van der Horst

Paul Ricard 1000km: Lexus pakt eerste zege na spektakelstuk - Pech voor de Belgen

Seefried-Costa-Klien
Seefried-Costa-Klien
Na een rampzalig begin van het seizoen heeft de Lexus RC F GT3 haar eerste Blancpain GT Series overwinning geboekt in Paul Ricard. In Silverstone werd al duidelijk dat Emil Frey Racing de sleutel had gevonden tot de Pirelli's en in Le Castellet versloeg de Lexus #14 van Marco Seefried, Christian Klien en Albert Costa de nieuwe Bentley Continental GT3 #7 van Steven Kane, Jordan Pepper en Jules Gounon na een beklijvend duel dat pas in de laatste ronde werd beslist.
Start 2018 BGT Endurance Cup Paul Ricard 1000 km
Start 2018 BGT Endurance Cup Paul Ricard 1000 km
De 1000km race (max 6u) werd lange tijd ietwat verrassend aangevoerd door de Garage 59 McLaren 650S GT3 #58 van Ben Barnicoat, Andrew Watson en Come Ledogar. Een te vroeg ingeplande joker pitstop en een drive-through voor een onregelmatigheid bij de laatste pitstop sloegen de McLaren uiteindelijk terug naar P3. De SMP Racing Ferrari 488 GT3 #72 van Mikael Aleshin, Miguel Molina en Davide Rigon nam vervolgens de leiding over, maar meteen na de laatste pitstop moest de Russische Ferrari opgeven nadat het linkervoorwiel was losgekomen. De strijd voor de leiding kwam daardoor terecht bij de Bentley #7 en Lexus #14.

Bentley Team M-Sport - Bentley Continental GT3
Bentley Team M-Sport - Bentley Continental GT3
Eenmaal duidelijk werd dat de zege binnen handbereik lag, schakelde Costa een versnelling hoger met de Lexus. Een late Full Course Yellow speelde nog in de kaart van de Bentley #7 van Gounon, maar de Fransman kreeg in de laatste drie ronden af te rekenen met een losgekomen motorkap, waardoor zijn zichtbaarheid werd beperkt. In de laatste ronde nam Costa dan ook de leiding bij het aansnijden van Signes en schonk daarmee niet alleen Lexus de eerste zege, ook het Zwitserse Emil Frey Racing haalde voor het eerst de algemene zege binnen.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Raffaele Marciello werd vierde na een sterke slotstint met de AKKA ASP Mercedes-AMG GT3 #88. De Manthey Racing Porsche 911 GT3 R #911 was zeker niet de snelste wagen van het veld, maar door een foutloze race en heel wat opgaves kwam de fluo-bolide als vijfde over de meet. De #911 kreeg op het einde nog een drive-through voor het niet-respecteren van de laatste FCY, waardoor het trio Dumas/Makowiecki/Werner achteraf pas als tiende werd geklasseerd. De vijfde plaats ging daardoor alsnog naar de RJN Nissan GT-R Nismo GT3 #23, die altijd goed presteert in Le Castellet. Eerste Belg was Frédéric Vervisch in de WRT Audi #17 (P12).

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Voor de Belgen werd een wedstrijd om snel te vergeten. Dries Vanthoor kende een ijzersterke dubbele openingsstint en was met de Lexus van Costa in strijd voor de leiding. Nadat teamgenoot Alex Riberas het stuur had overgenomen raakte de WRT Audi #1 niet meer weg uit de pits, koppeling kapot zo bleek achteraf. Vanthoor voert wel nog steeds het kampioenschap aan. De AF Corse Ferrari #53 van onder meer Louis Machiels kwam zelfs niet verder dan een paar ronden na een contact in het tumult bij de start. Maxime Soulet was met de Bentley #8 op weg naar een zekere top-vijf klassering toen hij de wagen meteen na de laatste pitstop in de box moest parkeren met een defecte wiellager. Ook Maxime Martin moest in het voorlaatste uur opgeven met de R-Motorsport Aston Martin V12 Vantage GT3 #62.

--- UITSLAG BLANCPAIN GT SERIES ENDURANCE CUP PAUL RICARD 1000KM (PDF) ---

Foto: SRO/Hecq - Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op zondag 3 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons