van der Horst

Porsche Cups gooien handdoek - Supercar, Fiesta en Mazda in Zolder - BGDC plant finale

Start Porsche Carrera Cup Benelux 2020 Zolder
Start Porsche Carrera Cup Benelux 2020 Zolder
De organisatie van de Porsche Carrera Cup Benelux en de Porsche Sprint Challenge Benelux laten het doek vallen over het seizoen 2020. De kalender krijgt dus geen extra meeting, ter vervanging van de geannuleerde seizoensfinale in Assen. Dick Van Elk daarentegen zet door met de plannen om de Supercar Challenge, Ford Fiesta Sprint Cups en de Mazda MX-5 Cup een waardig seizoenseinde te gunnen. Daarvoor wil de Nederlander alle kwalificaties en wedstrijden afwerken op 8 november, de dag na de 12 Hours of Zolder, die zoals geweten in de plaats kwam van de 24 Hours of Zolder.
  • Hamofa Performance
Loek Hartog - Bas Koeten Racing
Loek Hartog - Bas Koeten Racing
Het ontbreken van een seizoensfinale in de Porsche Cups is jammer, want de strijd was, zowel de algemene als die in sommige klassen, best nog spannend. Algemeen mag Loek Hartog zich nu kampioen noemen. De Nederlander begon als torenhoog favoriet aan het kampioenschap, zeker nadat enkele vaste waarden afzegden. De Bas Koeten Racing-rijder had niettemin een hele kluif aan zijn piepjonge landgenoot Morris Schuring, die hem het ganse seizoen lang het vuur aan de schenen legde. Hartog bleek evenwel iets constanter en heeft uiteraard ook iets meer ervaring dan Schuring, die zonder twijfel in de toekomstig nog mooie dingen zal laten zien.

Nicolas Vandierendonck - EMG Motorsport
Nicolas Vandierendonck - EMG Motorsport
In de Pro Am-klasse was de strijd eveneens spannend, met Michael Cool die uiteindelijk het laken naar zich toe trekt en zo ook de algemene derde plaats bekleedt. Nicolas Vandierendonck volgt op zes puntjes en blijft op zijn beurt Bas Barenbrug voor. In de Am-klasse is Jaxon Verhoeven kampioen, met vader Jean-Pierre op P2, terwijl in de Cayman-klasse uiteraard Thierry Vermeulen met de grootste trofee huiswaarts mag keren. Volgend jaar trekt de Porsche Carrera Cup Benelux de kaart van de vernieuwing, want het kampioenschap is een van de weinige wereldwijd die zal kunnen beschikken over de nieuwe 911 type 992. Wie volgend jaar een gooi naar de titel wil doen, zal dus over het nieuwste strijdwapen uit Weissach moeten/kunnen beschikken, op hetzelfde ogenblik dus als de teams uit de Porsche Mobil 1 Supercup, de merkencup in het voorprogramma van de F1, en dat is toch wel bijzonder.

Van Kuyk/Leten - Renault Clio
Van Kuyk/Leten - Renault Clio
Ook de BGDC, dat normaliter in Spa een race moest afwerken in de marge van de slotmeeting van de VW Fun Cup, is nog op zoek naar een nieuwe datum om dit jaar alsnog een finale manche af te werken. De VW Fun Cup besloot eerder deze week al het vizier op 2021 te richten. De 12 uur van Zolder staat nog steeds op de planning, al zullen ook daar uiteraard aanpassingen gebeuren als de wedstrijd daadwerkelijk plaatsvindt. Zo lijkt tanken in de tankzone bijvoorbeeld uit den boze, en gezien het late tijdstip op het jaar misschien zelfs onwenselijk. Een annulatie zal echter ook financiële gevolgen hebben en het is een kwestie die zoveel mogelijk te beperken. Laten we echter ook niet vergeten dat de spoeddiensten in de ziekenhuizen overuren draaien en in dat licht is autosport helaas bijzaak.

Foto's: Geert Franquet, Arne Simons, Martijn Wouters & Thomas Smets
Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit op zaterdag 31 oktober 2020.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons