van der Horst

Rally van Australië: Mikkelsen eerste leider - Ogier op een zucht van de titel

Andreas Mikkelsen - VW Polo R WRC
Andreas Mikkelsen - VW Polo R WRC
Met twee superkorte show-KP’s van Coffs werd de Rally van Australië vandaag op gang geschoten. Tweemaal 1,6 km of in totaal 3,2 km tegen de chrono als opwarmer. De eerste KP ging naar de Noor Andreas Mikkelsen die naast Ogier en Latvala de derde VW Polo R WRC bemant. De Scandinaaf haalde het voor de Brit Meeke, die eerder reeds het snelst onderweg was in de kwalificatie. Latvala was derde voor Neuville, Ogier, Hirvonen, Østberg en Novikov. Gezien de afstand van de KP waren de verschillen ook te verwaarlozen. Ogier pakte de tweede doortocht voor zijn rekening op 1/10sec. gevolgd door ploegmaat Mikkelsen die identiek dezelfde chrono neerzette als Meeke. Hirvonen, Latvala, Neuville, Østberg en Novikov volgden kort.
In de voorlopige tussenstand is Mikkelsen de eerste leider voor Meeke (0,9 sec.), Latvala (1,4 sec.), Ogier (1,5 sec.), Hirvonen (1,9 sec.) en Neuville (2,7 sec.) die opnieuw de snelste Ford-rijder is.

Morgen, vrijdag, begint pas het grote werk in deze rally over vier dagen. Dan staan twee lussen van telkens drie KP’s op het menu en wordt de dag opnieuw afgesloten met tweemaal de korte proef van Coffs die de rijders vandaag reeds achter de kiezen hebben. Goed voor 91 km tegen de klok.

Thierry Neuville & Sebastien Ogier
Thierry Neuville & Sebastien Ogier
Er resten ons twee grote vragen bij deze tiende rally van het seizoen. De vraag omtrent de eerste wereldtitel van Ogier is niet of hij die pakt, maar wanneer hij die pakt. Indien de Fransman wint in Australië, moet hij uitkijken naar de prestatie van Neuville vooraleer hij de champagne ontkurkt op zijn eerste wereldtitel. Dit is alleen maar mathematisch en we schatten de kans dat de Fransman de titel pakt in zijn geboorteland groter in dan in Australië. Niemand die nog twijfelt aan de eerste titel voor Ogier, maar puur wiskundig gezien moet hij nog rekening houden met Neuville.

Onze landgenoot van zijn kant zal uiteraard niet liggen rekenen, maar concentreert zich op zijn knappe twee plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Na vijf podiumplaatsen, waarvan drie tweede plaatsen op rij tijdens de drie laatst verreden wedstrijden, blaakt onze landgenoot van zelfvertrouwen. Het is wel de eerste maal dat Neuville aan het werk is in Australië, terwijl twee jaar geleden Hirvonen en Latvala een zware strijd uitvochten voor de zege. Neuville telt een voorsprong van 9 punten op Latvala en 21 op Hirvonen in de strijd om de tweede plaats. 

Foto's: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 12 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Australia.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons