van der Horst

Santiago: Sam Bird wint ePrix na incidentrijke race

Sam Bird - Envision Virgin Racing
Sam Bird - Envision Virgin Racing
Onder een loden zon won Sam Bird met zijn Envision Virgin Racing Audi de Santiago ePrix. De Brit startte vanaf een vierde plek en kon zich opwerken naar de tweede plaats, tot Sébastien Buemi zijn Nissan e.Dams in de muur reed en zo de leiding afstond aan de Brit. Tegen het einde van de race leek Bird nog bedreigd te worden door Pascal Wehrlein (Mahindra), maar wegens hoge temperaturen kreeg de Duitser de orders om zijn tweede plaats veilig te stellen. Op een derde plaats eindigde Alexander Sims met zijn BMW, maar omdat hij na de race een penalty van 20 seconden kreeg, mocht Daniel Abt (Audi) op het laagste podiumtrapje plaats nemen. Toch werd de ePrix een ware afvalrace, maar liefst 8 wagens haalden de finish niet, waaronder die van Jean-Éric Vergne, Antonio Félix da Costa, Buemi en Stoffel Vandoorne.
  • Hamofa Performance
Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Bij de start kon Sébastien Buemi de leiding behouden en in zijn zog volgde de rookie Pascal Wehrlein. Ook Stoffel Vandoorne kon in het begin van de race zijn vijfde plaats goed verdedigen, al moest hij wel een gat laten vallen op de kopgroep. Vanaf dan begonn wegens onder meer de hoge buitentemperatuur, een ware afvalrace. Tom Dillmann was het eerste slachtoffer die moest opgeven en naarmate de race vorderde, verloren we meer en meer wagens. Zo ook Stoffel Vandoorne. De Rumbekenaar ging na een full course yellow iets te snel door de bocht en door de rubberdeeltjes die op het circuit lagen, schoof hij frontaal de muur in. Vandoorne haalde nog wel de pits, maar mocht een kruis maken over zijn race.

Pascal Wehrlein - Mahindra Racing
Pascal Wehrlein - Mahindra Racing
Ook de topfavorieten zagen hun race vroegtijdig beëindigd worden. Jean-Éric Vergne moest opgeven na schade die hij opliep mede dankzij zijn ploegmaat André Lotterer. Lotterer tikte da Costa aan, waardoor die op zijn beurt Vergne raakte en ze uiteindelijk allebei moesten opgeven. Ook Sébastien Buemi ging te snel in bocht zeven - dezelfde bocht waar hij eerder vandaag nog gecrasht was - en raakte de muur waardoor Sam Bird de leiding cadeau kreeg. Pascal Wehrlein was de enige die de Brit, die bijna al zijn toegelaten energie had opgebruikt, nog kon bedreigen voor de overwinning, maar hij moest uiteindelijk zijn jacht staken om zijn warmgelopen wagen te sparen. Jérôme D'Ambrosio, die nog vanaf de 21ste plaats moest starten, kon zich uiteindelijk na de vele opgaves opwerken naar een tiende plaats. 

Met de zege leek Sam Bird in de puntenstand de leiding over te nemen van D'Ambrosio met 3 punten voorsprong. Tot na de race toen Lucas Di Grassi (Audi - P9) en José María López (Geox Dragon - P7) een tijdstraf opgelegd kregen, waardoor D'Ambrosio doorschoof naar een achtste plaats en leider blijft in de tussenstand met één punt voorsprong op Sam Bird. Daarachter vinden we António Félix da Costa, Jean-Éric Vergne en Robin Frijns terug. Zij liggen op 16 punten van de Belg. De volgende race op de planning is Mexico City en zal doorgaan op 16 februari.

Foto's: Envision Virgin Racing - HWA Racelab - Mahindra RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 26 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Santiago.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons