van der Horst

Riyad: Antonio Félix da Costa op pole - Stoffel Vandoorne P5 (UPDATE)

António Félix da Costa
António Félix da Costa
De eerste kwalificatiesessie van het Formule E-seizoen zit er op en het was één met een verrassend resultaat. Antonio Félix da Costa pakte met zijn Andretti Motorsport BMW de pole met een 1:17.728, met 16 honderdste voorsprong op een verrassende Tom Dillmann met zijn NIO. De kans is echter groot dat de tijd van de Fransman geschrapt zal worden. Op een (voorlopige) derde plaats eindigde de Geox Dragon van José María López, met daarachter Sébastien Buemi in de Nissan e.Dams. Stoffel Vandoorne reed een dijk van een kwalificatie en kwam als vijfde over de meet op 7 tiende achterstand van da Costa. Jérôme D'Ambrosio, die met de grote namen in groep 1 zat, eindigde op P9. Opvallend is dat straks een aantal toppers ver achteraan zal starten.
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Doordat het hele kwalificatiesysteem overhoop werd gehaald door het slechte weer, ging NIO ervan uit dat men een kwartier lang kon kwalificeren op 200 Kw in plaats van een hotlap aan 250 Kw. Hierdoor kwam Tom Dillmann al snel buiten en begon rondjes te draaien. Pas na vier ronden had het Chinese team door dat zij eigenlijk fout bezig waren, waardoor Dillmann in zijn vijfde ronde zijn toptijd realiseerde. Of hij zijn tijd en de tweede plaats mag behouden, valt nog af te wachten.

Op Buemi na hadden de toppers toch moeilijkheden tijdens hun kwalificatierondje. Zo kwam regerend kampioen Jean-Éric Vergne niet verder dan P7 en bleven de Audi-boys Lucas Di Grassi en Daniel Abt steken op een respectievelijke 11de en 18de plaats. Achteraan zullen Maximilian Günther en Felix Rosenqvist plaatsnemen. Günther viel met zijn Geox Dragon stil op het circuit, terwijl Rosenqvist met zijn Mahindra de muur raakte waardoor hij recht in de barrières schoof in de laatste bocht.

UPDATE: zoals verwacht isTom Dillmann achteraan gezet vanwege inbreuken op het reglement. Maar ook Oliver Turvey (NIO), Sam Bird (Envision Virgin), Robin Frijns (Envision Virgin) en Lucas Di Grassi (Audi) kregen een gridstraf. Hierdoor zal José María López op de eerste startrij plaatsnemen, schuift Vandoorne op naar P4 en D'Ambrosio naar P6.

Foto's: Formula E - HWA RacelabSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 15 december 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ad Diriyah.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons