van der Horst

Rally van Australië: Ogier blijft domineren – Neuville opnieuw richting podium (+ video crash Meeke)

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Twee lussen van telkens twee KP’s van Nambucca (49,9 km) en Valla (14,84 km) stonden op het programma van dag 3. Deze werd zoals de voorbije dagen telkens afgesloten door twee passages van Coffs over 1,6 km. Na de demonstratie van gisteren waarin Ogier op één KP na alles won, heeft de Fransman ook vandaag zijn VW Polo de sporen gegeven en won alle proeven. Zodoende kon hij zijn voorsprong op Hirvonen van 20 seconden verder uitdiepen tot 46 seconden.
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Naast Ogier waren onze landgenoot Neuville en de Fin Hirvonen de beste mannen op de stoffige proeven van Australië. Neuville zag zijn achterstand van 18 seconden op Hirvonen vergroten tot 25 seconden, maar belangrijker voor onze landgenoot was dat hij zijn voorsprong van 20 sec. op naaste belager Latvala kon vergroten naar een meer geruststellende 36 seconden.

Minder goed verging het de Noord-Ier Kris Meeke die tijdens de tweede doortocht op de 49,9 km lange KP Nambucca zwaar van de baan ging en verschillende buitelingen maakte. Voor de bewuste KP lag de Citroën rijder en vervanger van Sordo op een knappe vierde plaats op acht seconden van Neuville. Voor Neuville was Meeke op dat moment een bondgenoot, want hij stond voor Latvala geklasseerd en zodoende kon de Oostkantonner nog enkele punten verder uitlopen.

Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Meeke dus van de baan, en dat is niet alleen jammer voor de piloot zelf, maar ook voor Citroën dat maar geen vat krijgt op het WK dit jaar. En dit ondanks twee overwinningen van Loeb in Monte Carlo en Argentinië en een zege van Sordo tijdens de laatst verreden Rally van Duitsland. Meeke was opgeroepen om Sordo te vervangen die in Finland te traag was. De Spaanse asfaltrijder zette zijn scheve situatie wel recht in Duitsland, maar ondertussen was wel Meeke in stelling gebracht om het Australische onverhard te bedwingen. Meeke was er voor de eerste maal bij in Finland en ondanks zijn eerste optreden voor Citroën in WRC lag hij op een knappe 5de plaats alvorens van de baan de gaan op het einde van de rally. Bij Citroën gaven ze hem een tweede kans en hoopten in Australië op een goed resultaat om punten te sprokkelen voor de merkentitel.

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Als de situatie morgen ongewijzigd blijft kan Ogier morgen zondag zijn eerste Wereldtitel pakken. Hirvonen zal meer dan waarschijnlijk voor de punten kiezen van de tweede plaats, terwijl Neuville zijn derde plaats zal consolideren en opnieuw enkele punten uitlopen op Latvala in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap.




Foto's: RIP/Racing International Photography & Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 14 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Australia.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons