Rally van Spanje: Winst voor Ogier - Volkswagen pakt titel bij constructeurs

Volkswagen kampioen WRC bij de constructuers
Zoals we reeds voorspelden pakte Sébastien Ogier de tweede plaats in van thuisrijder Sordo tijdens de eerste KP van de laatste lus. De wereldkampioen won voor Thierry Neuville, Mads Østberg, Jari-Matti Latvala en Dani Sordo en kwam zo op tien seconden van zijn leidende ploegmaat bij Volkswagen.
Sordo wou op de tweede KP de tweede plaats van Ogier terug pakken, maar belandde naast de baan en beschadigde de ophanging. De Spanjaard moest voor eigen publiek de handschoen werpen, maar reed niettemin een goede rally, vooral tijdens de twee eerste wedstrijddagen op asfalt.

Ook leider Latvala reed geen probleemloze KP en er moest zelfs een brandje worden geblust aan de finish. Hij verloor 12 seconden op Ogier die de nieuwe leider werd na een indrukwekkende inhaalrace. Door het wegvallen van Sordo schoof Neuville op naar de vierde plaats en dat was een belangrijk gegeven in de strijd met Latvala voor de vice titel.

Het was maar de vraag of er teamorders zouden volgen voor Ogier om zijn ploegmaat Latvala te laten winnen die zodoende een pak punten kon terug pakken op Neuville die reeds eerder de Power Stage achter zijn naam zette.

Latvala sleepte zich naar de finish van de laatste KP en moest in eerste instantie 15 seconden toegeven op Neuville. Even later bereikte Ogier de finish van de laatste KP en de Fransman bleek 31 seconden sneller dan Latvala die nu definitief tweede wordt. Geen teamorders en geen geschenken.

Goed nieuws dus voor Neuville die deze wedstrijd als vierde afsluit en in het kampioenschap op een mooie tweede plaats blijft. Hij verliest zes punten op Latvala en houdt nog veertien punten over voor de laatste wedstrijd in Wales. Indien Neuville gevrijwaard blijft van problemen is de vice titel heel dichtbij.

En met een 1-2 voor Volkswagen afgelopen weekend heeft het merk dan ook meer dan voldoende punten verzameld om naast de titel bij de piloten ook de titel bij de constructeurs te pakken.

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 27 oktober 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally de Espana.