van der Horst

Racing Festival: Martin Leburton en Kenny Herremans zijn mooie ambassadeurs van de Fiesta-sprintklasse!

Podium Race 2
Podium Race 2
Het eerste bezoek van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup aan het legendarische Circuit van Spa-Francorchamps bracht spanning en spektakel en vooral de belofte dat tijdens de finale van het nagelnieuwe kampioenschap, eind oktober op TT Circuit Assen, nog alles mogelijk is! Martin Leburton en Kenny Herremans beleefden in de Ardennen alvast een schitterend weekend, met ieder hun eerste overwinning van het seizoen! Ook voor Vanspringel Motorsport en Ford Van den Bossche kwam de teller in het Ford Dealer – Team Championship dus op één te staan.
Het Racing Festival was de eerste en enige afspraak dit seizoen voor de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup in Spa-Francorchamps. Het weekend was echter goed gekozen, want onder een prachtige najaarszon werden twee heel leuke wedstrijden afgewerkt, samen met de Nederlandse collega’s en de aanwezige toeschouwers genoten duidelijk van het spektakel van de meer dan 30 Ford Fiesta ST-Line!

Race 1: Leburton voor zijn eerste

Martin Leburton
Martin Leburton
Martin Leburton was in de #44 Ford Vanspringel Motorsport de man van de eerste race, al diende de latere winnaar in de aanvangsfase van de dertig minuten durende sprint wel Philippe Huart in de #4 Ford Hergon voor te laten. Leburton won in de #44 Vanspringel uiteindelijk, zijn eerste zege van het seizoen, maar wel eentje die maakt dat hij op 20 en 21 oktober mee voor de nationale titel zal vechten. Kenny Herremans, Jens Verbesselt (#43 Ford Garage Trading) en ook Philippe Huart streden de hele wedstrijd voor de resterende podiumplaatsen, wat in een peloton met ook Nederlandse deelnemers niet evident was. Huart zou na een lichte aanrijding en een haperende motor vooraan wegvallen, waarna Herremans in de #32 Ford Van den Bossche de 2de plek pakte voor Verbesselt, die een extra punt scoorde omdat hij de snelste rondetijd had gereden.

Nederlander Nick Stox won zonder problemen de Junior, voor Yannick Redant (#12 QSR Racing School/Geeraerts) en een verrassende Ruben Valckenaere (#8 Team Floral/Unicars) die dankzij een foutje van teammaatje Parmentier in de finale ronden kon opschuiven naar plaats 3. Stienes Longin bleef ondanks enkele problemen de voorlopige leider in het kampioenschap.

Martin Leburton (r.)
Martin Leburton (r.)
Martin Leburton: “Ik beleef een schitterend weekend en ik kijk enorm naar de finale van het kampioenschap uit! De zege in de eerste race en deze tweede plaats waren geen cadeaus, ik heb echt hard moeten strijden. We reden samen met de Nederlanders en zelfs al rijden we voor onze eigen klassementen, de missie was toch complexer. Nu dat is ook goed, want zo leer je als jonge rijder weer bij.”

Race 2: Primeur voor Herremans

Kenny Herremans
Kenny Herremans
De tweede race van het weekend draaide uit op een mooie strijd tussen Martin Leburton, Kenny Herremans en Stienes Longin, daar waar ook Philippe Huart in de aanvangsfase zich kon mengen in de debatten. Uiteindelijk was het Herremans die nipt won, voor Leburton en Stienes Longin in de #24 FordStore Feyaerts. Het faire gevecht tussen de drie Belgen is net dat waar de Ford Fiesta Sprint Cup voor staat, mooie gevechten, bumper-tegen-bumper en kleine verschillen aan de meet. Bij de Juniors ging de winst naar Yannick Redant voor Thibault Parmentier die deze keer aan de eindmeet nipt maatje Ruben Valckenaere achter zich kon houden.

Podium Juniors Race 2
Podium Juniors Race 2
Kenny Herremans: “Ik vecht al enkele jaren om te laten zien wat ik waard ben en dankzij Ford Van den Bossche kan ik dit seizoen eindelijk eens in een mooi kampioenschap meedraaien. Ik heb enorm genoten van dit weekend, met een podium en een zege, een eerste zege voor mij en het Team Floral. Ik moet vooral hen en ook de organisator van de Cup bedanken want zonder hen zat ik wellicht op de tribune toe te kijken. Weet je, dit is mijn eerste zege sinds mijn jaren in de karting toen ik een jaar of tien was…”

Ayrton Redant
Ayrton Redant
Na vier manches leidt Stienes Longin met 110 punten, maar gezien hij zijn leidersplaats niet meer zal verdedigen – hij rijdt datzelfde weekend op Circuit Zolder zowel in NASCAR Euro als Belcar Endurance – staan er een viertal kandidaten klaar om Longin in het verre Drenthe van de troon te stoten en die heten in één adem Kenny Herremans (105), Martin Leburton (98), Ayrton Redant (95) en Jens Verbesselt (92). Wie in dit lijstje ontbreekt is Philippe Huart. Nochtans zat de man van de #4 Ford Hergon telkens mee vooraan mét zicht op dikke punten, maar hij werd tot twee keer toe verraden door brute pech en verspeelde hierdoor alle kansen in de titelstrijd.

In de Junior Ford Fiesta Sprint Cup telt Ayrton Redant nu 95 punten en enkel broer Yannick (68) en Thibault Parmentier (62) kunnen nog in de buurt geraken van de #12 QSR Racing School/Ford Geeraerts.

In het Ford Dealer – Team Championship staat FordStore Feyaerts nog altijd stevig aan de leiding met 146 punten. Na de knappe prestaties van Herremans is Ford Van den Bossche (110) opgeklommen naar de tweede plaats, voor Vanspringel Motorsport (104), Ford Geeraerts (103), Ford Garage Trading (99) en Ford Hergon (80).
 
Op 20 en 21 oktober valt op het Nederlandse TT Circuit Assen het doek over de eerste uitgave van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup en kennen we de namen van de Belgische FFSC-kampioen(en).
 
Uitslag Race 1:  1. Leburton, 10 ronden, 30.42.322; 2. Herremans, op 5.194; 3. Verbesselt, op 9.608; 4. Stox, 19.881; 5. Y. Redant, op 33.629; 6. Valckenaere op 34.890; 7. S. Longin, op 35.862; 8. Parmentier 36.429; 9. Terium 1.01.713; 10. Huart 1.08.163; 11. A. Redant 1.10.189; 12. Vandersmissen 1.48.870; 13. Van Langendonck 3 ronden.
 
Uitslag Race 2: Herremans, 10 ronden, 30.40.471; 2. Leburton op 1.917; 3. S. Longin, op 2.482; 4. A. Redant, op 15.816; 5. Verbesselt op 20.855; 6. Parmentier op 35,146; 7. Valckenaere, op 35,286; 8. Y. Redant, op 38,750; 9. Huart, op 47,987; 10. Van Langendonck, op 1.04.141; 11. Vandersmissen, op 1.30.249; 12. Terium, op 1.51.691; 13. Geerts, op 2.27.643

Persbericht Ford Fiesta Sprint Cup België
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op maandag 1 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Racing Festival.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons