van der Horst

Rallye Monte Carlo: Sébastien Ogier herstelt orde halfweg tweede dag

Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier heeft met twee besttijden vrijdagochtend de leiding genomen in de Rallye Monte Carlo. Kris Meeke, die gisteren de leiding veroverde, volgt nu amper anderhalve seconde. Thierry Neuville, die gisteren rustig begon met het hoog op het vermijden van fouten, staat voorlopig vijfde, maar speelde constant haasje-over met Jari-Matti Latvala.
Drie proeven op het programma vrijdagochtend en Sébastien Ogier was het best wakker; ij klokte de snelste chrono op de openingsproef. Kris Meeke won dan weer de tweede proef en maakte het verlies bijna volledig goed, maar op de slotproef van de ochtendlus haalde Ogier uit en reed ruim acht tellen sneller tussen Les Costes en Chaillol. Nochtans kende de Franse wereldkampioen wel wat problemen. “Op de tweede proef raakten we een brug en hadden we een leegloper”, aldus Ogier die het gevoel had dat de wagen wat scheef liep in de slotproef.

Andreas Mikkelsen blijft de regelmaat zelve en staat nog steeds derde. Achter de Noor zijn Latvala en Neuville in een mooi gevecht verwikkeld. Neuville klokte op de tweede proef van de dag een mooie derde tijd, maar moest Latvala op de derde proef opnieuw laten voorgaan. “We raken te veel de grond, waardoor de wagen slingert. De ophanging staat te zacht”, aldus Neuville. “We staan niet waar we willen staan, maar goed…” De Belg moet al bijna een minuut goedmaken op Ogier.

Neuville doet het nochtans pakken beter dan zijn teamgenoten. Sordo blijft klagen over het gevoel in de wagen. Voor Hayden Paddon zit het avontuur er al op voor vandaag. De Nieuw-Zeelander kustte met de achterkant van zijn oude i20 WRC een boom en brak de ophanging. De Pool Robert Kubica maakte contact met dezelfde boom en ook voor de Ford-rijder betekende dat de opgave.

Mads Østberg blijft op regelmaat de beste Ford-rijder. Hij staat voorlopig zesde, net voor Sordo. Eric Camilli, de tweede man bij M-Sport, vond zijn draai de jongste proeven, met zelfs een vijfde tijd op de vierde proef en staat nu achtste, net voor generatiegenoot Stéphane Lefebvre en de Est Ott Tänäk in de DMack Fiesta.     

In WRC2 staat er geen maat op Elfyn Evans. De Brit in de Fiesta R5 Evo verloor op de openingsdag een minuut met een lekke band, maar zette zich vrijdagochtend opnieuw op kop van het klassement. Quentin Gilbert strijdt in een Frans onderonsje met Julien Maurin voor de tweede plaats.

Vrijdagmiddag wordt dezelfde lus van drie proeven opnieuw verreden.

Foto: Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 22 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons