van der Horst

Santiago: Lucas Di Grassi pakt pole - Stoffel Vandoorne mee in Superpole (Update)

Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Team Schaeffler
Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Team Schaeffler
In Santiago werden de kwalificaties afgewerkt en het was Lucas Di Grassi die zijn Audi op pole parkeerde. Di Grassi was al tijdens de sessies mee in de top zes en gooide met een 1:08.290 hoge ogen bij zijn concullega's tijdens de Superpole. Al is er nog geen zekerheid dat hij zijn pole zal behouden. Nadat de Braziliaan zijn plaatsje veroverde in de Superpole werd er door de stewards een onderzoek gestart wegens een technische inbreuk op het reglement. Hierdoor is er de moegelijkheid dat Sébastien Buemi (Nissan e.Dams) een plaats opschuift met daarachter Pascal Wehrlein (Mahindra), beiden op dit moment op P2 en P3. Voor de eerste maal in het seizoen kon Stoffel Vandoorne zich plaatsen bij de top zes en reed richting P5, achter Daniel Abt. Al hangt er misschien ook een straf boven zijn hoofd.
  • VR Racing
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Stoffel Vandoorne kon zich in de laatste groep plaatsen voor zijn allereerste Superpole en daar maakte de Rumbekenaar een foutje op de procedure. Vandoorne was op weg richting het circuit vanuit de pitlane, maar net voordat hij de pitlane verliet, reed hij door het rode licht. Welke straf Vandoorne hiervoor zal krijgen, is nog niet geweten. Voor het overige was het een vrij opvallende kwalificatiesessie waarin de top vijf in de tussenstand zich niet kon plaatsen voor de Superpole.

Jérôme D'Ambrosio - Mahindra Racing
Jérôme D'Ambrosio - Mahindra Racing
De top vijf - met Jérôme D'Ambrosio, Jean-Éric Vergne, Robin Frijns, André Lotterer en Antonio Félix da Costa - moesten de kwalificatie sessies openen op een "vuile baan". Na de sessies werd duidelijk dat geen één van de vijf aanspraak maakte voor een plaats in de Superpole en ze vielen zelfs uit de top tien, tot ergernis van Vergne. Vooral D'Ambrosio kende een slechte kwalificatie. Doordat de Etterbekenaar een fout maakte in de eerste bocht en nadien nog een in de chicane, zag hij een goeie startplaats al snel aan zijn neus voorbijgaan. Hierdoor zal de leider in de stand de race vanaf P21 moeten aanvatten - al is dit met de mogelijke straffen voor Vandoorne en Di Grassi nog onder voorbehoud.

UPDATE: 45 minuten voor de race maakte de organisatie bekend dat Lucas Di Grassi zijn pole verliest omwille van een inbreuk op het technisch reglement. Hierdoor moet de Braziliaan helemaal achteraan starten en zal Sébastien Buemi vanaf pole starten. Ook Stoffel Vandoorne werd bestraft. Hij verloor één plaats aan Sam Bird. Maar aangezien Di Grassi naar achteren gezet is, zal de Rumbekenaar vanaf P5 starten.

Foto's: Audi Sport - HWA Racelab - Mahindra Racing
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 26 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Santiago.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons