van der Horst

Riyad: António Félix da Costa wint thriller - D'Ambrosio mee op podium

Podium Ad Diriyah ePrix
Podium Ad Diriyah ePrix
António Félix da Costa (BMW) ging vanmiddag verder op het elan van de pre-seasontesten en de kwalificaties deze ochtend en won de eerst E-Prix van het nieuwe seizoen. Toch was het niet zonder slag of stoot. Een ontketende Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) nam een superstart en zelfs even de leiding over van da Costa. Maar door een drive through penalty viel de Fransman terug en heroverde de Portugees de leiding. Desondanks de dreiging van Vergne in de laatste ronden hield da Costa het hoofd koel en reed naar zijn tweede overwinning in zijn carrière. Op een derde plek vinden we Jérôme D'Ambrosio (Mahindra) terug, die vanaf P6 een solide race reed en kon profiteren bij pech van anderen. Voor Stoffel Vandoorne (HWA) was het een race om snel te vergeten. De Rumbekenaar viel na zijn goede kwalificatie helemaal terug naar een 17de plaats.
José María López vs. Sébastien Buemi vs. Jérôme D'Ambrosio
José María López vs. Sébastien Buemi vs. Jérôme D'Ambrosio
Al van bij de start nam António Félix da Costa - desondanks dat hij slecht opgesteld was - het voortouw. Daarachter was het Jean-Éric Vergne die een blitzstart nam en samen met ploegmaat André Lotterer kon opschuiven naar de kop. Vergne kon het zelfs klaarspelen om da Costa voorbij te steken en de leiding over te nemen. Maar een aantal piloten, waaronder Vergne en Lotterer, kregen een drive trough penalty kregen voor overmatig energiegebruik. Hierdoor kreeg da Costa de leiding terug en moest Vergne achtervolgen. Tot we in de laatste 10 minuten een safety-car wegens een gestrande José María López (Geox Dragon) kregen. Zowel da Costa als Vergne - dan al terug opgeschoven naar een derde stek achter Jérôme D'Ambrosio - hadden nog één aanvalsmodus tegoed.

Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Vergne reed bij de herstart vrij snel voorbij D'Ambrosio en zette de achtervolging in op da Costa. Toch kwam de regerend Formule E-kampioen net te kort om da Costa van zijn eerste overwinning in de Formule E sinds Buenos Aires 2015 te houden. D'Ambrosio zelf reed een solide race. In het begin bleef hij geduldig achter Sébastien Buemi (Nissan) en López, tot zij fouten maakten en daarvan profiteerde, met een mooie derde plaats tot gevolg. Mitch Evans (Jaguar) en Lotterer rondden de top vijf af. Voor Stoffel Vandoorne was het een echte pechrace. Na een veelbelovende ochtend met een vierde plaats in de kwalificaties, viel hij als een steen door het veld, wat leek ten gevolge van technische problemen. De Rumbekenaar eindigde op een zeventiende plaats.

Met deze overwinning en de pole pakt da Costa al een mooie voorsprong van 10 punten op Vergne en 13 punten op D'Ambrosio. De volgende race die op het menu staat is in het Marokkaanse Marrakech. Deze zal doorgaan op 12 januari.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 15 december 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ad Diriyah.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons