van der Horst

Rally van Estland: winst voor Alexey Lukyanuk – Kajetanowicz nieuwe leider in ERC

Alexey Lukyanuk - Mitsubishi Lancer Evo X
Alexey Lukyanuk - Mitsubishi Lancer Evo X
De Wit-Rus Alexey Lukyanuk heeft in zijn Mitsubishi Lancer Evo X de Rally van Estland achter zijn naam geschreven. Ondanks een tijdsstraf van 10 seconden kon hij de wedstrijd afsluiten met een voorsprong van 12,7 seconden op de Poolse titelpretendent Kajetan Kajetanowicz. Het werd een secondeslag vanaf de eerste tot de laatste KP waarin vooral de opgave van ERC-leider Craig Breen het belangrijkste feit van de wedstrijd was. Hierdoor verliest de Ier zijn leidersplaats aan de Pool en telt hij nu vijf punten achterstand.
  • Oeste Kart
Craig Breen - Peugeot 208 T16
Craig Breen - Peugeot 208 T16
Lukyanuk was de eerste leider van de wedstrijd na de korte openingsproef op vrijdag van deze gravelrally. Tijdens de tweede wedstrijddag op zaterdag kreeg de Wit-Rus vooral oppositie van plaatselijke helden Kruuda (Citroën DS3 R5) en Kangur (Ford Fiësta R5) en de Poolse Fordrijder Kajetanowicz. Vier verschillende leiders passeerden de revue tijdens de tweede wedstrijddag, maar na het wegvallen van de twee thuisrijders was het opnieuw de Mitsubishi van de Wit-Rus die ondanks een tijdsstraf van 10 seconden wegens een jumpstart de tweede dag afsloot met 2,4 seconden voorsprong op de Pool Kajetanowicz. Breen volgde op dat moment in vierde stelling op 37 seconden van de leider en in het zog van de Est Aus met de Mitsubishi Lancer Evo IX.

Kajetan Kajetanowicz - Ford Fiesta R5
Kajetan Kajetanowicz - Ford Fiesta R5
Tijdens de derde of laatste wedstrijddag op zondag was het nog een spannende bedoening ondanks het feit dat Kruuda en Kangur uit de wedstrijd waren verdwenen. De Est Kaur kon zich in zijn Mitsubishi nog naar de derde plaats wringen, maar verdween even later uit de race. Kajetanowicz ging nog zwaar in de aanval, maar die werd vakkundig en koelbloedig afgeslagen door Lukyanuk waardoor de Poolse titelpretendent pas tweede werd met een achterstand van 12,7 seconden.

De Ierse ERC-leider Craig Breen was in een secondenstrijd verwikkeld met de Est Aus met de derde plaats als inzet. Tot Breen tijdens de voorlaatste KP zijn Peugeot naar de kant moest sturen wegens problemen met de oliedruk. Een goede zaak dus in het kampioenschap voor zijn Poolse opposant Kajetanowicz die de leiding in het kampioenschap over neemt.

Foto's: ERC.comSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zondag 19 juli 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Estland.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons