van der Horst

Rally van Australië: Ogier en Volkswagen pakken derde wereldtitel op rij

Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier was voor de Rally van Australië nog 19 punten verwijderd van zijn derde wereldtitel op rij. Alleen zijn ploegmaat bij Volkswagen, Jari-Matti Latvala, kon mathematisch gezien zijn kopman nog bedreigen, maar dan moest hij wel de nog resterende wedstrijden winnen, terwijl Ogier minder dan 19 punten mocht scoren. De Fransman zette evenwel een sterke prestatie neer tijdens de slotdag van de Rally van Australië, won de wedstrijd en pakte daarenboven nog eens de drie extra punten waardoor de wereldtitel een certitude was. Daarenboven pakte ook Volkswagen opnieuw de titel bij de constructeurs.
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Ogier pakt in Australië dus zijn derde titel op rij voor Volkswagen na zeven zeges op tien rally's. Tijdens de tweede wedstrijddag op zaterdag kwam Ogier in de laatste KP nipt aan de leiding met tiende voor op de Citroën van Kris Meeke en respectievelijk 2,6 sec. en 9,1 sec. op zijn ploegmaten bij Volkswagen Latvala en Mikkelsen. We verwachtten dus een spannende ontknoping tijdens de nog resterende vijf KP’s op de slotdag.

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Ogier was evenwel gulzig en pakte vijfmaal na elkaar de snelste chrono. Volkswagen verpletterde de concurrentie en het trio Ogier, Latvala en Mikkelsen parkeerde zijn VW Polo tekens binnen de top 3. Latvala pakte nog de tweede plaats af van Meeke die met zijn Citroën het podium vervolledigde voor de derde Polo van Mikkelsen. Thuisrijder Hayden Paddon sloot met zijn Hyundai i20 WRC de top 5 af en bleef binnen de minuut van de winnaar.

Kris Meeke - Citroën DS 3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS 3 WRC
Tijdens de eerste KP van de slotdag was het reeds duidelijk dat Ogier een offensief op touw zette met een snelste chrono voor Latvala, Mikkelsen en Meeke, die de enige was die dit weekend Volkswagen van antwoord diende. De Brit incasseerde wel 12 seconden en tuimelde naar de derde plaats.

Meeke: "Ik heb twee dagen kunnen profiteren van het feit dat ik een goede startorde had na de toppers. Vandaag niet meer en ondanks het feit dat ik ben blijven pushen, kon ik de de Polo's niet volgen. Een bewijs dat Volkswagen ontegensprekelijk de snelste constructeur is van het moment."

Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Ook de resterende KP's werden gewonnen door Ogier met zijn ploegmaten in zijn zog. Ook tijdens de Power Stage was Ogier de snelste waardoor hij de volle 28 punten pakte. Zodoende sloot de Fransman de wedstrijd af met aan voorsprong van 12,3 sec. op Latvala en 32,6 op Meeke die via een schitterende wedstrijd zijn Citroën op het podium parkeerde en Mikkelsen voor bleef met nog amper 5,9 seconden.


Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC
Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC
Thuisrijder Paddon werd vijfde en eerste Hyundai. Hij bleef na een knappe wedstrijd binnen de minuut van de winnaar. Tanak parkeerde zijn Ford op de zesde plaats, voor Neuville en Sordo. Onze landgenoot laat op die manier de kans liggen om de vierde plaats van Mads Østberg, die niet was gestart door een ongeval tijdens de verkenningen, in te palmen.

Naast de rijderstitel van Ogier is Volkswagen ook zeker van de titel bij de constructeurs nadat het tot hiertoe negen zeges op tien wedstrijden pakte. Naast de zeven van Ogier en twee voor Latvala, werden ze slechts eenmaal geklopt door de Citroën van Meeke in Argentinië.

Foto: Willy Weyens, Hyundai Motorsport & WRC.comSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 13 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Australië.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons