van der Horst

PK Carsport Audi van Longin/Longin/Guelincxk wint Spa Euro Race

Podium Belcar Spa Euro Race 2022
Podium Belcar Spa Euro Race 2022
Bij de vorige Belcar-manche in het Franse Magny-Cours moest de PK Carsport Audi R8 GT2 nog tevreden zijn met de tweede plaats na een benzineprobleem, maar bij de Spa Euro Race namen Bert en Stienes Longin en Peter Guelinckx op gepaste wijze revanche. Ze wonnen in Spa-Francorchamps na 125 minuten racen, voor de TotaalPlan Racing Lamborghini Huracán Super Trofeo die Cédric Wauters deelt met Brent Verheyen en de Russell Racing Porsche waar Jeffrey Van Hooydonk en Christoff Corten de honneurs waarnamen. Gary Terclavers, Kenny Terclavers en Laers Zaenen besloten in hun BMW M2 CS als beste toerisme nadat puntenleiders Xavier en Jochen Stevens reeds in de eerste bocht van de openingsronde in een incident betrokken geraakten.
  • De Swert Opticiens
PK Carsport - BMW M2 CS Racing
PK Carsport - BMW M2 CS Racing
Bij de start loopt het meteen goed fout, wanneer Xavier Stevens in de Stevens Motorsport BMW M2 CS Racing in aanraking komt met de gelijkaardige bolide van PK Carsport met Junior Planckaert aan het commando. Stevens kan zijn weg verderzetten, maar Planckaert verliest veel tijd en uiteindelijk volgt er na een gele vlag een FCY en tenslotte een Safety Car-neutralisatie. Voor Stevens Motorsport zou de race uitdraaien op een calvarietocht, met enkele stops om de gehavende stuurinrichting op te lappen en uiteindelijk zelfs een afgebroken wiel. Zoon Jochen weet de meet te halen en scoort zo nog belangrijke punten voor het kampioenschap, maar de PK Carsport BMW zag het zwart-wit geblokt helaas niet. Net voor Andy Peelman het stuur moet doorgeven aan Jurgen Van den Broeck, valt de BMW stil in de Busstop-chicane.

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Terug naar de openingsfase, waar de Safety Car vrij snel terug van de baan verdwijnt, maar poleman Cédric Wauters verslikt zich in de herstart waarna Bert Longin de leiding overneemt. Een vijftal ronden later stormt Wauters echter terug door naar de kop, met in zijn zog de Audi en de Russell Racing Porsche met een ontketende Jeffrey Van Hooydonk in het kuipje. Van Hooydonk weet een kloofje te slaan op de drie Belgium Racing Porsche en komt pas na in het slotuur pitten, als laatste van de koplopers. Corten, die overnam van Van Hooydonk, kwam als leider terug op de piste, maar had geen verhaal tegen de Audi, met op dat ogenblik Peter Guelinckx aan het stuur.

Russell Racing by NGT - Porsche 911 GT3 Cup
Russell Racing by NGT - Porsche 911 GT3 Cup
Bij de laatste reeks pitstops nam Cédric Wauters het stuur van de Lamborghini terug over en hij wist de kloof op de Russell Racing Porsche te dichten en zo zich te verzekeren van de zilveren medaille. De zege van de Audi, de tweede van het seizoen, kwam niet meer in het gedrang en Stienes Longin kon in de slotfase de wedstrijd dan ook controleren. Russell Racing behaalde meteen ook hun eerste podium van het seizoen, met bovendien ruime marge op de twee type 992-Porsches van Belgium Racing. Het exemplaar van Koen en Kris Wauters finishte voor de zusterwagen van Dylan Derdaele en Michael Cool, nadat die laatste wagen in de eindfase nog een extra stop diende in te lassen omwille van een koelprobleem. Cool trachtte in de slotronde nog de vierde plaats te ontfutselen van zijn teamgenoot, maar Kris Wauters pareerde meesterlijk in Blanchimont.

TCL Motorsport - BMW M2 CS
TCL Motorsport - BMW M2 CS
In GTB finishte de enige deelnemer, de Tip Top Rent Porsche Cayman van Benjamin De Cock en Arthur Peters, de wedstrijd op een achtste plaats, terwijl TCL Motorsport zoals gemeld de finishlijn overschreed als best geklasseerde toerismewagen. Zij hadden in de TA-klasse uiteindelijk één ronde bonus op de gelijkaardige bolide van Kris, Rob en Mark Verhoeven. De Alnimax Racing BMW van Alexander Borgmans en Maxim De Witte legde beslag op de bronzen medaille.

VDW Motorsport - BMW E46
VDW Motorsport - BMW E46
VDW Motorsport mocht aan het feest in de TB-klasse; de Kempense BMW-tandem Ron Van de Water en Nico Vangeel hield de JJ Motorsport BMW van de familie Werckx af, terwijl het Convents Racing-trio Davy Convents,  Vincent Convents en Steve Raymakers op de laatste podiumtrede mocht plaatsnemen in de kleinste toerismeklasse.


De volgende manche is meteen het kroonjuweel van het BK uithouding, want half augustus vindt de 24 Hours of Zolder plaats.

--- Uitslag Belcar Spa Euro Race 2022 (pdf) ---

Foto: Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 17 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons