van der Horst

Silverstone: Vaxivière (Aston Martin) beslist kwalificatiestrijd al in Q1

R-Motorsport - Aston Martin Vantage GT3
R-Motorsport - Aston Martin Vantage GT3
Sinds dit seizoen wordt de kwalificatiesessie in de Blancpain Endurance Cup beslist op basis van het gemiddelde van de drie rijders, maar vanmorgen was het toch vooral de Fransman Matthieu Vaxivière die de Aston Martin Vantage GT3 van R-Motorsport, die hij deelt met fabrieksrijder Nicki Thiim en Jake Dennis, de pole positie bezorgde. De Audi R8 LMS GT3 van Belgian Audi Club Team WRT, met opnieuw Dries Vanthoor, was net als in Monza goed voor de vijfde tijd.
  • De Swert Opticiens
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS GT3
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS GT3
Matthieu Vaxivière (Aston Martin #76) betwistte, net als onze landgenoot Dries Vanthoor (Audi #1), het eerste gedeelte van de kwalificatiesessie. De Fransman en onze landgenoot eindigden helemaal bovenaan, maar het verschil tussen beiden bedroeg meer dan een halve seconde. Een verschil dat nooit meer zou dichtgereden worden. De 'Belgische' Audi, met verder Chris Mies en Alex Riberas, viel uiteindelijk nog terug naar de vijfde plek, achter de AKKA ASP Mercedes-AMG GT3 #88 (Marciello-Vautier-Christodoulou), de verrassende Emil Frey Racing Lexus RC-F GT3 #14 (Klien-Costa-Seefried) en de tweede Aston Martin van onze landgenoot Maxime Martin, Marvin Kirchhöfer en Alex Brundle (#62).

"De rondetijd van Matthieu (Vaxivière, nvdr.) was natuurlijk bijzonder indrukwekkend", steekt teamgenoot Jake Dennis, deze week nog aan het testen voor Red Bull Racing in Barcelona, van wal. "Daarna was het zaak om geen domme fouten te maken, binnen de limieten van de piste te blijven en twee propere ronden af te leveren. Silverstone ligt de Aston Martin duidelijk beter dan Monza, want de afstelling van de wagen is allesbehalve revolutionair."

Waar Aston Martin op de afspraak is in eigen land, lijken Bentley en M-Sport met de handen in het haar te zitten. De 23ste startplaats voor de #7 van Smith-Gounon-Kane is al niet bijster hoopgevend, maar bovendien kwam Vincent Abril, de teamgenoot van Andy Soucek en Maxime Soulet, niet aan rijden toe door een probleem met de stuurbekrachtiging. De Bentley Continental GT3 #8 start dus helemaal achteraan.

Emil Frey Racing - Jaguar G3
Emil Frey Racing - Jaguar G3
Verder was er nog meer goed nieuws voor Emil Frey Racing, want de tweede Lexus (Ortelli-Palttala-Siedler) kwam op de achtste plek terecht, twee plekken voor de Jaguar G3 van Alex Fontana, Adrian Zaugg en Mikael Grenier, polesitter in de Silver Cup. "Maar we richten ons toch vooral op het algemene klassement", liet de Canadees zich ontglippen na afloop. "Natuurlijk is het ook leuk om mee te strijden voor de overwinning in de Silver Cup, maar onze voornaamste ambitie is toch een algemene top 10-notering."

De pole positie in Pro-Am was voor de Rinaldi Racing Ferrari 488 GT3 van Rinat Salikhov, Alexander Matschull en Daniel Keilwitz, terwijl McLaren vooraan mag starten in de amateurklasse dankzij de 650S GT3 van Chris Goodwin, Alexander West en Chris Harris (Garage 59).

De wedstrijd wordt om 15.00u plaatselijke tijd op gang gefloten en kent exact drie uur later zijn winnaar.

--- Uitslag Qualifying Blancpain Endurance Cup Silverstone 2018 (PDF) ---

Foto's Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Blancpain GT Endurance op zondag 20 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Silverstone.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons