van der Horst

Marrakech: Ouwe rot Gabriele Tarquini (BRC Hyundai) wint chaotische zaterdagrace (UPDATE)

Gabriele Tarquini - BRC Racing
Gabriele Tarquini - BRC Racing
Thed Björk (Yvan Muller Racing) wist op een zonovergoten omloop zijn eerder verworven pole niet in een eerste, historische FIA WTCR-zege om te zetten. De Zweed liet zich bij de start van de zaterdagrace verrassen door Gabriele Tarquini (BRC Racing), en de ervaren Italiaan gaf de leiding spijts twee safety car-interventies en een neutralisatie met code rood niet meer uit handen. Rob Huff sleepte voor het Sebastien Loeb Racing een eerste podium uit de brand. Het Belgische WRT leverde knap werk af , Jean-Karl Vernay en Gordon Shedden tikten aan het stuur van hun Audi RS3 LMS TCR respectievelijk als vierde en zesde aan. Esteban Guerrieri bleek met een zevende stek de eerstgeklasseerde Honda-rijder, net voor diens Münnich Motorsport-teamgenoot Yann Ehrlacher. De Belgische rijders kwamen nooit in aanmerking voor puntenwinst in deze zoals verwacht chaotisch verlopen openingsrace.
Start Race 1
Start Race 1
Heibel was er al meteen bij de start toen de Comtoyou Audi van Frédéric Vervisch mogelijk na zelf een tik te hebben gekregen achteraan binnenreed bij de Honda van James Thompson;  voor de Belg zat de wedstrijd er al meteen op.  Ook Tom Coronel die even te breed was gegaan en temidden van drie bakkeleiende Audi's de baan vervoegde liep schade op en mocht dadelijk naar de pits. Een lot dat ook de DG Sport Peugeot 308 TCR van Mato Homola en de Comtoyou-Audi van Aurélien Panis beschoren was. In tegenstelling tot beide laatstgenoemden zou Coronel alsnog opnieuw van start kunnen gaan nadat zijn Boutsen-Ginion Honda kon hersteld worden tijdens de volledige neutralisatie vereist voor het wegslepen van Vervisch' Audi.

GP de Marrakech
GP de Marrakech
Bij de herstart achter de safety car behield Tarquini de leiding voor Björk maar glipte Rob Huff ten koste van Vernay naar de derde plaats. Even later rukte de safety car alweer uit, deze keer om de gestrande wagen van Norbert Michelisz te ontzetten die het linker voorwiel wqs kwijtgespeeld.
Net iets over de helft van de wedstijd kon er dan eindelijk worden geraced maar positiewissels vielen er op een omloop die weinig ruimte voor inhaalpogingen laat, niet meer te noteren. Björk drong nog wel aan bij leider Tarquini maar nam daarbij wijselijk niet het minste risico, de juiste tactiek in een kampioenschap waar regelmaat op het einde van het seizoen wel eens lonend zou kunnen blijken.
​"Ik wist dat het hier moeilijk inhalen is en deed dan ook mijn best om bij de start beter weg te komen dan Thed. Dat lukte me ook omdat ik de Hyundai al veel beter onder de knie heb dan Thed die zijn auto pas enkele weken geleden in handen kreeg. Die kennis van de wagen was de sleutel voor mijn succes" aldus winnaar Tarquini achteraf.
 
Denis Dupont - Comtoyou Racing
Denis Dupont - Comtoyou Racing
Denis Dupont (Comtoyou Racing) redde de Belgische eer met een dertiende stek, net achter teamgenoot Nathanaël Berthon. Benjamin Lessennes van zijn kant was tevreden met zijn 15de plaats op een omloop die hij zelfs niet via de simulator had kunnen verkennen. "Veel beter dan wat ik had verwacht na mijn 23ste tijd in kwalificatie toen ik een remprobleem kende dat voor de race kon hersteld worden" aldus de jongste van het veld. Tom Coronel kreeg na de herstelbeurt aan diens Honda de laatste plaats toebedeeld. "Bij de start zag ik dat het aan de binnenkant bocht fout zou lopen en koos daarom voor de buitenkant. Toen ik terug naar binnen kwam werd ik links achter geraakt door Vervisch, met schade als gevolg. Boutsen-Ginion deed een prima job door het euvel zo snel te herstellen maar omdat ik toch al op twee ronden zat besloot ik niks te riskeren en voortijdig de pits op te zoeken."aldus onze Noorderbuur.

​UPDATE: Na afloop kreeg Mehdi Bennani tien seconden straftijd om er Esteban Guerrieri bij de start afgeduwd te hebben. De lokale held zakt hierdoor naar P9, terwijl Shedden, Guerrieri en Ehrlacher elk een plaatsje winnen.
​Fréderic Vervisch werd dan weer schuldig bevonden aan het incident bij de start met James Thompson  en krijgt voor race 2 op zondag een gridpenalty van vijf plaatsen.

Uitslag zaterdagrace:
 
1 Gabriele Tarquini/  Hyundai 20 ronden in 48:58"
2 Thed Björk / Hyundai +0.499
3  Rob Huff /Volkswagen +2.823
4 Jean-Karl Vernay/ Audi +4.593
5 Mehdi Bennani /Volkswagen +5.025
6 Gordon Shedden/ Audi +5.702
7 Esteban Guerrieri /Honda +10.136
8 Yann Ehrlacher /Honda +10.784
9 Aurélien Comte /Peugeot +11.577
10 John Filippi / Cupra +15.026

Kampioenschap Rijders:

1 Gabriele Tarquini 27p
2 Thed Björk 20p
3  Rob Huff 17p
4 Jean-Karl Vernay 14p
5 Gordon Shedden 12p
6 Esteban Guerrieri 10p
7 Yann Ehrlacher 8p
8 Aurélien Comte 6p
9 Mehdi Bennani 4p
 
 
Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 7 april 2018.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons