeiende slotfase en zo een spannend titelduel op de piste – is een prachtige manier om een punt achter dit jaar te zetten. Ik ben helemaal in de wolken.”

Marc VDS PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Blancpain GT Endurance op dinsdag 24 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Nürburgring (1000 kilometer).
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons