van der Horst

Rally van Ierland: Nipte thuiszege voor Breen

Craig Breen - Peugeot 208 T16
Craig Breen - Peugeot 208 T16
Gisteren meldden we dat de laatste twee proeven van dag 1 nog moesten worden verreden na het publiceren van de tekst. Twee proeven van telkens anderhalve kilometer die normaliter te verwaarlozen waren. Niets was minder waar. Tijdens de tweede doortocht verloor thuisleider Craig Breen 8,6 seconden, goed voor de 23ste chrono. Meteen schoof zijn landgenoot en de revelatie van de wedstrijd Robert Barrable op tot 1,8 sec. van de leiding, terwijl de Poolse Ford-rijder en EK leider Kajetan Kajetanowicz zeker nog niet was uitgeteld met een achterstand van 13,5 seconden. Het Ierse broederpaar Sam en Josh Moffett, beiden met een Ford Fiësta RCC, stonden respectievelijk vierde en vijfde na de eerste dag.
De tweede wedstrijddag zag er dus veelbelovend uit en voor de eerste maal dit seizoen zouden we een mooie eindsprint zien binnen het ERC.

Robert Barrable
Robert Barrable
De eerste KP kwam op naam van Josh Moffett voor Barrable, terwijl Breen opnieuw kostbare tijd liet liggen en zijn landgenoot Barrable de leiding kon over nemen met acht tellen voorsprong. De koppositie zou tijdens de eerste lus nog tweemaal wisselen. Breen won twee KP’s op rij, nam de leiding opnieuw over, maar Barrable won opnieuw de laatste KP van de eerste lus en mocht richting servicepark met een minieme voorsprong op Breen. Een spannende ontknoping was in de maak.

Er ontstond een secondenstrijd en met nog drie KP’s te gaan stond de Ford van Barrable nog steeds aan de leiding met 1,1 seconde voorsprong op Breen, die nog steeds de hete adem van Kajetan Kajetanowicz in zijn nek voelde. Op KP 16 ging Barrable de boer op en meteen lag de weg open voor Breen zijn tweede zege op rij in het ERC.

Kajetan Kajetanowicz
Kajetan Kajetanowicz
In de voorlaatste KP klokte Breen pas de tiende chrono na een spin en moest 14,8 seconden inleveren op Kajetanowicz die aan de laatste KP begon met 5 seconden achterstand op de leider. Het kwam zodoende tot een eindsprint tussen de Ier en de Pool. Breen won de laatste KP en Kajetanowicz werd uiteindelijk tweede op 6,4 seconden. De Ierse broers Moffett pakten de derde en vierde plaats op respectievelijk 1min42 en 2min24.

Foto's: FIA ERC



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zaterdag 4 april 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Ierland.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons